[粤漫动画] 【转载】横山光輝 三国志 粵日雙語 47集

klozepyj 发布于2023-9-15 19:58 2959 次浏览 403 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-4-19 15:12:28 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 02:304 P( o/ i9 F- p" G. @) ^# {: E  z
所以自強必先以謙虛禮讓開始
3 z. ?  `6 `' m2 T! ^6 @
起码近二三十年都唔会啦,宜家有暴发户心态 等真是富足安定过得几代 呢啲嘢先有可能慢慢出现

adhk 发表于 2024-4-19 16:42:24 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-19 15:11
: x& G8 a6 V( D. d: E; u! D9 z比如穿越类啊 比如一骑当千嗰啲都喺演义基础上再创作
& s; {1 y6 B8 d) J& x; d
係唔係指好似大台嗰套回到三國嗰類

adhk 发表于 2024-4-19 16:43:50 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-19 15:12* X7 a) r9 v! M. M
起码近二三十年都唔会啦,宜家有暴发户心态 等真是富足安定过得几代 呢啲嘢先有可能慢慢出现 ...
7 o1 G9 u# E0 G8 i0 O: S
呢代都咁難過, 重要講過多幾代, 真係唔敢想

klozepyj 发表于 2024-4-19 20:59:05 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 16:438 C2 C* M) E( ]# {4 t2 E& \
呢代都咁難過, 重要講過多幾代, 真係唔敢想

2 d* C* T4 h$ j5 @% Y$ U. e0 ]  j2 w其实都是因为穷 中意张扬、占便宜, 只有富足稳定先会有改善

klozepyj 发表于 2024-4-19 20:59:56 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 16:42
4 P' N- u3 Q+ c+ M6 P, j) h! e% I6 X係唔係指好似大台嗰套回到三國嗰類
  T" B; J! X. D
类似咯 搞到宜家啲人都唔知三国既本来是咩回事 就是识人名

adhk 发表于 2024-4-19 21:59:40 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-19 20:59
# z5 ]! v$ c% }9 Z) Y8 B其实都是因为穷 中意张扬、占便宜, 只有富足稳定先会有改善

4 ~( G+ _9 {5 d. R* I疫前好多網上都播出係外國餐廳裏面搶食物出洋相同埋大鬧外國名店影片, 所以外國人對大國人非常不滿

adhk 发表于 2024-4-19 22:03:17 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-19 20:595 ~0 P8 A+ }1 P& a( g0 H4 u5 B; O
类似咯 搞到宜家啲人都唔知三国既本来是咩回事 就是识人名

8 q/ x0 x- t) p# {. C4 m4 n不過三國遊戲又真係令新一代對三國人物有深刻印象

klozepyj 发表于 2024-4-21 19:55:00 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 22:03
4 ]( H( ~; ?, x  x' Y不過三國遊戲又真係令新一代對三國人物有深刻印象

( e; q1 r( ~8 c! L; l三国游戏的确又是普及好几代人关于三国既故事

klozepyj 发表于 2024-4-21 19:59:15 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 21:59
+ @( Q2 U$ u4 W. M3 T5 }" w疫前好多網上都播出係外國餐廳裏面搶食物出洋相同埋大鬧外國名店影片, 所以外國人對大國人非常不滿 ...
- `3 K- P& o5 J0 H9 b* s
又是失礼人既 好似饿鬼咁

adhk 发表于 2024-4-21 20:02:56 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-21 19:55
; U* Z; {$ I9 [) l# S三国游戏的确又是普及好几代人关于三国既故事

% F: e, R+ `6 M( b& s4 ]/ o可以講都造福到一般人對某部份歷史嘅普及認識, 可惜未必能夠深入到

adhk 发表于 2024-4-21 20:05:11 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-21 19:59
7 t/ n# e; {$ P0 V0 c8 t又是失礼人既 好似饿鬼咁
% I4 S8 g% I3 I/ r. ?" q
所以你講得好啱, 可能真係須要有幾代先可以改善到

klozepyj 发表于 2024-4-22 10:53:21 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-21 20:023 b! w7 u5 ?% j! I+ |
可以講都造福到一般人對某部份歷史嘅普及認識, 可惜未必能夠深入到

& Q" g. [( r$ @: x+ J玩游戏就表明啲既,好似无双咁,反正有个名都可以上了