[其它更多] 讨论下生活上粤语嘅部分日常用语嘅读法

killyou 发布于2021-2-25 09:22 13664 次浏览 208 位用户参与讨论   [复制分享主题]
勇者罗兰 发表于 2021-2-25 21:52:41 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 21:47
3 x( g! _7 z9 Y1 o但你系要上锁,你都会顺手上锁吧

5 |# K! E6 F$ w5 k; {' X通常夜晚关电视后,入房前咪锁门( V3 K* [- P6 y; \7 Y
入屋果时只系珊(关)门,唔会塔(锁)门,唔同噶

Kiver 发表于 2021-2-25 21:54:02 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-25 21:522 _4 S5 ?" F2 j2 y0 J- q: e* [
通常夜晚关电视后,入房前咪锁门3 H" ~1 T; d0 |& E, j3 D
入屋果时只系珊(关)门,唔会塔(锁)门,唔同噶 ...
; h  S2 p& _, `
甘咬文嚼字!!!4 P5 E) U/ V' t- y( M7 J/ n  _
* M. ^$ p  c1 w( P/ k. ^
你甘细分又的确系

勇者罗兰 发表于 2021-2-25 23:07:47 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 21:54* O7 [3 ^) k+ P8 E
甘咬文嚼字!!!
2 }* @2 B& f0 {6 e. m' P# O, ?4 T; J* [. \
你甘细分又的确系

& }, `( Q! e% j+ c+ ~我唔想噶,平时D习惯,唔甘会日常俾上面插噶

Kiver 发表于 2021-2-25 23:08:45 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-25 23:073 D$ q: J9 j; v" \
我唔想噶,平时D习惯,唔甘会日常俾上面插噶

9 q/ F1 Z! z7 l! V$ Z& V7 c) |我们都经常俾财务和纪检插

勇者罗兰 发表于 2021-2-25 23:25:11 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 23:08
* @5 I" p0 z: _5 Y1 C8 Y9 x. [: [0 ?我们都经常俾财务和纪检插
! ^4 T; k5 E1 N; x8 J: w& Y, i
打份工系甘啦

Kiver 发表于 2021-2-25 23:26:56 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-25 23:25
; U5 p( a9 Y8 _9 E+ A/ T: O! d- U打份工系甘啦
0 z; J3 z  n* F; z* k' B0 R
有点厌气咯
7 C* b2 W& C0 w- y( _下周仲要搞埋人面识别定位打卡) ?6 [3 ]0 Z" x# T$ Z: a2 h) B0 @

勇者罗兰 发表于 2021-2-26 00:33:53 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 23:26
* u7 |' S8 y5 n* e, Y有点厌气咯+ k4 L2 S' A2 F. j4 e
下周仲要搞埋人面识别定位打卡
+ q+ f7 F% |0 r7 P# b5 u
甘开心,睇黎系经常跑业务喔

Kiver 发表于 2021-2-26 08:38:57 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-26 00:332 K# W% Z  J1 a
甘开心,睇黎系经常跑业务喔

) R- D4 l8 i4 r2 a系一个岗位,负责多个岗位的事
& u3 ~9 A3 j- t/ O2 J
$ f$ ^! u! I. f$ I4 x& u$ RD领导分工不均

killyou 发表于 2021-2-26 08:53:37 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-2-25 17:14
% S) f  z( J% i; X% ~7 H我屋企讲“锁门”都系“塔门”,不过个“塔”系用边个字唔知了
% y( p4 C. M, I6 O“著”系“筷子”个讲法就第一次听 ...

/ V4 N1 t7 L4 @! U8 E我估计仲会有好传统粤语我地未听过6 R! p- b- h9 s+ i) [3 Y, R
著呢个字同时系古人对筷子嘅讲法,查实粤语好大一部分都系从古代文字演变而来

killyou 发表于 2021-2-26 08:54:55 | 显示全部楼层
mkdi 发表于 2021-2-25 17:49
* R0 n# }% g% _6 R! ~  N6 p樓主講嘅細個都聽過老人家講過架
& f: O8 P+ r5 ]9 F& g" O4 e' r' W& a
冇错,如果系我地d80后就系会细路时期听过老人家讲过,不过从九十后细路开始就未必听过喇

killyou 发表于 2021-2-26 08:55:58 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 18:53
/ S. a  c, p) e7 O9 _我地会讲,餐门,珊门,塔门都有

: `  E1 d" |! {7 v/ L8 q餐门真系未听过喇,可能系你地果遍嘅讲法?后两个我就听过

Kiver 发表于 2021-2-26 09:04:59 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-26 08:55. X% e  ^% y& [: i1 V
餐门真系未听过喇,可能系你地果遍嘅讲法?后两个我就听过
  o, S( e5 o; l4 o) x( c
Can  = 餐
6 y* a* H2 T, i$ D珊门都有3种音,但用文字我都吾知打边个字来代依个音