[粤语翻唱] 《飞天少女猪事丁》主题曲——《爱心一百次》

番茄仔 发布于2010-8-12 14:13 7487 次浏览 63 位用户参与讨论     [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2010-8-13 14:23:10 | 显示全部楼层
呃...70后≠七十年代...呢=_,-!...3 T, }: N6 t2 y1 v2 `: U( u
竜崎 发表于 2010-8-13 13:39
" k7 f, F  y. {2 e

! F1 W6 R4 O3 W/ ]: v& U
: h" x* l% q9 b+ ^0 Q3 `    我知道,我是指,你话首歌是70后还是原唱歌手是70后

落☆茉 发表于 2010-8-13 17:55:00 | 显示全部楼层
我估你会去蹲, |. Q9 C& M* L3 T% H6 `
kevinchan 发表于 2010-8-13 13:18
0 C% q" P" O1 w* [2 S: _
- _. z6 l0 M( G1 z& n! l

- [# c  |! O8 k$ k. [! V" ^- B才没~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~=3=

空灵 发表于 2010-8-13 19:51:00 | 显示全部楼层
后期叫做混响的= =
2 r0 {& o. R3 e( I) Akevinchan 发表于 2010-8-13 08:22

. u$ w: P6 i2 c/ K' H# U$ d' d$ @! R/ ~+ z
: L1 g7 l; O2 q
    雀街也懂后期0 0?

kevinchan 发表于 2010-8-13 19:57:47 | 显示全部楼层
雀街也懂后期0 0?; x4 O  |/ T3 B9 y& M
空灵 发表于 2010-8-13 19:51

' T# _, W0 A3 ]
8 h" o) ]9 J& K. j+ {, d; K& K& Z* `2 r1 B1 H6 z/ @7 h* ^) ~
    最近努力学习中,斗胆问句,有问题能不能向你请教呢?

kevinchan 发表于 2010-8-13 19:59:05 | 显示全部楼层
才没~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~=3=* u( d  l" h- k2 h8 W# ?4 f+ I
落☆茉 发表于 2010-8-13 17:55

" J5 g0 k: t% D9 H  Y$ }; l" Q/ x9 B" J9 o2 R2 X0 Q7 s
# D7 F8 D' H( j6 \/ A
    太令我意外了,你竟然不去蹲

空灵 发表于 2010-8-13 22:06:47 | 显示全部楼层
最近努力学习中,斗胆问句,有问题能不能向你请教呢?
2 Y  M: F  N6 W1 |2 Vkevinchan 发表于 2010-8-13 19:57
* P/ I# v3 J/ z' j# e- [- x
# ^! p1 {: C) w8 K& X4 N* x  {( F
$ M% p+ \% p, U. M4 _
    当然可以啦~随时欢迎嗯~!

kevinchan 发表于 2010-8-13 22:31:55 | 显示全部楼层
当然可以啦~随时欢迎嗯~!7 [6 ]# ?/ O7 F7 b
空灵 发表于 2010-8-13 22:06

) D) t7 q6 c/ z+ v1 O) i: ^5 X# R
) @& |( w- z( H0 S) U
    咁我问下先,你用咩软件处理后期?我最近见到好几篇文章讲用“臭氧3”的,你觉得如何?

落☆茉 发表于 2010-8-14 09:35:33 | 显示全部楼层
太令我意外了,你竟然不去蹲) R! D$ Y3 f. O: W
kevinchan 发表于 2010-8-13 19:59
3 {0 [4 \2 b. H% M& c
( ^7 _2 O* C4 x2 g8 v, ?: `, T6 k

. {# E$ N5 |' F雀街你好黑心!!!竟然那么想某只蹲!!!TUT不要雀街了!!!蹲墙角去~~~~~

空灵 发表于 2010-8-14 12:34:48 | 显示全部楼层
咁我问下先,你用咩软件处理后期?我最近见到好几篇文章讲用“臭氧3”的,你觉得如何?( A4 n9 g5 B2 V" [8 K
kevinchan 发表于 2010-8-13 22:31
: D2 o6 j( @+ `5 J7 p; x7 ]$ K+ e
: A) O2 c# C8 N2 Q! [* H7 _( G! f

9 v2 j( U* i- ^    我用Adobe Audition 3.0, 臭氧係一个插件,唔係软件~不过我都唔用臭氧~暂时未feel到臭氧嘅作用~

kevinchan 发表于 2010-8-14 14:02:09 | 显示全部楼层
我用Adobe Audition 3.0, 臭氧係一个插件,唔係软件~不过我都唔用臭氧~暂时未feel到臭氧嘅作用~' h, D) o3 `: p* z3 f
空灵 发表于 2010-8-14 12:34
' {' s% E9 D' @) @5 O8 E

; {; B, x. F: x  P, L7 p
3 u! x/ x( a; \: u    咁你知唔知AA1.5同AA3.0有咩唔同吖?我知道好多人用3.0,但我习惯咗用aa1.5合成,唔习惯3.0嘅界面(虽然变化不大)

kevinchan 发表于 2010-8-14 14:03:20 | 显示全部楼层
雀街你好黑心!!!竟然那么想某只蹲!!!TUT不要雀街了!!!蹲墙角去~~~~~- X/ v% O. Q8 {% H7 r# v) |
落☆茉 发表于 2010-8-14 09:35

5 U' @- F2 ~' R
, i9 i7 [7 b1 X. G' P& n2 \; M: y3 q
    说到底,你还是去蹲了 ........PS:我不黑心的= =!

空灵 发表于 2010-8-14 19:03:49 | 显示全部楼层
咁你知唔知AA1.5同AA3.0有咩唔同吖?我知道好多人用3.0,但我习惯咗用aa1.5合成,唔习惯3.0嘅界面 ..., T' j. a9 `9 V  m- z) S
kevinchan 发表于 2010-8-14 14:02
, p8 o* ?9 V' m) t9 V' w5 q

" g, C% V& A, J- q& C( q
/ u5 E: m+ F( _( ^6 @" @* h    AA3.0相比AA1.5做咗好多改变.例如多咗自动航线,总线,主控,自动交叉淡化,多段压限器,音轨可随意拖动(例如音轨4可以拉到音轨3上面),FX效果多咗开关按钮等等细微嘅功能
( Z; i5 I# @- r* K8 ]$ g' }由于界面比较靓,功能比较多,所以对于电脑配置唔係咁好嘅人来讲录音可能会窒或者延迟,所以录音建议用翻AA1.5,后期先用3.0