[动漫百科] (专题七)TVB配音员 之 叮当啊,谁都喜欢你,小猫也自豪——林保全

zion 发布于2006-10-24 05:21 4454 次浏览 48 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p><font size="3">林保全</font></p><p>&nbsp;

(专题七)TVB配音员 之 叮当啊,谁都喜欢你,小猫也自豪——林保全

(专题七)TVB配音员 之 叮当啊,谁都喜欢你,小猫也自豪——林保全
</p><p>

</p><p><font size="3">别名:威威 <br/><br/>生日日期(星座):10月10日(天秤) <br/><br/>入行年份:1971 <br/><br/>资历:林保全係一个相当资深嘅配音员。于1971年入行,配过不计其数嘅角色,当中最为人所津津乐道嘅,就係佢所演绎嘅叮当。曾于90年代初期过档ATV,不久后回归TVB。现担任TVB配音部领班一职兼配音員。 <br/><br/>代表作品: <br/><br/>《叮当》 叮当(林保全最为深入人心嘅角色,梗係要摆喺第一位啦) <br/><br/>《大食懒加菲猫》 加菲猫(佢配音嘅加菲猫真係好搞笑啊,哈哈哈······) <br/><br/>《种子特务》 草薙 <br/><br/>《鬼神童子》 前鬼 <br/><br/>《幽游白书》 飞影(觉得佢把声唔似飞影,将飞影配得有啲老) <br/><br/>《足球小将》 林源三 <br/><br/>《NG骑士》 男主角勒姆尼 <br/><br/>《铜牙铁齿纪晓岚》 和珅(同和珅配音简直入木三分!劲!) <br/><br/>洪金宝 (有冇人知道?) </font></p><p><font size="3">佐治古尼 (喺明珠台嘅电影佢专为佐治古尼配音,同样係成功嘅演绎)</font></p><p>

</p><p><font size="3">关于叮当 <br/>我帮叮当配音都有差唔多25年喇,当初冇谂到佢会咁红,都算係有成功感。但係当时配都几难,因为经常要用中气将声音拉高,以达到细路仔嘅效果,后来我先知道日本嗰边係由女人配音嘅。 <br/><br/>关于长今 <br/>大长今嘅义父姜德久,因为韩文原声好夸张,所以我亦会按呢个腔调,例如一见到长今就会好紧张噉叫“长今啊!长今……”,尽量贴近角色。 <br/><br/>配音心得 <br/>配卡通畀配人戏有更喾⒒樱??缈梢约右粏?毙藛?谕缝??盟啤耙?霾枋掣霭?眹n样。听起嚟比较搞怪。 <br/><br/><br/><br/>楼主夜莺无责任乱噏 <br/><br/><br/>1971年入行,三十几年嘅配音員生涯,林保全嘅声音真係陪伴咗好多香港人嘅成长,直到九十年代初,广东可以睇到香港电视台,从此,佢嘅声音亦陪伴著我哋。 <br/><br/>林保全,一谂起佢把声我就笑······哈哈哈······当叮当畀大雄激亲而发嬲嗰阵、当加菲猫冇厘精神讲啲搞笑对白同搞搞震嗰阵,当和珅畀纪晓岚戏弄而发出哭笑不得嘅笑声同尴尬嘅表情嗰阵,一谂起呢啲情景同场面我就喺度笑······林保全实在係一个好擅长配搞笑角色嘅配音員啊! <br/><br/>讲起林保全,就一定要提到叮当。林保全帮叮当配音有差唔多25年,当年一开始嗰阵就睇林保全配音嘅叮当嘅嗰啲人,依傢都已经係成年人啦!我谂佢哋对林保全一定有好深嘅感情,其实唔单只佢哋,我哋都係······有香港网友话:“冇林保全配音嘅叮当我係唔会睇嘅。”呢个係香港人对林保全配音嘅叮当嘅感情,实在係好深。的确,冇咗林保全配音嘅叮当係唔可以想象嘅,人气一定会下滑,可以讲喺大家嘅心目中,林保全就係叮当······ <br/><br/>林保全所演绎嘅加菲猫亦都係好得人中意嘅角色,其中当然有林保全嘅功劳。试谂一下,如果係大陆嗰啲所谓嘅“配音員”配嘅加菲,会有人中意咩?魅力一定会大打折扣!我听过,真係惨不忍听······林保全配音嘅加菲就唔同喇,配得好生鬼、好搞笑,用一种好似瞓唔醒嘅语气同声调去配加菲,实在係好配合加菲嘅性格--成条懒虫噉。 <br/><br/>林保全为不计其数嘅动画角色配音,其中有相当一部分係主角,例如《种子特务》嘅 草薙、《鬼神童子》嘅前鬼等等,都係配得相当好。不过佢为一啲年轻嘅角色配音,我就觉得佢把声显得有啲老喇。例如飞影、《饿狼传说》嘅泰利等。 <br/><br/>喺洪金宝八、九十年代嘅电影入面,林保全係洪金宝嘅专用配音員,大家喺睇洪金宝嘅电影嗰阵有冇觉得呢把声好似叮当嘅声呢?配和珅简直係入木三分,将和珅嘅狡猾、奸诈同搞笑嘅一面都表现晒出嚟,劲!林保全亦係明珠台播嘅电影入面,荷里活男星佐治古尼嘅专用配音员(因为我经常都睇明珠台嘅电影,所以知道······),喺呢个角色入面,林保全嘅声音多咗几分性感,应该係为咗配合佐治古尼呢个有型中年男人嘅气质,总之我係噉样觉得嘅。 <br/><br/>多谢林保全,佢为我哋带嚟咁多美好嘅回忆,呢啲回忆将会成为我人生嘅一部分······同时缅怀一下卢素娟。叮当同大雄,林保全同卢素娟,我一定会记住你哋······</font></p><p>&nbsp;</p><p><br/></p><!--Element not supported - Type: 8 Name: #comment--><br/><br/><br/><br/>( |  \. W3 A% p, F! T' F2 k" A
+ H) {( e6 q, p; i  N

已有(48)人评论

laoliesi 发表于 2006-10-24 06:52:58 | 显示全部楼层
楼主有招世亮的资料吗?他是我最感兴趣的TVB男声优。
Laputa81 发表于 2006-10-24 08:02:01 | 显示全部楼层
<p>唔喺啩???</p><p>配叮噹嘅喺喱位阿叔啊???</p><p>不敢想象··········</p>
xiaoji135 发表于 2006-10-24 17:22:50 | 显示全部楼层
林保全是我喜欢的TVB男配音员之一,他把声好特别,不过我就觉得佐治古尼把声同他把声唔衬
qkhhicwxf 发表于 2006-10-24 17:51:37 | 显示全部楼层
厉害,真系佩服巨。。。
jozone 发表于 2006-10-24 18:20:22 | 显示全部楼层
<p>哦.....原黎呢个系叮当既真面目</p><p>&nbsp;</p>
pe624 发表于 2006-10-24 18:35:16 | 显示全部楼层
支持下。。。嗯,我都好中意
doyou0755 发表于 2006-10-24 18:46:03 | 显示全部楼层
洪金宝&nbsp; 真是不知道啊。。。。。。。。。。。。
money118 发表于 2006-10-25 08:32:19 | 显示全部楼层
佩服他们敬业精神,没有他们,怎么能锦上添花欣赏到经典卡通!
gundam 发表于 2006-10-25 20:59:58 | 显示全部楼层
我以前真系听5出距配过感多角色咖,宜家淋番又好似系啊.
bsiong 发表于 2006-10-26 09:20:34 | 显示全部楼层
<p>強啊!!!</p><p>原来配过甘多动漫咖!!!</p><p></p>
moschino 发表于 2006-10-27 00:26:50 | 显示全部楼层
<p>我好中意距咖!</p><p>距个样同叮当好似添~~~~</p><p>觉得好和蔼啊~</p><p>距同娟姐真系绝配啊把声!!</p><p>系我心中永远距地系大雄同叮当最好既配音!</p>
12345下一页