跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[迅雷快传] (轉帖)[宮崎駿系列4部][紅豬+側耳傾聽+哈爾的移動城堡+龍貓][HDTV-TS]

mcnynbajay 发布于2011-1-5 23:24 8531 次浏览 126 位用户参与讨论     [复制分享主题]
梦之星际 发表于 2011-1-7 18:40:57 | 显示全部楼层
但系TS片源如果距唔系多轨音频影片的话应该无办法抽取軟件抽取出多音軌茄唔同宜家技术发展到可以 ...
0 a  z# ~8 q( a& w- K5 VET0-0 发表于 2011-1-7 15:29

O5 F. f- o& x: e9 x4 U/ d5 R6 }
8 V+ J& L: \  y- z
    TS唔系多音轨的都可以抽取到的,找对软件就得

ET0-0 发表于 2011-1-7 19:53:19 | 显示全部楼层
TS唔系多音轨的都可以抽取到的,找对软件就得
; p6 t9 p' y+ e% {梦之星际 发表于 2011-1-7 18:40

8 Z3 }! u# j! i3 s9 r( h
6 Z, c$ s* Q; P9 r& S" ~
+ q$ q, K6 g9 V& |* @7 V. ?    如果片源系粤语 英语同一音轨无可能可以分割的 只有多声度的片才可以例如5.1那些才可以分割 同一声道就算用专业软件也不可以 因为会 无左背景声或音乐

ET0-0 发表于 2011-1-7 19:56:13 | 显示全部楼层
今个星期明珠台播哈尔移动城堡

consider 发表于 2011-1-7 20:20:04 | 显示全部楼层
高清版噶,比以前dRMVB清好多) E. ~' Y* c, ], E: P9 v
如果仲有中文外挂字幕就好了。

梦之星际 发表于 2011-1-7 20:21:42 | 显示全部楼层
如果片源系粤语 英语同一音轨无可能可以分割的 只有多声度的片才可以例如5.1那些才可以分割 同一 ...
# U4 |. ]+ o' s6 R% W( q( ]ET0-0 发表于 2011-1-7 19:53

6 w  @$ O+ o+ l0 S; z. X: E8 W, S" f8 p3 R" j( h
你讲的粤语同英语同一音轨,系咪左声道粤语,右声道英语个的?

梦之星际 发表于 2011-1-7 20:29:38 | 显示全部楼层
唔知呢个TS有无内封字幕呢?

ET0-0 发表于 2011-1-7 20:52:01 | 显示全部楼层
影片里面有D系粤语同日语混埋一齐果D叫1音轨 分割唔到

梦之星际 发表于 2011-1-7 20:59:31 | 显示全部楼层
影片里面有D系粤语同日语混埋一齐果D叫1音轨 分割唔到5 {  T" g+ [& o" Z- r; x
ET0-0 发表于 2011-1-7 20:52

! A  w. a4 u# R7 c- ?" I4 C: S9 o9 H0 `3 d+ o+ {# V

& ]9 R/ B. @% ^5 Y' l    个的都分开得到的,用声道分离的软件就得

mcnynbajay 发表于 2011-1-7 21:35:30 | 显示全部楼层
唔知呢个TS有无内封字幕呢?- @$ C1 \% _; J
梦之星际 发表于 2011-1-7 20:29

5 R# g7 U( p, `4 P' {0 H哩個TS系無內封的~~我讀唔到有~有個ASS的外掛字幕,唔似HK咁系IDX+SUB啵~~不解
, V9 A  g( S9 _9 C# q( Y
TS唔系多音轨的都可以抽取到的,找对软件就得; h8 N& v9 o+ {$ s! ?( @
梦之星际 发表于 2011-1-7 18:40

% h# `  N& I7 r' s# [O(∩_∩)O哈哈~,哩套TS,邊有多音軌了,播自製節目,邊有多國語言了,可能有唔同音質的音軌就有~~普通的聲道,同5.1聲道; w2 n6 j9 c6 s6 H! |( l
今次天空之城BD系比BD50更大的BD碟8 ]' H7 M! S0 O( L3 Y
help6288 发表于 2011-1-7 13:41
* w; @0 X6 t/ T
邊有了,連特典都系46G的~~涼宮同高達的正片都系BD-50的,而特典應該分開的~~第二只碟
) b0 x4 f, m0 G
BD碟可以去到250G 唔知会睇到清到咩程度呢" p" u% K" T1 z$ F$ i! J
ET0-0 发表于 2011-1-7 15:31
250G,應該無可能了,據我所知,BD最多8層的~~每層最多27G,最多系216G而已的! 現在發展緊所謂的“超高清”,分辨率系7680*4320,比現時的“全高清”清晰16倍,同3D技術的發展的~~清到你媽都唔掂了 之前咪有個假檔SHARE度,系《魯魯修》的第1集,“超高清”清晰度,文件大細,勁到嚇死人,成3T有多~~《阿凡達》的原數據,高達3P
1 j% `, y, {* K0 a, [6 x
' c( k' M6 R( n' M. w
但系TS片源如果距唔系多轨音频影片的话应该无办法抽取軟件抽取出多音軌茄唔同宜家技术发展到可以 ...5 {9 S8 O8 U. k. w% H# O
ET0-0 发表于 2011-1-7 15:29
) z8 }/ }3 r5 E0 y4 n. ^
1 ?1 |' x% f9 |/ \- |3 A
    藍光光驅,而家都幾便嘅了,可惜高清製作仍系剛起步中~~技術成熟嘅話,實會遲早白菜價嘅還有清晰度同文件大細成正比的~~無可能細容量能保持高水準畫質的~~只能對更高存儲設備著手的~~邁向1P著手~~哎~~好多設備無同步發展……

conshor 发表于 2011-1-7 21:41:09 | 显示全部楼层
哇,呢D都有高清,支持

梦之星际 发表于 2011-1-7 22:10:31 | 显示全部楼层
2 E  a" V9 P' H* N  J: E% v
哩個TS系無內封的~~我讀唔到有~有個ASS的外掛字幕,唔似HK咁系IDX+SUB啵~~不解; B) _7 d+ [0 v( G  G

! i! p, ?: q& |) ~+ GO(∩_∩)O哈哈~,哩套T ...
* J8 K8 P4 P# e$ zmcnynbajay 发表于 2011-1-7 21:35

' U& q. |) H. Z6 \/ ]7 F0 L4 S+ x& X. |6 E4 c1 _; |2 m
: _8 a- X. y! g
唔知日本个边系咪跟香港一样都系采用DVB格式的字幕,如果系的话,一般的播放器系识别唔到的,至少QQ影音和暴风就唔得,不过MPC就识别到距存在,但就显示不出来。至于hk的idx sub系经抽字幕软件转换而成的,系TS里面的系DVB字幕,唔系idx+sub,暂不知距的后缀系咩,因为直接抽 抽五到出来6 u( d7 ^* L  y* @; a& v9 R% R! S
+ U0 }: x5 X$ j# R
甘系的 日本的动画都唔系外购的,不过条单一音轨系压片时可以抽到出来的

ET0-0 发表于 2011-1-7 22:13:20 | 显示全部楼层
哩個TS系無內封的~~我讀唔到有~有個ASS的外掛字幕,唔似HK咁系IDX+SUB啵~~不解
0 X1 q9 ?# |% _3 K& e7 M; j, n& c1 f. q$ X  M6 ^2 F3 A
O(∩_∩)O哈哈~,哩套T ...
! ]0 d# q0 [4 f' j/ Smcnynbajay 发表于 2011-1-7 21:35
" n. I  {3 W; _: s( B' x

, \+ s  ?0 B! L% J( Z: [8 A* G1 b3 B' D/ i4 F
    3T真系好夸张 1集3T