(专题六)TVB配音员 之 大家闺秀---陆惠玲

zion 发布于2006-8-27 22:08 3885 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p><font size="3">陆惠玲</font></p><p><font size="3"></font>&nbsp;

</p><p></p><p><font size="3">别名: 碌玲、Joyce</font></p><p><font size="3">入行年份: 1989</font></p><p><font size="3">资历<br/>入行嗰阵係喺ATV嘅,1994年正式加入TVB。係好受欢迎嘅配音員,经常为主角配音。係松隆子、妮歌洁曼同美琪赖恩嘅专用配音员。<br/><br/>代表作品:</font></p><p><font size="3">《星球流浪记》&nbsp;&nbsp; 露娜 <br/>《魔法小神童加旋》&nbsp;&nbsp; 雪莉(配雪莉,大家闺秀风范表露无遗啊!)<br/>《皇家双妹唛》&nbsp;&nbsp; 小早川美幸( 温柔得嚟又有啲硬颈嘅声音,一样係大家闺秀啊······)<br/>《美少女战士》&nbsp;&nbsp; 木野真琴&amp;冥王雪奈(一人分饰两角)<br/>《神雕侠侣》&nbsp;&nbsp; 小龙女 <br/>《少女革命》&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;天上萼<br/>《婚纱小天使》&nbsp;&nbsp; 花咲桃子 <br/>《幽游白书》&nbsp;&nbsp; 幻海<br/>《心动季节(他和她的故事)》&nbsp;&nbsp; 宫泽雪野(可惜未睇过)<br/>《大长今》&nbsp;&nbsp; 韩尚宫<br/>《倚天屠龙记》&nbsp;&nbsp; 周芷若【周海媚饰演】(呢个真係令我记忆尤新啊!好中意佢配音嘅周芷若)</font></p><p><font size="3">松隆子&nbsp;&nbsp; (苏强文係木村拓哉,陆惠玲係松隆子,两个人做过对手戏啊,《神雕侠侣》都一样)<br/>妮歌洁曼(汤告鲁斯前妻)&nbsp;&nbsp;(······真係超中意佢为妮歌洁曼配音啊!!!)<br/>美琪赖恩&nbsp;&nbsp; (好少人识?)</font></p><p><br/><font size="3">真人发声<br/>&nbsp;&nbsp;<br/>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;“我好中意配爱情片,特别係《真情告白》,可能因为自己中意睇,配音嗰阵都易啲投入。今次配韩尚宫就辛苦啲,因为对白又长又快,冇乜唞气位。喺戏嘅后期又要成日喊,搞到我都喊埋一份。”</font></p><p><br/><font size="3">配音心得</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;“我成日配美琪赖恩同珊迪娜布洛嘅戏,对佢哋嘅风格比较熟悉。好似珊迪娜布洛噉,佢开声之前梗会开一开口,我有时会帮佢补啲助词落去,唔使佢擘大个口得个窿。”</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</font></p><p><br/><font size="3">楼主夜莺无责任乱噏</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;陆惠玲,係好受欢迎嘅配音員,出声率极高,无论係翡翠台定明珠台。入行嗰阵係喺ATV嘅,1994年正式加入TVB,呢个我真係唔知啊(多谢toby0625提供资料),同苏强文一样係1989年入行,同期嘅配音员。从此,TVB多咗一个优秀嘅配音员,广大观众亦开始认识同中意上呢把声,具有大家闺秀气质嘅声音。我对佢有印象係由《倚天屠龙记》嘅周芷若開始,当时一听到呢把声就觉得好好听,好吸引人,开始中意呢把声。</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;陆惠玲嘅声线适合配各种唔同类型、性格嘅角色。活泼开朗、文静、疯狂、阴沉、神经等等嘅角色都难唔到佢;反串男角,配老人同细路一样驾轻就熟。我经常都见到佢配老人嘅角色。陆惠玲把聲真係好甜、好靚,聽起嚟好舒服,加上优秀嘅配音功力,可以成功演绎众多不同角色。就因为噉,佢所演绎嘅角色好少令我哋失望,幾乎都係拍爛手掌嘅。不过首推嘅当然係佢所演绎嘅大家闺秀式嘅女角。</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;“特别係配公主或名门闺秀嘅时候,令人感觉好有气质。”啊啊啊!!!太同意呢位网友嘅說話啦!好甜、好靚嘅声音,加上陆惠玲恰倒好处嘅音調配合,一种高贵嘅气质自声音之中油然而生。配合演员嘅演出,公主同名门闺秀就噉畀陆惠玲演绎得淋漓尽致!真係冧死唔少纯情少年啊(罪过罪过······)!睇下边个仲敢话香港配音员唔掂!</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;陆惠玲所演绎嘅雪莉真係好唔错,将雪莉嘅坚强同名门闺秀风范表露无遗, “冷”嘅感覺亦表现出来。小早川美幸,温柔得嚟又有小小嘅硬颈,同样为陆惠玲所成功演绎。幻海,苍老同年轻嘅声音同出自一人,令人难以想象!陆惠玲嘅音域之广可见一斑。木野真琴&amp;冥王雪奈,两个美少女战士都由一个人演绎,而且呢两个角色嘅性格係唔同嘅,配音有一定嘅难度。其他例如小龙女、天上萼、桃子等都係成功嘅演绎,至少我係噉认为,大家又点呢?</font></p><p><font size="3">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;真人方面,陆惠玲係松隆子、妮歌洁曼同美琪赖恩TVB方面嘅专用配音员。佢把声同松隆子真係好襯,好多人都中意佢为松隆子配音。陆惠玲为妮歌洁曼喺“魔女搵老襯”入面饰演嘅古怪魔女配音,当时我一听呢把声就谂:唔係挂?把声居然同魔女咁襯。应该话把声同妮歌洁曼好襯,真係好符合妮歌洁曼嘅气质啊!陆惠玲喺“网络情缘”饰演美琪赖恩,同饰演汤汉斯嘅招世亮做对手戏,同样有精彩嘅演出。想睇陆惠玲除咗动画方面嘅演出,就要留意明珠台嘅电影同剧集啦各位!</font></p><br/>

已有(21)人评论

Laputa81 发表于 2006-8-27 22:45:04 | 显示全部楼层
<p>《幽游白书》&nbsp;&nbsp; 幻海</p><p>原来喺佢配咖?????</p><p>配喱把声好辛苦啊!!!!!</p><p>要压低把声·····</p>
风涧灵 发表于 2006-8-28 04:51:31 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Laputa81</i>在2006-8-27 14:45:04的发言:</b><br/><p>《幽游白书》&nbsp;&nbsp; 幻海</p><p>原来喺佢配咖?????</p><p>配喱把声好辛苦啊!!!!!</p><p>要压低把声·····</p></div><p></p>幻海是她配的吗?怎么听都不像...
Laputa81 发表于 2006-8-28 05:57:18 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>风涧灵</i>在2006-8-27 20:51:31的发言:</b><br/><p></p>幻海是她配的吗?怎么听都不像...</div><p>上面喺咁写咖!!! </p><p>有无放流料就唔知嘞!!!</p>
kain 发表于 2006-8-28 06:42:30 | 显示全部楼层
距把声音都几靓噶!不过有D老!
netasa 发表于 2006-8-28 09:06:44 | 显示全部楼层
<p>就係喜欢美幸嘅配音!从果刻起钟意上依把声,松隆子就更加十分之有性格!! 无得弹!!</p>
ks128 发表于 2006-8-28 10:02:17 | 显示全部楼层
<p>小早川美幸配得好好听,桃子都吾错</p>
香织公主 发表于 2006-8-28 17:08:27 | 显示全部楼层
<p>早有聽聞。。不過仲係第一次見佢嘅真面目吖。。。</p>
xiaoji135 发表于 2006-8-28 18:58:36 | 显示全部楼层
谢谢楼主,陆惠玲配音都几好稼
jinguang 发表于 2006-8-31 17:13:24 | 显示全部楼层
上面列举的角色的声音都不大记得了,可见她不是我最喜欢的女声优。
venuschen 发表于 2006-8-31 17:30:07 | 显示全部楼层
原来木野真琴&amp;冥王雪奈系同一个人配咖!
羽根 发表于 2006-8-31 18:46:31 | 显示全部楼层
<p>啊~原来她就叫陆惠玲啊~~</p><p>楼主以后有专题能不能用普通话呢?看那些口语很花费时间……</p>
12下一页