(专题二)TVB配音员 之 呢个就系炼金术嘅等价原则---陈凯婷(有图)

zion 发布于2006-7-4 02:05 3623 次浏览 50 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p><font size="3"><strong>陈凯婷</strong></font></p><p>

呢个就系炼金术(专题二)TVB配音员 之 呢个就系炼金术嘅等价原则---陈凯婷

呢个就系炼金术(专题二)TVB配音员 之 呢个就系炼金术嘅等价原则---陈凯婷
</p><p>

</p><p><font size="2">别名:嫂子、Joyce <br/><br/>入行年份:1995 <br/><br/>资历 <br/>由95年开始担任兼职配音员,01年加入TVB。初期多为配角配音,03年左右开始有机会当上配音主角。 <br/><br/>代表作品: <br/><br/>《钢之炼金术师》 艾尔 <br/><br/>《踢出我天地》 美纪 <br/><br/>《机动战士特种计划》(GUNDAM SEED) 佩莉 <br/><br/>《天国的阶梯》 韩静书 <br/><br/>《阿甘正传》女主角(个名唔记得......) <br/><br/>《大长今》 今英 <br/><br/><br/>关于今英的访谈 <br/><br/>佢本身唔系坏人,但系个性较为阴沉,深藏不露。因为有家族压力,唔可以输;再加上嫉妒长今得到閔政浩,先至变成一个奸人。 <br/><br/>我本身系性情中人,成日嘻嘻哈哈。配爱情片嘅时候就特别投入,好似配韩静书,我有时亦会忍唔住流眼泪。反而同今英配音我就要成日催眠自己:我系一个奸人,我系一个奸人……配嘅时候,声音要控制得好小心,有啲位要够沉,好似读对白:“呢件事等我出马!”语气一定要好坚定。 <br/><br/>关于如何配艾尔 <br/><br/>依家今英嘅戏分已经配完,佢喺度配紧《钢之炼金术师》嘅铁甲人艾尔。原来配艾尔嘅时候有特别嘅方法,“因为佢嘅灵魂附喺盔甲上,所以我配音嘅时候要对著奶粉罐讲说话,噉先有铁嘅声音。” <br/><br/></font><font size="2"></font></p><p><font size="2">楼主夜莺嘅话 <br/><br/>陈凯婷系TVB嘅新人,都算系一个几活跃嘅新人,亦配过主角,不过因为系新人,配嘅角色相对较少,相信大家同我一样对佢嘅了解同认识都相对其他TVB嘅配音员有限,上面嘅资料同访谈应该对大家了解陈凯婷有一定嘅作用。 <br/><br/>陈凯婷嘅声线应该系属于中性,把声唔系低沉或者尖嘅类型,所以配音嘅范围应该比较广,下可压低声线,上可调高音调,不过会唔会两头唔到岸呢?依家重不得而知。不过佢目前嘅配音重未可以令我哋深入了解佢配音嘅特点同擅长配边啲角色。 <br/><br/>我对佢配过音嘅角色比较深刻印象嘅系《踢出我天地》嘅美纪、《机动战士特种计划》嘅佩莉、《阿甘正传》女主角。美纪比我嘅感觉系配得好娇俏,重有小小“嗲”嘅感觉,好唔错。重有《阿甘正传》嘅女主角,将女主角嘅温柔、放浪、矛盾嘅性格特点表现晒出来,特别系讲深情嘅说话。佩莉就见人见智,有人话配得唔好,我嘅感觉系配得重可以。希望以后陈凯婷可以有更多机会发挥,等我哋可以更加了解佢。 <br/><br/>另外,“我本身系性情中人,成日嘻嘻哈哈。”,哈哈哈...其实我都系噉嘅人,都系成日嘻嘻哈哈......<!--Element not supported - Type: 8 Name: #comment--><br/></font></p><br/><br/>2 d% g5 I9 I6 P& ~  l* L# y: F

. G/ {5 ?& s1 b+ y

已有(50)人评论

卖血上网 发表于 2006-7-4 03:16:24 | 显示全部楼层
<p>吾系挂!!!</p><p>&nbsp;</p>
Laputa81 发表于 2006-7-4 03:38:58 | 显示全部楼层
真喺好难想象!!!!
chubin 发表于 2006-7-4 04:01:45 | 显示全部楼层
犀利~~~~把声真是唔错......
zion 发表于 2006-7-4 05:52:46 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Laputa81</i>在2006-7-3 19:38:58的发言:</b><br/>真喺好难想象!!!!</div><p><font size="3">莫非又係樣嘅問題?唔係掛???</font></p>
ninaomu 发表于 2006-7-4 07:33:32 | 显示全部楼层
<p>我听唔出艾尔把声同美纪 今英有咩相同点哦。。。</p><p>可能系艾尔把声加左D效果落去挂。。。</p>
ninaomu 发表于 2006-7-4 07:35:33 | 显示全部楼层
入行11年,仲有大把前途~~~
Laputa81 发表于 2006-7-4 08:52:03 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>zion</i>在2006-7-3 21:52:46的发言:</b><br/><p><font size="3">莫非又係樣嘅問題?唔係掛???</font></p></div><p>喺声线同年龄!!!!</p>
syuanjun 发表于 2006-7-4 10:00:53 | 显示全部楼层
陈姐姐强啊
我皇烈 发表于 2006-7-4 19:28:45 | 显示全部楼层
無咩好講,豬扖一件
gal 发表于 2006-7-4 19:30:16 | 显示全部楼层
难以想象啊
kiraljq 发表于 2006-7-4 20:22:55 | 显示全部楼层
哇~~吓亲我~~
12345下一页