跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[115空间] [繼續懷舊][超時空要塞 Macross][DVDrip][校正音軌 第01集]

mcnynbajay 发布于2011-3-18 15:03 3285 次浏览 46 位用户参与讨论     [复制分享主题]
強烈支持外掛式音軌唔多中意封裝)……強烈無視“無意義”的回覆!: M" b/ F& b* d1 p4 P& \, ^
【動畫名稱】: 超時空要塞 Macross
- O- O% Y* k/ ?& x; n【集      數】:18 {! T8 O% i# a+ L4 r& f# A
【配      音】:粤语(ATV配音)  +  原声日語
  I8 `0 B: D8 k3 Z( c- x6 u【每集容量】:300M6 A! U4 {) R$ A( n/ H6 S; T
【文件類型】:X264 MKV DVDrip * m% A! L- ^8 `$ _
【分 辨 率】: 640*480 (4:3)
# J, e8 K( ^8 S+ I1 C7 d【字      幕】:臺三字幕?(唔提供)8 d9 t8 l$ Q  `1 L
【储存空间】:115  -長期保存(除非自己忘了續期)7 G& |% G( _& l* d0 d& p
【片源音頻】:U2+緋月(ace_amuro分流)/公仔箱?發佈人唔知,求告知" f! l2 R! _* G
) i* o6 `9 P4 M
呼~~~日日校片過下日晨,有D滿足感,但亦有……,鬼叫我得閒咩(但我媽亦日日催我咩……): E) t2 D2 |6 J, J2 [- v6 g5 H2 p( H
, l: N# {* [! U) b' v# z5 \! R
講翻正題,超時空要塞,哩個系列聽過下,俾我的印象,同高達同一類型左右了~~無乜點接觸……" e+ _* U  q, f: z
估唔到,哩部野,ATV同TVB兩間電視臺都有播~~mang兄之前的八十年代合集,貌似有最后一集!
( _* q) g! [0 T得ATV的粵語錄影齊全(貌似),SO,暫時無可能雙版本重現的……/ t# @! @; w  v% `" `' E' f4 Z
我亦試校一集先,睇下反應,先決定搞唔搞落去了~~反正我對哩套真的無乜動力搞落去8 W6 W+ x3 c2 Y: {1 m+ Z& |# u4 f

L/ `0 D! U8 G1 D6 J校正方面4 U, ?- ~. ]; v! v" }8 D
VHS的錄影版,如此舊物,梗有一個共同點,變速  y. q1 n; o0 I: j% v1 S
唔知系,所謂技術上偏差問題(多數系),定電視臺故意咁做呢?不解……+ Z2 }7 T' K5 [/ _! h
哩套同樣系甘……速率系95%範圍……+ `3 y/ r1 w" Y# u5 O; O" @. t7 a; k: k6 K
好在足本的頭一集,手尾無咁多!
* V( V+ W. I0 b( y  i以前ATV,好興唔播OP+ED?不解% S5 Q- _  J" X1 X( A  a6 g0 m0 t
反而TVB就有了,仲有粵語OP添……無引用……
; X% A7 g9 P$ Q) z9 U
0 g: U5 I5 g  x  t+ g, z% K* R/ V/ f片源方面
* M) P% \5 p( k% x. r1 l! _貌似系25周年紀念,出的DVD數碼修復版,U2某人壓制嘅!
; A7 Y$ H1 I  u3 \6 N  R: P裏面噪點相當多~~睇落好有舊物FEEL~~~(咪以為畫質差了,早期的產品系甘嘅了)  H4 D% |* x9 p& ~3 y8 P. z* H

! l) S* X1 c+ J, c7 {網盤方面:; H8 w* b4 N5 t& o* d) N
暫時繼續用住115先~~仍然想方便貪下載速度快的同好……(我都系)3 P' w4 T( {8 Y3 ^4 V  T
片源系FS度拖的~~仍然覺得此網盤相當垃圾+麻煩……下載速度真的慢,唔穩定(無論深夜都系……)  G3 n0 Q9 w  z$ D
又唔可以續鏈,驗證碼又水蛇春咁長~~~難睇得明……最弊唔可以掛任務下載!
5 |* c# ?$ o1 Z2 q5 U. r2 h  X& E9 |' R- F2 l3 b
最後轉去U2度拖好過……
' g  z2 F" Q0 `) o' X* @8 J, \! G: b2 {* L$ t% I- X
配音方面:(引用聲色藝)& c- N8 D! }3 x" K: c: g% c. O
早期配音組的資料唔詳細~~自己都唔多熟悉(我都未出世)8 l8 L' k# J0 B* R7 J! h. s, w
馬輝:葉少榮6 a& D; i) P! |8 v
林明明:林錦燕
" H' e5 f! \2 C" i5 I6 x" z+ P9 S
福卡:黃志成( d2 u& o5 D/ z) L1 w3 Y
麥斯:陳永信- O  v) H. N/ M4 n
米娜:雷碧娜2 P% z' [) ?. t
7 H  z' j; ^2 @5 p: A4 a; x2 l

/ @2 r  n; Z% I( g: m- A. C0 z3 v9 [: s* {; C0 r$ d' W
片源* G5 V5 u5 f( r5 ?4 A0 h. R
http://u.115.com/file/t8ed8337b9#! j0 R9 E& a" l  J( L
[Macross][01][640x480][DVDrip][X264_AAC].rar/ M. E+ k5 W6 [  m9 P
) e: _) r) c, e* q3 C
校正音軌
+ ~1 e8 g, @* c
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复

已有(46)人评论

inber 发表于 2011-3-18 15:09:53 | 显示全部楼层
7我記得我有睇過
! w' N. ^" W; |$ N" ^4 m- F但呢套太舊了' l8 G! m" l* _- x; L
唔知我睇會唔會覺得悶呢

eegbook 发表于 2011-3-18 15:21:10 | 显示全部楼层
深蓝色头发果位,系咪就系林明美?

kidhitomi 发表于 2011-3-18 15:21:22 | 显示全部楼层
在公仔箱度有得下载,的确果网盘就个验证码好Q烦
+ Z: ^9 L$ h+ g6 G: ^0 B# h, L  L死下烂下先得完! [/ B: R$ \% z4 C( S
讲真估唔到有人做合成,不过都唔想下多次
2 }" Q" \- N" Y& J* j" H1 S所以,斋收音频算了

基拉杰特 发表于 2011-3-18 15:36:25 | 显示全部楼层
很明显太老了我没去看过

chakfung2 发表于 2011-3-18 15:44:26 | 显示全部楼层
不錯!!老物出來吧!!會連載嗎!?會連載吧!?等待全的一日~

kyo1983 发表于 2011-3-18 16:02:43 | 显示全部楼层
就得一集?定还是暂时更新一集呢

种子VV 发表于 2011-3-18 17:06:07 | 显示全部楼层
依部动画太过耐所以冇睇过,但系绝对值得收藏嘅!

Yellmi 发表于 2011-3-18 17:25:43 | 显示全部楼层
经典嘢!播嘅时候可能自己都未出世,好耐冇上嚟发言噜

漫步雲端 发表于 2011-3-18 18:38:37 | 显示全部楼层
我就唔中意外掛音頻啦,鬼死咁麻煩睇個時要慢慢整 又要保存一堆音頻文件
$ Q; Z8 Z9 u& _5 v仲有我發現左一個問題,點解我張無聊西餐廳嘅帖 會成日都出現在樓主的帖子裏面

mcnynbajay 发表于 2011-3-18 18:45:48 | 显示全部楼层
我就唔中意外掛音頻啦,鬼死咁麻煩睇個時要慢慢整 又要保存一堆音頻文件
; ?. a6 S0 Y: T0 v9 r" X仲有我發現左一個問題,點 ...5 e" s% n" A/ M/ M3 N2 G
漫步雲端 发表于 2011-3-18 18:38

8 b+ X# Z( _& J% j; D0 b; z+ c3 @- A. y% ?

7 P: y' o3 \( K$ d3 I! n2 o    大家諗法唔同的~~我中意麻煩D的~~因為唔想DOWN多次片源了(同樣方便大家),' {% p8 I6 `) Y; K) Y" ^6 Q
例如:我下載了海賊王片源,來自U2的,系WMV格式,我要成日做種,佢肯定要保存嘅了~~又封裝成MKV,咪重複某D內容了!
4 m# a0 E$ T9 Z  A1 m, G寧願單獨保存音軌好過,分開的~~~類似外掛字幕的流汗……(字幕倉庫就咁誕生)0 G" t0 [' `- {. h! S0 `% s) S

& w0 v' e" V) O7 M最後,果句,唔明你UP咩~~~

happyh2h 发表于 2011-3-18 18:50:38 | 显示全部楼层
我个人比较支持外挂音轨
8 B& w6 Z5 [2 h7 TPS:此部cut的话印象中好像只有两三处吧,其中第四话cut了少许明明冲凉的地方,更多的是没有录到8 G5 c6 S2 \/ L7 E% d0 _
我觉得剧情唔错,看点系马辉的三角关系!

1234下一页