[动漫讨论] 不知為何我無法喜歡日語配音,怎麼辦??

達茲 发布于2009-7-21 02:07 6925 次浏览 99 位用户参与讨论   [复制分享主题]
GavinDX 发表于 2009-7-21 21:03:18 | 显示全部楼层
粵語當然最好- - 但日語公認配得最好。所以都唔會話抗拒既。。。( A( j! I- ^* S' |. d) [( Z

1 A) q  W" m' X* c, g8 s' E英文配音就一定唔睇。好美國化。好難頂。
/ f9 V& }" p% v' v6 p9 h而睇國語不如睇日語。。。反正都唔知講咩。國語又唔係配得好。8 [# S  r: I/ {1 H0 h+ Q4 D
其他語言就不予置評。一樣唔識聽。  V$ u" x8 [7 r* \# i6 j
kwanyeung 发表于 2009-7-21 14:20

3 B- l# j2 P4 ?0 M非常赞同你嘅睇法,睇国语不如睇日语。国语配音简直系垃圾。

j95101 发表于 2009-7-21 21:07:59 | 显示全部楼层
LZ你不如学习日语- a  ]+ |- v7 Y* p9 Z7 A/ g
学左之后你就明~~

setvet 发表于 2009-7-21 21:26:33 | 显示全部楼层
一般人一开始都会因为听唔明而唔中意,但听多左就会惯。如果LZ听左1000集都唔钟意就只能讲你天生同日语无缘了!!!

lovek 发表于 2009-7-21 22:31:55 | 显示全部楼层
如过你话你中意听国语配音 果D至叫5正常~

kevinchan 发表于 2009-7-21 22:48:10 | 显示全部楼层
日语同粤语我都中意,楼主自己中意点就点咯,无所谓嘅

達茲 发表于 2009-7-22 04:04:39 | 显示全部楼层
本帖最后由 達茲 于 2009-7-22 04:08 编辑 " k6 r; S" X/ c# y- C4 g$ S  Z
一般人一开始都会因为听唔明而唔中意,但听多左就会惯。如果LZ听左1000集都唔钟意就只能讲你天生同日语无缘了!!!
( I+ n: R7 N0 q, t  x2 gsetvet 发表于 2009-7-21 21:26

; E" w/ T7 Q  d) [" ~1 T! |2 \8 N7 p8 s7 R其實也不是不喜歡,只是聽了1000集還是覺得粵語比較好,好像海賊王、遊戲王GX和5DS等,
4 F$ G# W$ a4 ^* h( m5 S' Z# q我全部也是聽日語,加起來已經超過500集了,還有其他新番,當然已經習慣了,不過還是喜歡
7 P* F/ v6 Y7 U: r& l. A) b聽粵語多點,我也知道萝卜青菜各有所爱,但是如果去其他論壇,例如百度還說自己喜歡粵語
6 N1 N4 ^/ n7 w0 l0 X1 Y會被人笑.....所以令我覺得很沮喪..........

達茲 发表于 2009-7-22 04:16:09 | 显示全部楼层
如过你话你中意听国语配音 果D至叫5正常~9 G: S5 w& H8 Q  a# z
lovek 发表于 2009-7-21 22:31

" p4 J& \3 ~" y請別這樣侮辱人,如果是大陸人喜歡國語也很正常,3 S8 u% v  E5 v2 [+ F7 w) x, R7 T5 E
有些國語配音也不錯的,我有時也會看國語.....
7 H/ Y, C! X8 T7 h0 l6 R, h好像魔侦探洛基的国语版個人覺得不錯.....

johanz 发表于 2009-7-22 07:54:08 | 显示全部楼层
其實也不是不喜歡,只是聽了1000集還是覺得粵語比較好,好像海賊王、遊戲王GX和5DS等,! r7 Y0 M) y! F, i) N- d8 U; B, s
我全部也是聽日語,加起來已經超過500集了,還有其他新番,當然已經習慣了,不過還是喜歡8 Y5 q! D" L! Q8 ^9 o" ]. z" {
聽粵語多點,我也知道萝卜青菜各 ...: P) n+ f, Q( ?' t
達茲 发表于 2009-7-22 04:04

% X) U0 R4 Q4 s9 M& U
3 ~9 R" U4 v9 B2 {6 `
. D+ G8 ^7 C3 D$ ^0 A5 w6 Y+ @老实讲,毕竟依家睇D动画绝大部分都系日本出产# B# G1 n9 A" l& j
粤语、国语化速度现时绝对跟不上出产的速度  Z$ r( q# f+ H# ?5 D4 `8 S8 e2 D
所以现在睇来听日语是主流
6 i& u; c  k1 m; ^粤语动画反而变成小众文化,是非主流1 M+ a  ?* X  I: c; K
就对于本人这种相对的老骨头来说,动漫启蒙系从TVB、从粤语版开始的2 b  w& q& d) x4 a
毕竟当时互联网不发达、P2P种没有7 _% J# b; G5 s! E9 ^6 O, z2 }
粤语动画由当时主流变为现时非主流的确系好难接受+ N1 Y4 @1 D8 B* I9 Z
特别系比人讥为“粤语党”时。。。。。。
% n* E  o$ M' ^! e5 y) C4 F; ^7 J! @2 i- Z/ G3 u7 P9 q! ]; U9 W
以上有感而发

kwanyeung 发表于 2009-7-22 09:20:43 | 显示全部楼层
樓上分析得好好- - 果時TVB無論做咩都好小人投訴!例如話CUT片,轉中文OP依D。。。
% F" D' b# W& R& f. w, N) u5 t/ w" c9 r1 d/ I2 k
因為果時大部份人都冇睇過原版。所以根本都唔知有CUT片依樣野。。。

su123 发表于 2009-7-22 09:30:19 | 显示全部楼层
也许是因为听自己懂得的语言能听出那一份幽默成分

grostcar 发表于 2009-7-22 10:20:11 | 显示全部楼层
無唔正常啊 3 r- D+ V0 l: t. [" j+ p9 W; s
我自己黎講, 大多數新動畫都係日語配音架啦, 新出的時候我一定係聽日語, 到出左粵語就聽粵語啦, 未聽過粵語的時候聽日語的時候覺得無問題, 好正常, 但係聽完粵語, 去返日語又會覺得怪怪地 ^^

3362202 发表于 2009-7-22 10:37:37 | 显示全部楼层
怎办?  关喇叭  一边看一边自己配