[每日闲聊] 有无人用过长城宽带?网速点样?

venuschen 发布于2011-4-22 02:06 7232 次浏览 84 位用户参与讨论     [复制分享主题]
# k7 |+ z  b+ Q4 b: O* \- O: h" @! [
我依家用紧6M ADSL,下载600kb/s,费用系1980/年,包固话手机来电显示同月租0 m$ A( T' x& q" [" Q* o% u
不过就黎到期啦,屋企人嫌贵,想转用长城宽带* ^9 v; I( k6 _1 e
请问有无人用过长城宽带?好唔好用?平时(非深夜或凌晨时段)既网速有几多le?, b6 K' Q- O! I6 ]/ H" f8 @
  p, `0 J+ p, ~) ?4 f7 _
其实我都唔玩网游既,平时都系下载动画电视剧多,见到D贴话长宽既下载速度甘快,好似仲快过6M ADSL,我都想换ga la
: E7 D% u# i: }; u* \& k" I不过听闻长宽成日断线,又见到老虎仔之前讲过用长宽系行雷果阵打坏左佢既网卡同佢细佬既路由,又有D犹豫......, a+ k! g! v; Q( e
唔知依家长宽既稳定性有无提高le?

已有(84)人评论

kevinchan 发表于 2011-4-22 02:34:15 | 显示全部楼层
好似老虎仔用紧,等佢嚟回答你啦

cimmy210 发表于 2011-4-22 05:43:28 | 显示全部楼层
长城宽带好似封左emlue、BT

tandong 发表于 2011-4-22 06:35:09 | 显示全部楼层
长城宽带好似封左emlue、BT
# i( ]3 T2 z& Q/ l+ b  Kcimmy210 发表于 2011-4-22 05:43
1 E0 b/ B/ Y1 E2 W% {3 ~5 x. ~

1 o0 r2 Z: c: l$ L/ G: n6 \! a- O! p% [
    "好似"咋!下EM,BT有时好快,看源和种啦,大约在几百K到1M下载!

235795561 发表于 2011-4-22 07:15:51 | 显示全部楼层
长城客服话,用迅雷下载也,最快1M/S

基拉杰特 发表于 2011-4-22 07:52:29 | 显示全部楼层
没用过,不清楚

jinguang 发表于 2011-4-22 08:10:02 | 显示全部楼层
不玩网速要求高的网游的话电信以外的宽带应该都差不多。

laughing 发表于 2011-4-22 10:05:50 | 显示全部楼层
長城 還是用 寬帶好啊······

Kiver 发表于 2011-4-22 10:06:45 | 显示全部楼层
长城客服话,用迅雷下载也,最快1M/S
4 ]( [9 G, `: Z" H% B235795561 发表于 2011-4-22 07:15

8 W1 |  k, X# @: P2 c; F+ H4 H% c) J4 w& }9 V4 N$ P- T  U, L

( P% [2 A; i  p- C0 X    我公司的同事话可以跑到10MB/S速度~~~~~ " e+ ^- w8 S  E
上行可以跑到成500KB/S
* z; B" J( ]3 c9 O/ X% S# [' {3 O, R# x# _* N+ g9 J; l
好似好爽甘~~~

Kiver 发表于 2011-4-22 10:07:31 | 显示全部楼层
不玩网速要求高的网游的话电信以外的宽带应该都差不多。  F0 C: d: w( J: H6 w6 K
jinguang 发表于 2011-4-22 08:10
- E6 E5 n, e& D
$ D. z5 C/ }7 _( j' {

0 m7 s% n: [) k, {$ b9 A    玩下载上传: P0 W3 Q$ F1 J, m& R
可能长城的上下行对称是不错的选择
5 ^1 o  x7 l4 ~
0 J! S( ~" L3 @& |+ l( S/ P) v如果真的经常玩网游就还是用返电信咯~

Kiver 发表于 2011-4-22 10:08:45 | 显示全部楼层
我依家用紧6M ADSL,网速600kb/s,不过就黎到期啦,屋企人嫌贵,想转用长城宽带
( b+ v7 q% u8 `请问有无人用过长城宽带? ...3 ]6 v  b7 @6 P+ Q; `. s0 w* B
venuschen 发表于 2011-4-22 02:06
' a! C( S! P# U# _- V. m
. H# g0 i# b$ [. Y) y" Q
/ x8 u7 _. {& d8 d
    其实我屋企那边有线
; w5 a$ t* ]. T3 N" M+ M我都想报来试试
8 |! R: S  ?; f, x$ s3 D起码比电信便宜近4成啦
/ ~) W; Z7 V1 @8 @' y; r# H2 P6 S- d" z6 a8 z# N
仲可以拿到上下行对称~~~. `# n- X+ z% S! U4 d/ L6 u
上传东西不错的选择~

eddysz 发表于 2011-4-22 10:23:39 | 显示全部楼层
我屋企一家用紧,大众版套餐,个人觉得都可以,长城似乎同迅雷有协议,所以用迅雷下载野就好快,但系用其它下载工具就难讲,网页都几快,但系如果系打开图片网页就会有地忙,可能系同我用葛套餐有关系。
$ N0 ~8 T2 O/ a8 w' k仲有就系长城有时维护服务器,但又唔会事前发个通知,导致你可以连接,但开唔到网页,搞到你以为网络出现问题,要打电话去问,结果距就话卑你知正在维护服务器
2 P7 k- ?5 J- a7 ^1 j/ r& q$ F总之楼主自己确定拉!