[每日闲聊] 大家有无发觉物价上涨得好犀利??

落樱缤纷 发布于2008-2-5 11:01 3180 次浏览 22 位用户参与讨论   [复制分享主题]
放假了,而家周不时要帮手出去买菜." C& Z8 p6 S. H# n$ e; d

+ O- S; q" }! w/ s5 L7 s7 v( u去到市场,发觉样样都贵晒.9 G/ d7 b9 ~: S" P1 Z
* I4 G: Y  ^% ?1 I9 J: P
最搞笑既系,今日去买就6蚊斤,听日去就6个半,后日去仲7个半~~日日都升价!!
2 F5 m3 N  e( H3 j* H0 o4 U- N' `8 n2 r2 {% I. H4 ~
平时几蚊餐D 送都唔错,而家几蚊餐都唔知道食到D乜........... ( ?& T/ x+ y6 e5 V

$ f5 z  P! p1 G银包D钱一日比一日使得快........% E  O; g# s6 Z: R' j9 `, F

5 M' J# y7 Q& j  W) `6 i而且就快春节了,春节大家都会出去食饭架啦~~0 |6 o( `2 m0 [
. C6 V. j9 {0 ~
通常一围台10个人一餐400~500蚊都可以啦(顺德系甘,5知道广州点啦~)6 |1 d) L/ D) {$ n4 h3 g
/ b0 s/ M1 T' u/ ~
今年无600~700都唔知道出唔出到黎............悲哀.........

已有(22)人评论

abc-like 发表于 2008-2-5 11:28:50 | 显示全部楼层
原帖由 落樱缤纷 于 2008-2-5 11:01 发表
  j$ B" R0 a) ]; D7 X放假了,而家周不时要帮手出去买菜.
+ A0 `" W* b' U( N$ z. ^$ _6 O  O# {# @$ {% O% d% g
去到市场,发觉样样都贵晒.) c/ N8 p7 p4 g- r6 ~9 Z7 D
, L) @2 }  p5 V& n' R9 F
最搞笑既系,今日去买就6蚊斤,听日去就6个半,后日去仲7个半~~日日都升价!!4 U) J5 o' b" K9 A. D6 I
6 z4 I  E% @* ?  Q1 s
平时几蚊餐D 送都唔错,而家几蚊餐都唔知道食到D乜...........  ...
冇乜覺; 但有人同我講大陸一個方便麵要卅皮, 唔食就冇得食, 米飯亦要卅皮一碗。' c  d; }" K: W) D- j# F

R. n* I6 ~, J2 E8 `6 K/ E  你又高升咗幾多呀?
abc-like 发表于 2008-2-5 11:30:44 | 显示全部楼层
原帖由 落樱缤纷 于 2008-2-5 11:01 发表 ) A3 Z$ ]0 J4 z4 Z: a7 C) H: f0 d
放假了,而家周不时要帮手出去买菜.
) y6 _. b9 b% W- H- _( N
: X% P6 F6 f% z8 r$ [1 _" Y去到市场,发觉样样都贵晒.: b3 l+ P! j. P! y5 z% M; s

8 |" L1 t! ?( b6 P- C最搞笑既系,今日去买就6蚊斤,听日去就6个半,后日去仲7个半~~日日都升价!!
5 L- ^  y4 x1 X, q
& N% p( Z1 O& b* B# w3 V/ S: A" H平时几蚊餐D 送都唔错,而家几蚊餐都唔知道食到D乜...........  ...
你去邊個菜市場呀?收6蚊既?
  [% g' u! L9 D0 P* T4 W. T5 o我去果個收4蚊....再問3.5.....再問3蚊!!!! (問多幾間先)
刺猬 发表于 2008-2-5 11:30:57 | 显示全部楼层
¤╭⌒╮ ╭⌒╮2 C+ j  G5 {' _5 S% x8 q
╱◥██◣ ╭╭ ⌒╮ 已經覺左好
6 r& j3 T/ R$ `4 k4 V& i( W# i耐了8 [0 f( R6 Y/ p5 K
︱田︱田田| ╰--------------   ' r! H& H" }. r
╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬  m& y5 u; }8 O% S* B
我們的家
kiraljq 发表于 2008-2-5 11:40:27 | 显示全部楼层
早就貴到飛起啦~
lqyy2k 发表于 2008-2-5 11:53:32 | 显示全部楼层
D物价在度上涨紧....通货膨胀加上雪灾....物资开始短缺.....呢个是正常的现象.....
tandong 发表于 2008-2-5 13:08:04 | 显示全部楼层
你依家先发觉?abc快餐由5蚊漲到6蚊啦!
寒冰云飞 发表于 2008-2-5 14:31:22 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-2-5 13:08 发表 8 O" I) Y6 R5 L. L
你依家先发觉?abc快餐由5蚊漲到6蚊啦!
1 j7 J- d1 Q- z* [6 j
系咯,本身5蚊就已经觉得贵架啦,依家仲要6蚊添,唉~~~好穷啊
小必必 发表于 2008-2-5 15:28:28 | 显示全部楼层
香港因內地物價上升,也一樣升了很多,人工又唔見加好多...
% b  g+ C/ S/ P% X4 R9 S2 t
, w" o, H" j6 S# c9 U; b: \[ 本帖最后由 小必必 于 2008-2-5 22:26 编辑 ]
平常心 发表于 2008-2-5 17:01:28 | 显示全部楼层
快年三十,升价好正常.比人家赚下,
寒冰云飞 发表于 2008-2-5 17:18:47 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-2-5 17:01 发表 " C! t# D5 j( @
快年三十,升价好正常.比人家赚下,

* Q3 U! R( R: t* t又嗯见升下我哋人工
Kiver 发表于 2008-2-5 21:02:03 | 显示全部楼层
原帖由 落樱缤纷 于 2008-2-5 11:01 发表
1 L' O, t+ b& a, q, W- I3 H3 _3 Y放假了,而家周不时要帮手出去买菜.
0 ?7 k$ J2 Z& k1 e9 k, Y2 m9 G& m8 B+ ^1 P& h/ h3 G
去到市场,发觉样样都贵晒.6 T& W; j3 d# t- U% J' n
  y5 H( K2 S$ l. v$ ?! i# L
最搞笑既系,今日去买就6蚊斤,听日去就6个半,后日去仲7个半~~日日都升价!!
" s/ m8 s6 c" A7 B: Z5 ^
& D( @* M$ f8 u$ Z( R7 j平时几蚊餐D 送都唔错,而家几蚊餐都唔知道食到D乜...........  ...
1 T' }5 V  |; `! o8 H

8 d7 }$ c( f/ e不要讲日日啦4 F1 f1 u$ U: {! E* S2 m
; b2 e5 B" y( l6 R, U  O* ]
中午同晚上可能已经差成蚊都有啊
12下一页