[粤漫动画] 【转载】横山光輝 三国志 粵日雙語 47集

klozepyj 发布于2023-9-15 19:58 2957 次浏览 403 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-4-24 12:17:18 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 21:23
5 |8 E* `7 z1 u1 f7 u( `6 r3 f6 d9 `所以教育應該要改進下教導方法

# F8 N" F' U( K. c9 U要有趣又高效,的确是有啲难度

adhk 发表于 2024-4-24 16:25:07 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-24 12:16
1 l" f- n5 x0 q1 J- S; \放题都是写纸吧 我帮衬得唔多 自己攞既就未试过了

# |8 B( z) e! l2 S聽講有啲流水式, 不過唔食生嘢所以無乜去過香港嘅日本食肆

adhk 发表于 2024-4-24 16:27:01 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-24 12:17/ Y& @3 ~) g9 j. ?
要有趣又高效,的确是有啲难度
8 g  I+ Y' T" f& A7 e+ y) r3 \+ g
好似話西方教程都係取活學活用形式

klozepyj 发表于 2024-4-24 20:14:38 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-24 16:27: q/ h2 w) o9 {/ T
好似話西方教程都係取活學活用形式
% G! ?3 t1 |) o9 {: u
我都了解过 其实开始既时候佢哋会用呢个方式,但是越学越深既时候就都会变翻正常既学习路径

klozepyj 发表于 2024-4-24 20:15:27 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-24 16:257 Q- Y2 k: q7 A$ x$ r
聽講有啲流水式, 不過唔食生嘢所以無乜去過香港嘅日本食肆
, X: L, ~9 w+ V: d
哦 原来是咁 其实我去放题就是为咗食生嘢

adhk 发表于 2024-4-25 00:39:17 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-24 20:14. A. ?, Z+ I* e
我都了解过 其实开始既时候佢哋会用呢个方式,但是越学越深既时候就都会变翻正常既学习路径 ...

" n3 G# u3 }6 g! s: ?1 @主要先開導, 開導完咁學習有個底咁回覆正常教學係易上手, 比好出嚟做過貿易嘅人讀番貿易課程對課程認識根本就易如反掌

adhk 发表于 2024-4-25 00:41:29 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-24 20:15- Y) x3 C4 v& O3 f" ]5 \/ ~( ]
哦 原来是咁 其实我去放题就是为咗食生嘢
3 m# k# E6 Z( |  Z
一直都係話生嘢寄生蟲會好多

klozepyj 发表于 2024-4-25 08:55:10 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-25 00:41% o, N- Q! u/ a* [- Q3 N
一直都係話生嘢寄生蟲會好多
% ]. v. f* D# y3 |! _6 ?; X+ }  r
咁又喺 无论啲货是边度嚟 的确比起熟食是风险高 日本人自己都唔是成日食生嘢
5 f- `3 \7 `3 a/ Y! z- f9 p* i

klozepyj 发表于 2024-4-25 08:55:43 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-25 00:39
# {# [# a# d4 d0 Q- n: H& F; h* l. }主要先開導, 開導完咁學習有個底咁回覆正常教學係易上手, 比好出嚟做過貿易嘅人讀番貿易課程對課程認識根 ...

/ T# u* X4 j6 D4 j+ Y+ @7 z睇落呢个方向都可以是一盘生意

adhk 发表于 2024-4-25 10:43:09 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-25 08:559 z7 V7 \2 e% o+ S4 O
咁又喺 无论啲货是边度嚟 的确比起熟食是风险高 日本人自己都唔是成日食生嘢8 _; L$ R& P$ H9 j& J2 j3 T8 @
...
4 ^9 i$ c/ i( w# }% i3 u5 P$ w
其實啲生嘢黐笠笠, 就算無寄生蟲但係暴露係空氣度都好快會滋生大量細菌

adhk 发表于 2024-4-25 10:43:28 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-25 08:55; e" m2 F9 p3 r! M
睇落呢个方向都可以是一盘生意

6 J' h9 Z& Z' c8 f6 P不過大國朝令夕改, 攪咩都會好危險

klozepyj 发表于 2024-4-25 20:45:41 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-25 10:43
: `; d! ]$ \1 d" D% \7 f( h不過大國朝令夕改, 攪咩都會好危險

- C5 D2 q0 S' L$ ~% I2 |* Q& ~' l先做一轮 之后再搵其他风口