[其它更多] 讨论下生活上粤语嘅部分日常用语嘅读法

killyou 发布于2021-2-25 09:22 13775 次浏览 208 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2021-2-26 17:34:07 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-26 17:330 L" F0 Y* C. l1 B% h) d
依D系能者多劳,证明你地老版睇得起你,俾甘多野你做
4 D$ y% Q/ u, w4 K9 |
冇能者多得,有咩用!!!
9 q+ b5 P: F  k+ l2 b& ~" O# c* w6 K& c1 l  A4 M
不用做的那个仲年年罗优秀

勇者罗兰 发表于 2021-2-26 17:36:37 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 08:53
8 T* ]. P7 [( @0 a( d我估计仲会有好传统粤语我地未听过
. B' E, ?$ r# `; _8 E著呢个字同时系古人对筷子嘅讲法,查实粤语好大一部分都系从古代文字 ...
4 v$ e$ D# M& L, [/ Q
就系可惜依家越黎越少人讲

勇者罗兰 发表于 2021-2-26 17:43:06 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-26 17:34/ e  y# Q! y: v' \  P
冇能者多得,有咩用!!!
$ u5 b" }; h# `. [5 Q
1 e  k+ t  P/ F0 p不用做的那个仲年年罗优秀
) s, B8 [" X, R; z2 i  c
甘佢后台硬过你啰

killyou 发表于 2021-2-26 17:47:17 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-26 17:23' d/ ?9 w) ]2 u. D  }2 l% s
985郑聪,依家主持17点-19点的节目,暖流派对
* l9 H+ d; G( [$ u2 A
我就静系记得《有事都系好事》喇,唔知道佢宜家仲系咪烟酒过多声音带有磁性果只呢

killyou 发表于 2021-2-26 17:48:32 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-26 17:23
! W! z+ T- z. Z5 Y8 R花生FM, 如果是直播仲可以同主持互动
$ ?! {! e. h5 L( Q4 W
原来之前嘅佛山电台转咗直播形式,唔怪得以前嘅app冇嗮佛山台d链接啦

killyou 发表于 2021-2-26 17:49:24 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-26 17:36% Z" g/ H0 ^' n: I* J0 B2 L
就系可惜依家越黎越少人讲
6 A" J) s( W' s9 c
冇计,外来人口嘅冲击太大,家阵连香港都有d影响

Kiver 发表于 2021-2-26 19:34:34 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 17:49
$ s0 S4 M" Z% w3 k. M冇计,外来人口嘅冲击太大,家阵连香港都有d影响
3 \3 I9 E2 Y1 L2 s. D: B+ o+ l
外来人口不是主因
9 i! J  {/ z2 ]4 V: Y
, `1 u& H. Y. t! Y主因是小孩的教育
8 j" R5 K& W$ v+ R. d$ l8 h3 o. P% L' ?' w/ Y" j$ ~" G
自小就用普通话上课0 M1 T/ L* ^; p

% \7 X+ Z/ b" k* T4 a9 }! i6 d在电视等等看的点播动画全是普通话5 [: _- A* q- x$ |8 _

( x9 M" m. x. i没有粤语2 a5 E5 o4 Y/ h$ w- V6 X
5 U  q: e, W/ S- p* j
想推扩回粤语,至少要从小朋友喜欢的动画入手; s3 L1 N* ]% A2 l

. y  u) w/ X7 x. r多听多看,自然不忘本

Kiver 发表于 2021-2-26 19:35:35 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 17:470 _4 L7 }+ @5 c! `$ ]0 k1 C: F
我就静系记得《有事都系好事》喇,唔知道佢宜家仲系咪烟酒过多声音带有磁性果只呢 ...
5 w, o' |  j  E. e" Z$ h& ]1 G
依然好磁!!!0 N% e2 _6 N. H7 \. r3 O
- p% e6 K5 M- v
但我好少听佢# j& I# R3 C6 P# \9 A
. F; }9 t; o% e4 h
我这个时候转去听924,系咪松D先

Kiver 发表于 2021-2-26 19:36:09 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 17:48. Q# W- u" O2 p+ U+ M; `% X2 G4 W
原来之前嘅佛山电台转咗直播形式,唔怪得以前嘅app冇嗮佛山台d链接啦 ...
1 M  \* _2 u" M
有时会在抖音同步视频直播

Kiver 发表于 2021-2-26 19:36:33 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 17:489 E+ ~' Z) A' |
原来之前嘅佛山电台转咗直播形式,唔怪得以前嘅app冇嗮佛山台d链接啦 ...

. Y  l" ~) K& X  k4 H8 }' P; X924那个台,就是用 畅驾 APP

sinsder 发表于 2021-2-26 21:27:08 | 显示全部楼层
以前讲开粤语就会记住某些表达,宜家新生代好多都唔识讲,失去的东西太多了。

勇者罗兰 发表于 2021-2-26 23:45:53 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 17:49
" u% O: \8 M2 b2 }% c3 Y冇计,外来人口嘅冲击太大,家阵连香港都有d影响
" h/ T2 e8 H  g" l+ x5 ]
依个冇办法了。。。只可以自己教好下一代先, J1 G  L4 c7 Y4 d! a