[其它更多] 讨论下生活上粤语嘅部分日常用语嘅读法

killyou 发布于2021-2-25 09:22 13760 次浏览 208 位用户参与讨论   [复制分享主题]
唔知道论坛有几多人知道,上两辈嘅广州人(包含广东省同埋其他讲粤语嘅地区),粤语嘅讲法同宜家有几多区别?
5 _% Q. i$ w) g1 e! ~: h细路哥嘅时候,我有段时间嘅暑假、寒假嘅日头起阿嫲屋企生活。记得果阵有好多对我嚟讲有回忆意义和用语,比如:. a8 _. z9 k' ~1 M  j
夹菜会讲”夹一著菜”2 {5 _/ I2 ]( m1 n: g  ~4 r( ?( x: U% j
喜不喜欢吃某样餸唔会讲钟唔中意食xx,讲”你爱唔爱xx”
0 L  l; r2 P& v锁门唔会直接讲锁门,会讲”塔门”  E( V9 C7 m1 E( d$ D* V
. x2 k% h7 {4 E- V9 r( j
其实一著菜,两著菜嘅”著”,系同肇庆地区嘅广宁方言”著”系同一意思,著亦即系筷子。
* H4 G# b, m% |" h
6 c7 e3 Z( o( s2 Y6 L唔知道各位老友有冇关于细个果阵粤语嘅经典用词回忆,大家过嚟讨论下5 R  u6 s6 E  f0 z$ q8 B7 u( c3 I

评分

Kiver + 48 活动奖励

已有(208)人评论

Kiver 发表于 2021-2-25 10:16:59 | 显示全部楼层
依家的细佬,看住D字都吾识讲粤语!!

hdcy 发表于 2021-2-25 11:54:11 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 10:16- i7 G( F( q) {8 O
依家的细佬,看住D字都吾识讲粤语!!
3 I0 K- Z5 W( t: P" s4 J
细佬定细路呀?

Kiver 发表于 2021-2-25 11:57:49 | 显示全部楼层
hdcy 发表于 2021-2-25 11:54
% u# \% E4 v6 Q# ]6 j+ n/ S细佬定细路呀?
1 v! ~1 o4 N0 {8 m; a
打错添,细路仔

snzt79 发表于 2021-2-25 13:01:16 | 显示全部楼层

Kiver 发表于 2021-2-25 13:02:16 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2021-2-25 13:01
. |$ i  m2 V8 h" `有D粤语自己成日都讲,但系唔知道有无出处或者典故之类,例如“你好野”“天王都无面碑”之类 ...

( Y1 E' Q& q; @9 k1 B$ d3 F天王都无面俾
/ G" \* F/ H8 g- n0 n4 X: Z. X' n+ f7 F/ W+ B$ L2 V' }% e
第一时间联系上4大天王时期?

killyou 发表于 2021-2-25 14:37:28 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 10:16
- l* r- p( f. T8 H0 J! q! B" c依家的细佬,看住D字都吾识讲粤语!!
8 a% r/ E3 F8 i. k' U; c6 [7 D' \
真系咁严重?不过我认为只要细路识得转换粤语同国语嘅发音,问题就唔大

killyou 发表于 2021-2-25 14:40:18 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2021-2-25 13:01
/ E9 m7 K3 d, ~" b& h% M" [有D粤语自己成日都讲,但系唔知道有无出处或者典故之类,例如“你好野”“天王都无面碑”之类 ...
1 e  @  q& j# L( ^9 w
你好野同天王都冇面俾我觉得最早应该系早期江湖人嘅用语

Kiver 发表于 2021-2-25 14:41:19 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-25 14:37% Q/ B: F7 e+ Y. }4 z
真系咁严重?不过我认为只要细路识得转换粤语同国语嘅发音,问题就唔大 ...

+ s# g' |* \7 @% m6 a但D字吾识粤语音的: ?  Q; U' H: x' x' y- N

2 J7 F9 W* V& `6 ?6 `. ]0 y我女就是一个版

killyou 发表于 2021-2-25 14:42:01 | 显示全部楼层
3 S( n& w( R/ `) O! |1 W6 `( Y4 Z
Kiver 发表于 2021-2-25 13:02
) h: f7 r# {0 A/ B1 l天王都无面俾
# P5 V1 t1 i4 `4 ?  E% C  `- W* ]: k: g: z5 E& s% U$ F' d
第一时间联系上4大天王时期?
2 d: E) y3 L9 ]( u: G
唔会,我最早听到呢句说话系八十年代嘅tvb港剧,天王对应嘅应该系天庭上嘅四大门神,句说话多少同宗教有d关系

Kiver 发表于 2021-2-25 14:43:43 | 显示全部楼层
killyou 发表于 2021-2-25 14:42
! G1 t' q, Z- x7 @3 Q; ?唔会,我最早听到呢句说话系八十年代嘅tvb港剧,天王对应嘅应该系天庭上嘅四大门神,句说话多少同宗教有d ...

6 L& ]2 c. M, w( C8 _2 r$ Y托塔天王

killyou 发表于 2021-2-25 14:44:57 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-2-25 14:41, |7 b0 \( G3 r! m5 P- {, F
但D字吾识粤语音的; m" v; F/ M/ v

1 c5 |- `+ @5 |# {  d我女就是一个版
& Q; r  [# h3 \3 ~0 S8 `
难搞,咁嘅情况就只能从基本开始矫正喇