[其它更多] 向大家提昌的事

marlboro 发布于2010-7-9 03:52 1053 次浏览 20 位用户参与讨论   [复制分享主题]
近日有只“捞老”讲乜野要电视台要改用冬瓜语,我得知后的第一反应是不以为然。但却激起我的怒火,决定不惜后果向他家昌导一件事:
! F% _1 Q$ f3 T, B: B# w8 o& h4 f9 _' R" U
大家平时买野都会遇到一些好串的捞头,叫你讲冬瓜话。你的反应是顺从?还是走开不买他就算?
! Q+ k- K4 p6 C
5 p; k1 g5 P! }. Q/ N我会这么做:狠狠地回他一句:“讲你老X”! 或者 “走啦死捞佬,呢度系广州啊”。8 l1 C- _( ]9 @+ b; k- A) s% c
2 o3 }4 L) Y! R9 c
其实作为一个一向与人为善的广州土著,真系不想做出这么无礼,不要面,的事。但是,一次又一次甘比人踩上心口,佛都有火啦。凡事忍让只会让人认为是你在退缩怕事,于是他就得寸进尺。$ p5 C) w2 x* e* q8 P! c
1 `% g* Y6 h- b# I$ ~) {8 E
是时候要用行动表态。

已有(20)人评论

maplep 发表于 2010-7-9 04:05:16 | 显示全部楼层
我呢马来西亚的。。不怎么了解~~8 s2 }& j$ @( l2 ?1 w- p% E2 P# B

9 ?. C3 K2 |: u# G7 [' o3 ^沙发!!!

panzcheng 发表于 2010-7-9 06:47:42 | 显示全部楼层
未遇到过哩种情况窝!!好串甘叫你讲噶话我会直接走人~如果笑笑口几有礼貌感同你讲话距听唔明!感就同距煲下冬瓜囖!!

ConvoyChan 发表于 2010-7-9 07:47:53 | 显示全部楼层
睇态度咯 如果讲到普通话几犀利甘我都反感嘎 D甘既所谓政协连中华文化入乡随俗既习俗都5记的了 又系一个拍脑门决策。2 O! O+ |/ k$ s) S4 h1 V3 v' y) r
哩D人我觉得最好放渠去潮汕地区 睇下条茂利仲有冇胆宣传普通话

基拉杰特 发表于 2010-7-9 09:00:21 | 显示全部楼层
随其自然如果对方态度不好的叫你讲,那就不理他

fate1357 发表于 2010-7-9 09:01:25 | 显示全部楼层
想点啊你

timaousi 发表于 2010-7-9 09:25:47 | 显示全部楼层
如果真系遇到D甘寸嘅人我就无视距啦!D甘恶劣嘅人懒得理距!

cao0422c 发表于 2010-7-9 09:54:00 | 显示全部楼层
如果系我...直接当佢透明就系啦...+ f3 k8 j  c6 D
讲唔讲煲冬瓜系我嘅事.咁都要佢管?

chrisrex 发表于 2010-7-9 10:13:35 | 显示全部楼层
嗯,支持~`~~~

tandong 发表于 2010-7-9 13:47:14 | 显示全部楼层
看到我地本地电台采访D老广,要老广用煲冬瓜回答,比我,就用粤语!煲咩鬼冬瓜啊!!

marlboro 发表于 2010-7-10 05:12:39 | 显示全部楼层
龟毛,真是龟毛,太多这样的人。米以为不理它就可以,它不知仲以为你怕佐它。2 L; c4 \) Z. ]+ l

/ b/ u5 q! D) {/ S* b; O' c( X要硬起来!要对抗!斗争到底!  守护珍惜的野是要有所付出的。

eegbook 发表于 2010-7-10 06:33:56 | 显示全部楼层
真系,咪试过比有硬系要我讲煲东瓜,如果有D咁嘅人,佢一系就倒自己米,有系就傻+痴咗线。

12下一页