跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[115空间] [繼續懷舊][超時空要塞 Macross][DVDrip][校正音軌 第01集]

mcnynbajay 发布于2011-3-18 15:03 3287 次浏览 46 位用户参与讨论     [复制分享主题]
mcnynbajay 发表于 2011-3-19 10:32:12 | 显示全部楼层
我仲一個計劃 4月TVB重播華麗的挑戰我會叫人幫我錄音頻...我放1080p版本/ G1 F! R' {8 V& \' i' m/ y
600-700MB一集 ...& F% j5 d( i9 ~- O/ \: P2 z1 }
漫步雲端 发表于 2011-3-19 09:57
8 Y$ ?0 j  Y9 i+ W/ Q( b: \
, h* Z( s- j5 e
' l6 Q7 _/ s5 W/ B; \9 W
    《華麗的挑戰》貌似接替Kobato喔~~雖然系TVB首播~~但哩個時段,好大機會會額外刪剪(彩雲國物語咁樣)……+ \2 n% S# m. `/ I5 _& m* c$ M
: a) I9 ?7 n' Z5 e2 j5 W2 A2 h
覺得重錄好無謂了~~反正J2播果陣,夠曬足本~~完全OK的~~~
) z) [7 {* c9 s  `4 P8 c. P% b: k% J2 ^: X1 F2 e
不過《幸運四葉草》,就同你有咁樣的諗法~~重播轉去J2度,會足本補回較高……唔見有人放的……
4 H# J+ h' K1 F3 U而且1080P都爛通街~~~不二的720P,印象中有D瑕疵,我睇果陣……
. E5 h1 C, K2 J0 d: Z; T" k; b4 w0 Y+ K5 n' P2 p0 h
種種原因,我都系放棄算了~~~我空閒埋1-2個星期后,就“退出江湖”(無咁活躍)……

漫步雲端 发表于 2011-3-19 11:43:01 | 显示全部楼层
《華麗的挑戰》貌似接替Kobato喔~~雖然系TVB首播~~但哩個時段,好大機會會額外刪剪(彩雲 ...- t1 N% I; R) g: {
mcnynbajay 发表于 2011-3-19 10:32

6 K8 Q9 }) L- J( |3 J  G+ ^$ I; h- R) r( m% v$ A/ q* G- l. u$ }
+ O3 m% h: ?4 L. C; P( c
    * r8 A9 |! q) N
你唔覺從rmvb提取嘅音頻音質同原檔ac3有好大分別?rmvb音色明顯沙好多* z4 _( y  A/ y# F2 `' M" ?# m
我系只為音質,不過而家都未知有沒人肯定幫我...沒就取消計劃囖; B+ d; I1 q7 g5 y" u# f! V
6 l: Z! Z* c) G5 A! J* p
我以為你話華麗挑戰1080p片源懶通街= =!四葉草興趣不大沒乜留意佢...
/ Z. L7 P5 T" W  x+ j' o* M5 }- [, U/ _7 L; U: E

& @; r1 X$ N( H/ h過兩個星期重出光胡 實系比啊媽催得好緊要啦,休息左咁耐個人都會懶曬

mcnynbajay 发表于 2011-3-19 11:55:45 | 显示全部楼层
你唔覺從rmvb提取嘅音頻音質同原檔ac3有好大分別?rmvb音色明顯沙好多
9 `& G0 ~! L! S3 k: f我系只為音質,不過而家 ...
: M1 P  y) c- U, N# z漫步雲端 发表于 2011-3-19 11:43

$ u. G7 ?6 a" U; [" m
% A0 r2 d5 d3 ]( y3 ]: g
$ B$ v1 h) V" P2 c( ]    講真唔多覺了~~無乜點對比~~而且而家較新的都系直接引用岸狗的音軌較多~~1600同幽助的極少……所以唔清楚地說……
1 z# o! u7 H% s6 `3 t3 O( L6 A再加上,我校舊物多過新番的~~所以我唔會糾結系哩方面太多的~~聽得順耳就OK的~~5 T; \$ z& v& F

, p0 J; a9 @; Z 1080P的《華麗的挑戰》系share度拖?睇來你真的收左唔少全高清片源窩~~你勁…… 睇死你,又私人珍藏了!
" Q& x3 c& d* y- V% U3 I2 m# r  W. g' F
嗯,休息得太耐,有D同社會的氣氛脫節咯~~有D想逃避現實了~~但都系錢作怪……無錢真的好咩嘅……

漫步雲端 发表于 2011-3-19 12:10:54 | 显示全部楼层
講真唔多覺了~~無乜點對比~~而且而家較新的都系直接引用岸狗的音軌較多~~1600同幽助的極少 ...
$ X- ^8 Y5 ~/ H1 Smcnynbajay 发表于 2011-3-19 11:55
8 {1 a1 I/ Y$ v1 r5 Z1 R
" [: R2 y2 b) n, }& U4 n# p
( r" l2 `* t  Z- o

' a) i6 x" ?( T+ o3 Z/ ?; E2 u192 AC3轉128 AAC差別好大,或者系我自己音質控 來源系邊度你咪理啦
3 q/ X" F" }- X$ I0 Y0 m# c6 ^後生仔總不能一日系屋企對住部電腦...我好明白你啊媽的心情

mcnynbajay 发表于 2011-3-19 12:35:13 | 显示全部楼层
192 AC3轉128 AAC差別好大,或者系我自己音質控 來源系邊度你咪理啦
7 Q, b# w$ c' W後生仔總不 ...
/ r6 b) l' h( U4 R- {$ Z% c) u7 K漫步雲端 发表于 2011-3-19 12:10
* a) O0 ?; a6 G: r" o5 b' _* a

. _4 P+ z; I0 z+ l
' k" A$ z& E# g0 l' ~0 Q: Y) @4 D    哩D參數都系果句~~唔系決定一切~~幻聽來遮~~點都唔夠DTS或tureHD高音質的BD~~無哩種方式提供,你咪強求D咩了……
) h; F( |2 p, `  f2 T$ c3 W, N# }0 Y% A; r
講真了,你話我知有1080P,無乜咁大反應,事因TV錄影無乜必要咁大咯~~BD就需要了~~ 你巴閉,同我玩神秘,慌我唔知咩……
" ]9 x; F6 b& B6 ~
9 @) |: O1 G# ^7 ?, b( F* P 似足我媽的語氣了~~~好驚了~~~~ 漫步兄求包養……求包養~~~哈哈,好想食軟飯過下半世……

漫步雲端 发表于 2011-3-19 12:50:29 | 显示全部楼层
; t& X( M* s6 R* z: _; L: |0 b
哩D參數都系果句~~唔系決定一切~~幻聽來遮~~點都唔夠DTS或tureHD高音質的BD~~無哩種方式提 ...; H8 {9 P3 q& G
mcnynbajay 发表于 2011-3-19 12:35

, w4 [+ r" b" i6 y1 q8 L' ~- ?8 U; l, w6 t0 X, c0 d

5 r1 X" q+ V" ~9 N5 d% P    7 y+ i) B! |% T+ [% E
我知道你一直都話HDTV 720與1080沒分別...但是如果我日後真系發左 你就知道完全同你個720系完全唔同睇法
: b4 }7 K, b' V+ Z呢個其實系用黎安慰小硬盤用戶的一種說法....
  H3 Y9 m& V. n+ ?# ~或者我等放個OP比你睇下,封住你把嘴 不過你應該唔會比我咁做,每個人都有唔想比人知道嘅秘密希望你會理解
1 U" N' b& w0 B# x8 p, [7 T我似你啊媽?咪講笑吧...其實系因為我以前都好似你咁屋企休息左大半年 我啊媽就日俄夜俄叫我搵嘢做,

mcnynbajay 发表于 2011-3-19 13:21:50 | 显示全部楼层
我知道你一直都話HDTV 720與1080沒分別...但是如果我日後真系發左 你就知道完全同你個720系完全 ...5 R4 u5 b, h9 i7 e6 j
漫步雲端 发表于 2011-3-19 12:50
: H" |9 X! M, g

5 r. R' ^$ l3 ~- Z* ?9 |! F3 @ 我無話無分別喔~~~只系無咁個必要的~~查實HDTV中的動漫,好多都系去到720P的水準的~~就算系TS原檔系1440*1080了,都系拉伸版而已的!, f: r/ F6 U9 w, v1 Q' B
(我開始接觸高清片源,唔系好耐,暫時唔可以作準!)但俾我的感覺系甘……
3 X5 ]2 |& I, w& _+ F* m- o% R+ DHDTV與BD仍有一些距離~~有HDTV片源都唔多強求D咩~~等高人放BD吧!無BD化,遲D實會有……0 W' \% |" H4 e* U! y1 d
Yousei-raw,哩個職人,真犀利,比原盤僅壓細了無一半,D檔下下咁大,就算系T盤用戶,都有D壓力~~咁大不如收原盤仲好了……起碼有菜單!' I4 |1 _' s( g" U8 K* l& H
7 X% v. B" z+ ~3 ^9 U1 h, n% H( B
呵呵~~你都有甘嘅經歷……唔怪得了……( E' ?9 X' N5 o9 v8 F

. ]& z2 _8 _6 k4 f2 ?, BPS:發個OP來吧~~我再睇睇,所謂的差別!

zhyipeiok 发表于 2011-3-19 13:21:51 | 显示全部楼层
十分感谢楼主的分享!!

漫步雲端 发表于 2011-3-19 14:07:34 | 显示全部楼层
我無話無分別喔~~~只系無咁個必要的~~查實HDTV中的動漫,好多都系去到720P的水準的~~就算系TS原 ...
+ Z" [. d* f4 ^$ Q) c$ kmcnynbajay 发表于 2011-3-19 13:21

3 i# m" R- O7 d& D. K' {* }$ A, q
" L0 M/ {& s7 Y' N% q
0 v9 Y  ^5 U+ n4 A6 L$ u    8 \) Z+ _+ u+ Y; g& b/ D& ^
聽完你咁講都系留返4月先正式比你睇 有新音頻的話3 L; h' |& {3 T0 _, s
沒就自己獨食算了,音頻直接抽你個d再微調一下...8 ~1 m5 g. s$ \  ~( H- r: L. W0 ^
1 h: D. I2 J5 I" Q4 {) U+ j
我之前都系收Yousei-raw 輕音2不過實在頂唔順,集集都G幾嘢
$ z% z+ I. x6 V" O6 ^4 p, x5 q學你話齋收原盤好過,跟住又洗左轉收PCT版本,好似Yousei-raw都有做會長大人. ?4 |' z2 D0 y" _; r3 u- b
不過又壓到鬼死咁大...唔吹了 午飯時間已過沒得蛇王

jinguang 发表于 2011-3-19 18:44:29 | 显示全部楼层
我高中的时候已经回忆过一次这部作品了,不过是日语;剧情还可以,毕竟是日本第一部加入三角爱情元素的动画,从那时候起日本动画已经不再局限于小孩子了。不过大部分的画工还是不敢恭维的……

yqt 发表于 2011-3-20 13:47:21 | 显示全部楼层
又有怀旧物?只有第一集么。。

inber 发表于 2011-3-20 17:14:57 | 显示全部楼层
回复 1# mcnynbajay
% d" M5 h* }5 x) \; K, Z) a+ X
5 X* Y) J7 X& r5 v& h- T  r8 A4 q: ]& e  ?
恭喜曬(緋月)
) h4 k% c6 P. ^# k; }$ e/ L! }! m8 T你應該知咩事( e/ ^2 ]. Y' v" J6 N4 z
第一次嗎?8 p/ z6 l3 ~4 `3 ]: ?4 ~* E$ h

$ @2 w* C) O8 B) n; {攞你張帖黎做埋D咁嘅野2 b( D; Z( C* }# R/ E8 W8 ]
真系唔好意思