[动漫讨论] 超魔神英雄传(全面更新所有资料,图)

天使之风 发布于2009-7-15 18:57 14135 次浏览 76 位用户参与讨论     [复制分享主题]
gurdan 发表于 2009-7-16 09:04:37 | 显示全部楼层
好似已经唔记得佐有黎部野啦!
' w- `0 ^9 m# A不过D图又几唔错!

kevinchan 发表于 2009-7-16 09:50:32 | 显示全部楼层
想问一下,呢部係几时出噶?魔神英雄传总共有几部噶?迟D上share搵下先!谂翻起以前细个时睇嘅嗰部,有D怀念先

天使之风 发表于 2009-7-16 10:57:37 | 显示全部楼层
魔神英雄傳於1988年 4月15日在日本首播,共45集。魔神英雄傳2則於1990年3月9日在日本首播,共46集。而超魔神英雄傳則於1997年10月2日在日本首播,共51集。另有三集OVA版,分別是真魔神英雄傳魔神山編,魔神英雄傳創界山英雄傳説和魔神英雄傳永恆傳說。另有五個播劇和六個小說版。4 k5 b1 c9 e! M

. S" F. x/ H/ I8 N- I8 f中國於1993年播出《魔神英雄傳》和《魔神英雄傳2》,2004年播出《超魔神英雄傳》(此部中國版被譯作《神龍鬥士》)+ z: v3 N# K0 P0 H! K- \% t9 P3 v

$ t2 r# I) m6 z) S0 S- G香港方面,無綫電視翡翠台分別於1990年播出《魔神英雄傳》,1992年播出《新魔神英雄傳》(魔神英雄傳2),2000年播出《超魔神英雄傳》(其香港主題曲由鄭敬基及許志安負責主唱)。
/ m% M. Y3 C$ w- a
8 [: C, l- s9 `1 X4 V4 n在臺灣,由中國電視公司播出《魔神英雄傳》和《魔神英雄傳2》(統稱《魔神英雄傳》),播出期間為1992年4月8日至1994年1月19日;原為每週三下午五點整播出,後來提前至每週三下午四點三十分播出。2000年,由台灣電視公司播出《超魔神英雄傳》。1998年在大地頻道也有重播過,第一次重新配音及翻譯,1999年在大地頻道播出超魔神英雄傳。現今此頻道己經不存在。在2007年11月6日於衛視中文台重播初代魔神英雄傳,配音方面全部重新錄製(第二次重新中文配音),OP改為原曲(非中文翻唱版),譯名也完全更正(如:孫達路→戰部渡、龍王號→龍神號(大地頻道)→龍神丸(衛視中文台)等)。播出時未播放ED,但有播放次回預告;2008年1月8日起重播魔神英雄傳2,配音及譯名部分則沿用初代重播的新配音與新譯名;OP方面從第一話至最終話皆使用第一首OP(STEP BY STEP),從29話開始的第二首超激鬥篇OP(FIGHT!)並未播出;ED方面在31話起並未播出,從31話起每回片尾皆播放第一首ED(君に止まらない~MY GIRL, MY LOVE)。
. L2 a7 s2 q$ W. [7 s2 b% t* R( s- h) w, F
够详细没。。。。

GavinDX 发表于 2009-7-16 11:30:26 | 显示全部楼层
我好想完完整整咁睇翻距啊,当年无论系首播定系重播N次,我冇一次可以睇得晒,次次都睇到后面就要翻学。。。。。。。。激死我!!!

天使之风 发表于 2009-7-16 12:25:18 | 显示全部楼层
唔知迟D儿童台会唔会重播了,我记得我以前好似系睇过TVB版的超魔的,都唔记得几时了,应该系某年暑假的早上时段{:5_335:}再合个合成版就好哩

kevinchan 发表于 2009-7-16 13:12:10 | 显示全部楼层
呢部有无TVB粤语噶?我记得我细个时睇嘅都係国语

天使之风 发表于 2009-7-16 13:22:03 | 显示全部楼层
TVB放过,但系,唔知有冇人录过,目前黎睇应该就冇

omar0726 发表于 2009-7-16 16:02:02 | 显示全部楼层
呵呵,资料汇总。最好再收集多D就好啦。

天使之风 发表于 2009-7-16 20:32:25 | 显示全部楼层
呵呵,资料汇总。最好再收集多D就好啦。/ l& E  c* H/ M) D2 ~/ G/ }
omar0726 发表于 2009-7-16 16:02
, v" q/ s" C; V+ i6 B% G
7 h/ k/ b: e' R& ^
{:5_330:} 剩番D内容自己睇啦,讲晒的话你睇起黎就冇意思哩·

jinguang 发表于 2009-7-16 21:12:21 | 显示全部楼层
LZ的介绍不错,我喜欢你的风格。

KO999 发表于 2009-7-17 12:28:47 | 显示全部楼层
这个网 http://wataru.bbs.topzj.com/forum-22020-1.html   有个人兄有全集片源(AVI),但很多都过期了!!!0 k' i+ V  ~8 \( ?
你可以去求求他补档

天使之风 发表于 2009-7-17 12:49:46 | 显示全部楼层
这个网 http://wataru.bbs.topzj.com/forum-22020-1.html   有个人兄有全集片源(AVI),但很多都过期了!!!
. g+ v$ l2 j. x$ @8 _% C1 E  Q3 A你可以去求求他补档
& B1 K* o$ z4 j4 Y# zKO999 发表于 2009-7-17 12:28

+ T2 }* T) f0 ]$ {: ]( d
+ \$ B# G5 x  h& e6 N) Z! m  _片源的话。。冇字幕都系冇得睇。。呢个魔神英雄传论坛唔错,不过我费事注册{:5_325:}