[动漫讨论] 不知為何我無法喜歡日語配音,怎麼辦??

達茲 发布于2009-7-21 02:07 6678 次浏览 99 位用户参与讨论   [复制分享主题]
阿叮 发表于 2009-9-7 22:51:28 | 显示全部楼层
其实我都5.中意日语配音嘅...
% Y2 ?8 m& O& }; b! t/ e; _' z好多动画我都系等出咗粤语先睇咖....

kyo1983 发表于 2009-9-8 06:47:02 | 显示全部楼层
广东人应该都系钟意粤语吧,因为比较亲切* C' @) w& l+ a2 \3 U: ?: r
( i; f- ]  Z2 Q
日语既话,如果有中文字幕又系我钟意睇既动画都可以接受

myviolin 发表于 2009-9-9 10:01:16 | 显示全部楼层
如果你聽得明白的話 就會喜歡了~~!

tee 发表于 2009-9-9 12:11:02 | 显示全部楼层
没这麽方便咯。。。如果有粤语就好。。不用时常看着视频。。

poiuy 发表于 2009-9-9 19:57:34 | 显示全部楼层
其实自己中意咩米听咩囖。。
+ M3 a% L  R$ X做乜要理人地点睇啵。。。' }6 g0 L3 J2 z* K- s
个人习惯问题嗟。。。

1010 发表于 2009-10-11 19:06:44 | 显示全部楼层
我以前也是不喜欢日语配音!不过看到某部动画很好看就一直追,追追下就不介意了~

31257141 发表于 2009-11-27 15:43:51 | 显示全部楼层
萝卜青菜,各有所爱

xiaolong 发表于 2009-11-27 16:32:32 | 显示全部楼层
听开来就好了,我是这样的,没什么问题,, n; l+ Z/ l3 ]
不是我自己睬自己国家的语音,叫我听国语的话就死了,那个难听发我真的顶不住.

天才不二 发表于 2009-11-27 16:35:30 | 显示全部楼层
唔米普通话就好

yan1003 发表于 2009-11-28 08:16:13 | 显示全部楼层
你自己習慣聽粵語啫

qqvvbac 发表于 2009-11-28 10:02:54 | 显示全部楼层
粤语动画系罗日本动画做蓝本
0 n- @$ h4 ^6 B( V) s1 E有时唔睇原版系唔会体会到本来噶感觉2 k5 {' I" w& T; z5 u) j
粤语动画固然亲切 但系数量系无办法同日本一个季度. h+ h, j/ H) C7 W& [0 R6 F
30集噶海量新番对比 如果真系唔中意咁就只系中意粤语 并唔系中意动漫* m" X& T& a6 v, o$ }; z
试下接受你就会发觉其实日文都无所谓~如果你真系中意动画

達茲 发表于 2009-12-6 05:28:05 | 显示全部楼层
71# qqvvbac
+ z. W1 @" H9 C+ V* |; E/ ]: F7 L4 C2 ^& Y" i6 f
如果真係咁喜歡「原版」就應該睇漫畫~~因為始终漫画才是原著....动画始终是改篇的.... 4 s# A% ^8 b- X6 i

' V  E' ~/ H0 p& a) `' I8 {你们喜欢动画的也要尊重原著~~~~
2 B: s" V" w, c% _3 X$ c5 ^6 X# b3 d4 B8 R- B
其實我都話左日語都OK囉~~~只是更喜歡粵語多D~~~