[动漫讨论] 新世纪福音战士嘅结局究竟搞乜野架?

GavinDX 发布于2008-9-7 22:00 9965 次浏览 64 位用户参与讨论   [复制分享主题]
GavinDX 发表于 2008-9-8 20:38:09 | 显示全部楼层
唉,对呢出野嘅结局好失望,搞到我糊里糊涂咁,之前睇嘅果D都变得好似冇晒意义。

GavinDX 发表于 2008-9-8 20:40:18 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-9-8 18:42 发表
+ z  ~2 B# j# j
) E/ o; m8 v3 z' g
2 n9 W2 G! @+ q7 A8 V% o: P0 H6 F; C! y1 z* m/ D
, Z( A$ r/ ?$ |9 j; \! }& E) J1 N
唔明的睇下呢个吧,喔在网上收集翻来的。我就地晒啦,有兴趣就睇下啦,唔系非常热爱EVA的就唔好睇了,因为很长编的

5 Z. e8 h; k! n7 D  U唔该晒,我得闲睇睇。

wjr5200 发表于 2008-9-8 22:28:12 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-9-8 20:23 发表
- ^1 L3 N+ s" }5 I" B* Y" n; Z本来就无结局,没可能睇得明,

' X8 V. _4 @4 M. u9 s" J0 S' E" M" Y
% Q& k4 z- m% N+ X) i8 X; z/ N5 |4 ~' Q) a2 F( R' @
结局就系所有人混为一体变晒LCL,世界回归最初,只剩下一个男人一个女人 甘咪就系结局罗。
! c( Z/ \. y- h: u  l1 T/ e
& W* N9 C# k8 p6 \2 P  r另外 呢度有粤语剧场版http://www.tvbkt.cn/yj/242/
/ d0 c" U1 c% T: L3 ^* v. ], X) m- m
画质一般,我已取其音源做合成了

GavinDX 发表于 2008-9-8 22:41:04 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-9-8 22:28 发表
5 R1 J- o9 _8 q3 }- K
# O* F) S3 I, B/ i- v
, I! G0 x$ G0 Z; s
# \& G" n2 d" Y' }+ }- Z# k! W结局就系所有人混为一体变晒LCL,世界回归最初,只剩下一个男人一个女人 甘咪就系结局罗。$ ]% S8 W* V+ N+ C2 {" j
$ j' P5 g. ?9 E9 W9 z, e
另外 呢度有粤语剧场版http://www.tvbkt.cn/yj/242/9 k8 y; l3 X' R' u0 J9 c
  h* _6 Q, u( c7 F6 K! L6 Z
画质一般,我已取其音源做合成了

$ k! K- W5 Y! K6 e5 h3 q. i我见幅预览图只有明日香同真治2个人,咁最后嘅男人同女人系米即系距地2个?3 D; t8 a+ V1 S$ [7 w) |6 ?$ z
其实我好想睇到距2个嘅爱情架

梦の天使 发表于 2008-9-9 08:53:20 | 显示全部楼层
我睇完这个动画都不知讲什么好似还有一样

Laputa81 发表于 2008-9-9 13:14:21 | 显示全部楼层
tv版个所谓结局睇到噏眼瞓~~~~

GavinDX 发表于 2008-9-9 15:09:43 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-9-9 13:14 发表
1 M+ f7 m2 z- q. Q9 _6 ntv版个所谓结局睇到噏眼瞓~~~~
1 [& s; O4 `) R5 \( j( G
最大问题都仲系噏眼瞓咁睇完之后都仲未知道究竟发生左乜野事

bobo1984 发表于 2008-9-9 16:21:40 | 显示全部楼层
我睇 左好几次
$ N4 r& ^, f1 J  Z) Q$ @* Z2 ~; g9 {) X
我都系5明拒讲乜

summail 发表于 2008-9-16 00:13:43 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-9-8 22:41 发表
$ C1 a7 k% T: Q( T4 c+ S% O8 I/ K3 n$ g9 }+ v# e0 J
我见幅预览图只有明日香同真治2个人,咁最后嘅男人同女人系米即系距地2个?. S: L" Q- N# a0 g' M" i/ s
其实我好想睇到距2个嘅爱情架

( i# Y4 a. o7 z2 P1 |% S$ g' y! e: C$ }% c+ C+ v
你確定他們二人之間真的有愛情?6 U# l0 a: ]& m

3 I( n' [$ q5 A. M$ [5 t3 _! V
/ P; h/ W9 N6 {9 P+ z( D! q7 P8 ^, S3 I7 ~" m" ~7 H* ?
* U$ y0 c, }9 Y" s
我看他們是想殺死對方多D

GavinDX 发表于 2008-9-19 13:33:52 | 显示全部楼层
原帖由 summail 于 2008-9-16 00:13 发表
0 {$ m9 G( S1 ~- _) c$ S! V; |3 g* H5 g; q) n3 X' _2 ]+ a- b  m% e  C
  K5 B- E# y/ X  R) z" E& m0 V
你確定他們二人之間真的有愛情?
. v, O; E8 z7 \: U6 u8 c! v/ B0 s0 m2 ^# [5 m5 i

' q2 r- I7 {' z- |/ a" J& L- A! g* i8 d
9 c, X# i( R$ ^5 B0 I: [
我看他們是想殺死對方多D

, M5 a  _$ D/ o1 H7 Y我觉得绝对唔会系想杀死对方,虽然明日香因为自己唔够真治叻而有D讨厌真治,但系距并唔系真系好讨厌真治,只系因为觉得自己好似冇晒价值咁,所以就拿真治来发泄姐,所以我觉得明日香根本冇可能会想杀死真治。

l1ukyle 发表于 2008-9-24 15:57:05 | 显示全部楼层
在顶。。。支持。。。真係好中意哩部动漫。。。

yokokamio 发表于 2008-9-24 23:06:34 | 显示全部楼层
雖然TV版完了~但現在新出的劇場版~2 w  Y( Z+ e9 @2 ~6 z# u) X; d& S
作者說會與之前的結局完全不同喔~(也出四、五號機?!)
$ S# o' F, i- z$ T: l
' x; F2 G: v: S; c9 S# C其實EVA這套動畫可以有很多意思,從宗教、人性、日本文化等...
, v% ~$ G% k  H  Z7 v! G$ k. x/ k- A/ m. T' F' t' I6 c
所以才會成為本人最愛的動畫之一~~HAHA~(零~我愛你)