(专题一)TVB配音员 之 桃子同学---郑丽丽(有图)

zion 发布于2006-6-30 23:09 4752 次浏览 48 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p><font size="3"><font size="2">郑丽丽</font><br/>&nbsp;</font></p><p>&nbsp;</p><p>

</p><p>

<br/>

</p><p><br/><font size="2">别名:Kate </font></p><p><font size="2">生日日期(星座):3月18日(双鱼) <br/><br/>入行年份:1992 <br/><br/>关于小丸子 <br/><br/>“我配咗小丸子五年,差唔多一年一辑,当初没唸到佢她会咁受欢迎,依家连我自己都好中意小丸子,买咗好多小丸子嘅公仔同书。不过,其实除咗配卡通之外,我都中意配鬼片,一边配,一边睇,好开心,一啲都唔惊!” <br/><br/>配音心得 <br/><br/>“我觉得配卡通嘅自由度要高一啲,好好玩,好似配心灰小姐嘅时候,我特登用震音,配合佢细胆嘅性格,又好似配《金田一》嘅七濑美雪嘅时候,可以加一句“死人头”做口头禅,容易令观众记住。” <br/><br/>代表作品: <br/><br/>《樱桃小丸子》 小丸子 <br/><br/>《美少女战士》 爱野美奈子 <br/><br/>《逮捕令》 木本夏实 <br/><br/>《咕噜咕噜魔法阵》 歌莉 <br/><br/>《同一屋檐下》 柏木小雪 <br/><br/>《幽游白书》 牡丹 </font></p><p><font size="2">《飞天少女猪事丁》 国分果林(女猪)<br/><br/><br/>楼主夜莺无责任乱噏 <br/><br/>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 郑丽丽应该称得上系大家都好熟悉嘅TVB配音员,我哋经常都可以喺TVB嘅配音剧集同动画入面听到佢把声,明珠台嘅电影亦可以令我哋了解佢喺唔同类型嘅配音节目所表现出嚟嘅唔同于动画嘅另一个郑丽丽。 <br/><br/>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 郑丽丽比我嘅感觉系唔适合配文静、温柔嘅角色,适合配活泼、外向嘅(《樱桃小丸子》 小丸子 、《咕噜咕噜魔法阵》 歌莉、《美少女战士》 爱野美奈子)、大声公之类嘅角色(《逮捕令》 木本夏实 ),亦适合配略带阴沉、比较酷、或者奸角嘅角色(明珠台嘅电影)。不过我都系最中意佢配嘅歌莉,“勇者哥哥”,呢句真系听到人出晒耳油,都三十好几啦居然可以将歌莉配得咁得意同可爱!(事先声明,我唔系罗莉腔,大家唔好误会...)据闻佢同陈欣(配叶恭介果个)系情侣...咦喂...睇嚟以后有时间可以搞番个香港配音员嘅关系专题,将我所知道嘅香港配音员之间嘅关系讲比大家知道,有D都几轰动下架。</font></p><br/>1 f6 \: w8 u( X7 ]9 u

5 L7 a6 V( G$ J

已有(48)人评论

laoliesi 发表于 2006-6-30 23:20:09 | 显示全部楼层
<p><font size="4">我曾经在K100中见过她一回,当时吓了我一跳。</font></p><p><font size="4">原来相貌与声音是不能相提并论的。</font></p>
kiraljq 发表于 2006-7-1 00:15:14 | 显示全部楼层
恐怖状~~~
蓝加 发表于 2006-7-1 00:23:07 | 显示全部楼层
<p><font size="2">“《幽游白书》 牡丹 ”</font><font size="3"></font></p><p><font size="2">都成十几年前的事罗。不知果时她的样如何。</font></p>
羽根 发表于 2006-7-1 00:46:06 | 显示全部楼层
<p>……年纪比我想象中的大哦= =但声音好听就行了~</p><p>我印象最深的也就是小丸子了~希望楼主可以继续介绍哟~</p>
Laputa81 发表于 2006-7-1 01:35:31 | 显示全部楼层
<p>唔喺啩???</p><p>佢把声咁后生嘅????</p>
kaho123 发表于 2006-7-1 03:05:13 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>zion</i>在2006-6-30 15:09:33的发言:</b><font size="3"><br/></font><font size="2"><br/><br/><br/>楼主夜莺无责任乱噏 <br/><br/>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 郑丽丽应该称得上系大家都好熟悉嘅TVB配音员,我哋经常都可以喺TVB嘅配音剧集同动画入面听到佢把声,明珠台嘅电影亦可以令我哋了解佢喺唔同类型嘅配音节目所表现出嚟嘅唔同于动画嘅另一个郑丽丽。 <br/><br/>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 郑丽丽比我嘅感觉系唔适合配文静、温柔嘅角色,适合配活泼、外向嘅(《樱桃小丸子》 小丸子 、《咕噜咕噜魔法阵》 歌莉、《美少女战士》 爱野美奈子)、大声公之类嘅角色(《逮捕令》 木本夏实 ),亦适合配略带阴沉、比较酷、或者奸角嘅角色(明珠台嘅电影)。不过我都系最中意佢配嘅歌莉,“勇者哥哥”,呢句真系听到人出晒耳油,都三十好几啦居然可以将歌莉歌莉配得咁得意同可爱!(事先声明,我唔系罗莉腔,大家唔好误会...)据闻佢同陈欣(配叶恭介果个)系情侣...咦喂...睇嚟以后有时间可以搞番个香港配音员嘅关系专题,将我所知道嘅香港配音员之间嘅关系讲比大家知道,有D都几轰动下架。</font></div><p>zion朋友..<br/>點解妳要將響動漫之樂園比妳的雜誌訪問在這裡公佈多一次呢?<br/>妳知道嘛,,其實呢D雜誌訪問都係之前粵漫社呢道的朋友post出黎架</p>
zion 发表于 2006-7-1 04:38:48 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>kaho123</i>在2006-6-30 19:05:13的发言:</b><br/><p>zion朋友..<br/>點解妳要將響動漫之樂園比妳的雜誌訪問在這裡公佈多一次呢?<br/>妳知道嘛,,其實呢D雜誌訪問都係之前粵漫社呢道的朋友post出黎架</p></div><p><strong><font size="2"><a href="http://www.fatcatchao.com/">www.fatcatchao.com</a></font></strong><br/>&nbsp;</p><p><font size="2">我嘅資料係喺呢個網站度搵到嘅,不過依家個網已經無咗,我的確喺樂園度得到我無嘅幾個人嘅資料。我亦都有寫自己嘅感想,后面仲有幾篇,有越寫越長嘅蹟象。當然冇理由我唔搵資料就知道香港配音員嘅資料,我亦冇話係原創嘅。</font><br/>&nbsp;</p><p><strong><font size="2"></font></strong>&nbsp; </p><p><font size="2">附原資料網頁: umlIaAqy.rar (52.42 KB, 下载次数: 5)
attackfu 发表于 2006-7-1 04:39:39 | 显示全部楼层
只要把声5变就得啦 继续支持~~~~
luck0122 发表于 2006-7-1 05:04:54 | 显示全部楼层
纯支持~之前系另一个BBS度体过啦~嘻嘻
yin 发表于 2006-7-1 05:41:56 | 显示全部楼层
我仲以為係配SailorMoon...
zion 发表于 2006-7-1 05:46:36 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>yin</i>在2006-6-30 21:41:56的发言:</b><br/>我仲以為係配SailorMoon...</div><p><font size="3"><font color="#003366"><font color="#000000">配月野兔果个系黄丽芳</font><strong>,</strong></font>除咗第一部係曾佩仪配音,其他都係黄丽芳配音。</font></p>
12345下一页