[吃喝玩乐] [转帖]其实很多男孩子都不知道

quill 发布于2006-4-30 07:56 4501 次浏览 153 位用户参与讨论   [复制分享主题]
lookdick 发表于 2006-5-1 05:52:06 | 显示全部楼层
唔讲真系唔知..
quill 发表于 2006-5-1 05:52:09 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>夜月星辰</I>在2006-4-30 21:44:22的发言:</B><BR>3 i0 z- v" s5 P& u) j' Q2 v
<P>是啊,但是呢同樣</P>
5 G6 ?+ d% ^$ l<P>女仔都好難去完全了解男仔</P>
3 n/ }+ _" I' B- v" U# @: T<P>曾經睇過本書(唔係記得好清楚)</P>6 E! d3 e0 n8 ]; I: K
<P>you can't real understand someone until you run away into their blood</P><BR></DIV>* U& q) {2 A5 e8 f5 O5 y
<P>
- l) u4 b' `$ r* |4 @- q<P>果然是好句啊~~~~</P>
8 l  U4 S% S; F; ^5 ~! u: \<P>又收录了一句拉 ,以后会记得噶了啊~~多谢晒啊~~</P>% k8 c! T+ d+ H5 Y+ J- y
<P>甘又是啊,有时候连自己都唔了解自己,其他人就更加唔知道点了解你,虽然</P>
& L* T( s2 H" V<P>我地先要去尝试学会了解人,和人相处罗~~~</P>
夜月星辰 发表于 2006-5-1 06:07:46 | 显示全部楼层
<P>我D朋友(包括男同女)</P>: }5 A$ \/ z  S2 H
<P>成日都話點解佢唔了解自己,</P>0 ~8 r/ W0 V9 z  y4 M# I
<P>試林下你又有幾了解你的他/她?</P>$ L* Q7 k1 G- H$ {
<P>真正可以完全了解到ga</P>
+ Y* n6 `5 t- z. v) m) Q5 g<P>你只能用佢point of view</P>
0 E" n5 Y/ m8 [: e/ P7 K; T$ i/ @: A<P>唔係你都沒咩可能吧</P>
( [$ J3 P; {- n$ y/ J' y6 q% W<P>anyone see thing in different way</P>
quill 发表于 2006-5-1 06:18:21 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>夜月星辰</I>在2006-4-30 22:07:46的发言:</B><BR>  y4 _2 q3 c- V2 T- O! t. t$ _
<P>我D朋友(包括男同女)</P>
9 a: \+ e, @) h7 A<P>成日都話點解佢唔了解自己,</P>
: r5 d5 W- s& Z3 p<P>試林下你又有幾了解你的他/她?</P>
) Z' G# A9 y. ^7 r3 X4 G<P>真正可以完全了解到ga</P>$ K( g) V  k) p0 l* T- h# r* N& h
<P>你只能用佢point of view</P>
5 X! u+ G. b! ]# F. u7 g$ S* Z4 H$ H<P>唔係你都沒咩可能吧</P>+ j  `  o$ `" }9 g. l( @, q, V
<P>anyone see thing in different way</P></DIV>/ n' a; M: Q+ [  i& G( [, j
<P>+ L, f) R$ T; d5 c' o8 U" K, }7 u' ~
<P>真是值得我去从新考虑一个问题啊,多谢你给的意见啊~~~</P>/ o% w. D0 \: C) G% t1 L" v
<P>虽然我唔可以完全理解他的世界,但是我好象尝试去看下他的世界,在他的位置去看呢个世界啊~~~</P>
* O- G- v: [9 Z4 M$ y- @$ x<P>每个人都是一个小星球,我地在呢个大宇宙中认识,是我地的缘分啊,学会体会别人的感受</P>
* R6 F7 D( b7 q( n# Z* v<P>应该是我呢世人永远都上唔完的课题啊~~~</P>
夜月星辰 发表于 2006-5-1 06:44:28 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>quill</I>在2006-4-30 22:18:21的发言:</B><BR><BR>0 ~& r5 c2 K9 D: P8 B
<P>3 C5 ]: {9 ]2 @0 U. [2 i8 g: x
<P>真是值得我去从新考虑一个问题啊,多谢你给的意见啊~~~</P>  G: m% X8 ^+ M+ x7 o
<P>虽然我唔可以完全理解他的世界,但是我好象尝试去看下他的世界,在他的位置去看呢个世界啊~~~</P>; n& F* I$ |# q1 S4 \
<P>每个人都是一个小星球,我地在呢个大宇宙中认识,是我地的缘分啊,学会体会别人的感受</P>
- t/ i) p; `5 S; R; s<P>应该是我呢世人永远都上唔完的课题啊~~~</P></DIV>
% X; z! T2 S3 r' D* c2 v! y5 Z- `<P>唔使客氣,
% |: Z' w+ @, j- V9 p; o<P>好多人(包括我自己)睇任何事都先會用自己point of view
/ L9 [8 Z7 Y+ D8 V4 O* ?0 \<P>如果你試下企係佢ga 角度來睇睇,你會發現其實同你想象會唔同! f* ], P; C5 x, k6 |
<P>霖下如果你係佢,你又會點做1 `. a- a/ }* Z& n
<P>就好似吵架了,佢轉身而去,你可能覺得佢已經煩厭
* k# G7 P4 C" [) i9 b) S* `4 T. c+ s# C<P>但是你當時會唔會用佢嘎角度去林
. E3 }' a2 l( g, W: }: ?4 ^/ [<P>其實佢想等大家冷靜下來?
1 _2 B  ]! _: s. \/ @- v" I<P> 2 K% [: y; e: L4 W3 h; F
<P>
* j. z6 I. b" G; P
quill 发表于 2006-5-1 07:02:04 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>夜月星辰</I>在2006-4-30 22:44:28的发言:</B><BR><BR>
8 t1 m4 z& l! {8 @( L6 b<P>唔使客氣,<BR>- |0 k- w: y2 @: K2 P, Q
<P>好多人(包括我自己)睇任何事都先會用自己point of view<BR>1 H- C9 i  g$ R, L
<P>如果你試下企係佢ga 角度來睇睇,你會發現其實同你想象會唔同<BR># n! u- ^  C% i' }
<P>霖下如果你係佢,你又會點做<BR>
4 r  b. |- m' m<P>就好似吵架了,佢轉身而去,你可能覺得佢已經煩厭<BR>& e2 V+ u; k. u
<P>但是你當時會唔會用佢嘎角度去林<BR>: e* g8 j! U7 E1 m! ~
<P>其實佢想等大家冷靜下來?<BR>
! V( I; }; _+ E' q<P><BR>
0 B, K& b5 s2 Z6 ]% e* m% W2 N7 F<P><BR></P></DIV>
0 _& j; x8 _# B  L<P>
+ U$ R, t# A3 z' s8 ?. q<P>冷静完了会点噶,是晤是应该都要同对方SAY SORRY噶~~~</P>' I( Y# @# g. g" V$ u% k5 B5 D
<P>但是如果处于模糊状态呢.?</P>
夜月星辰 发表于 2006-5-1 07:48:02 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>quill</I>在2006-4-30 23:02:04的发言:</B><BR><BR>3 M0 C9 w) X; @' O2 l
<P>
* D. v0 f- O! Y3 o9 H  _  `4 \<P>冷静完了会点噶,是晤是应该都要同对方SAY SORRY噶~~~</P>
) ^# [5 m& Z9 ]- x& ~9 r7 f<P>但是如果处于模糊状态呢.?</P></DIV># Y0 K, F8 z3 n1 T; P
<P>甘要睇自己之後點林咯1 V4 @% U7 w# E: y: b% ^- M( h! l
<P>你覺得你自己做錯左咪SAY SORRY,沒咩大不了
8 ^8 d- T- Q" J6 U<P>可能你覺得好難講出口
; G  }" Z/ M, r- p- e, |<P>你咪嗲下甘講SORRY啊,原諒我啦
% v% n. y' H1 X, H3 S2 e<P>撒嬌是女性的專利嘛
. R& @. D% G4 _- W4 ]1 `4 Q<P>基本上佢都唔會惱你ga la (前提係佢唔小氣同你唔係做左件好錯嘎事)) e7 Q6 _* \3 q9 O! W1 k6 ^) x5 d& ^
<P>但是呢,如果你覺得唔係你的錯, t0 H+ Z# b" n: m7 j
<P>我個人建議你唔好退讓2 \, G- m' t4 G8 H" p
<P>2個人係埋一起唔係two make one complete,, d3 V+ I4 E* x: |2 ]' Z% ]) z* G1 T
<P>而係互相了解同尊重
, u( y8 }0 R+ V7 k# }0 w- Y% O<P>如果一方退讓,另一方唔會了解,佢會覺得錯ga係對方,
: |+ {! \3 m  O2 [; F0 `8 ^7 o: `$ d<P>我地唔需要change 自己去配合對方因爲我地係一個個體* I3 `5 W6 a# t- t. W. {
<P>如果你覺得雙方都有唔好ga地方
. u8 |( H3 g/ M' {; }<P>你不妨首先SAY SORRY1 O8 p6 R/ @; y- g4 y: u1 k1 V
<P>if you real care about him- P) r- x, F3 q5 R8 U
<P>我的方法係首先說出自己的錯誤
( y. i- }) U/ _! j3 n2 s. q<P>可能佢會話:啊,是啊,你要改下……
: U+ f/ a1 P$ A9 @<P>你唔好急住反駁,講完之後,你反問佢難道全係我的錯?
5 @5 w, f1 F9 T9 w<P>你先將你的不滿講出來,係好男仔多數會主動認錯( @* N% s, T! T
<P>ps要注意説話的方式,口氣,唔係又會吵架
/ [' a" ~& j* n' T<P>記住每個人都喜歡聼好聽的説話8 ~* K& Y: n9 F: a9 d
<P>佢做的好不妨讚美下佢
& s5 e; w- M# @, ?' E<P> ( y2 z1 M' S3 `" `+ s1 O* G9 H, g
jczcyx 发表于 2006-5-1 07:51:23 | 显示全部楼层
<P>使唔使咁长篇大论啊?~~~~~~~~~~~~~</P>
quill 发表于 2006-5-1 09:08:02 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>夜月星辰</I>在2006-4-30 23:48:02的发言:</B><BR><BR>
- f) R# _4 A( _<P>甘要睇自己之後點林咯<BR>/ |' e: J$ `" B* X" q; o
<P>你覺得你自己做錯左咪SAY SORRY,沒咩大不了<BR>1 Q5 i! @3 Z. G; w
<P>可能你覺得好難講出口<BR>
" K' r$ N0 `7 h" \+ A1 i<P>你咪嗲下甘講SORRY啊,原諒我啦<BR>, E# O% B# v5 m. u: a
<P>撒嬌是女性的專利嘛<BR>
$ m3 _- L# ]* l; X2 p' i9 e<P>基本上佢都唔會惱你ga la (前提係佢唔小氣同你唔係做左件好錯嘎事)<BR>  q1 K$ M, V) G( h
<P>但是呢,如果你覺得唔係你的錯<BR>
9 D: g5 }1 _2 Z; b' Q2 c<P>我個人建議你唔好退讓<BR>
2 w" j; O0 |4 s( U<P>2個人係埋一起唔係two make one complete,<BR>
1 O' [* r1 \8 a<P>而係互相了解同尊重<BR>1 A" Q/ ?$ p/ V. v* K; r6 M
<P>如果一方退讓,另一方唔會了解,佢會覺得錯ga係對方,<BR>
% g/ i* v4 j# X( t* ~, G7 \<P>我地唔需要change 自己去配合對方因爲我地係一個個體<BR>: {  ?# m; Q8 f) O4 \5 }# u
<P>如果你覺得雙方都有唔好ga地方<BR>
0 d9 F% ^4 V# x( Z5 s, r: h# O<P>你不妨首先SAY SORRY<BR>
8 F- M( M2 [3 \1 p<P>if you real care about him<BR>
0 O+ m0 h! Z1 C5 P0 L" Y<P>我的方法係首先說出自己的錯誤<BR>
8 v! k' K, K. a7 ~4 X4 [<P>可能佢會話:啊,是啊,你要改下……<BR>) K" ^7 X' l' Q0 p
<P>你唔好急住反駁,講完之後,你反問佢難道全係我的錯?<BR>6 c& D. b( u0 H3 q) Q% N' D, j
<P>你先將你的不滿講出來,係好男仔多數會主動認錯<BR>
/ S( e* o: E2 h7 N. s  r7 d<P>ps要注意説話的方式,口氣,唔係又會吵架<BR>* N/ v# Y; f9 p" F$ G7 c9 S
<P>記住每個人都喜歡聼好聽的説話<BR>/ T2 s- l! Y( V  r- i* M
<P>佢做的好不妨讚美下佢<BR>$ q+ G# J  o' k8 ~
<P><BR></P></DIV>
# e/ g4 g$ f2 O/ J7 u<P>哇~~~~学到好多也啊~~~~犀利啊~~~~~前辈~~~~~
2 z% g# C% L* m# l. L! y3 C  x<P>我以后要好好向你学习啊~~~~5 C* R" T, e/ Y7 ]% S( s9 ]# a9 M
<P>以后我会注意噶拉~~~~9 N% x  d5 l; j2 |7 k2 u) i
<P>可唔可以做我个人导师啊你~~~你好犀利啊~~~~</P>
夜月星辰 发表于 2006-5-1 09:43:01 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>quill</I>在2006-5-1 1:08:02的发言:</B><BR><BR>) l2 C; S4 B  ~
<P>哇~~~~学到好多也啊~~~~犀利啊~~~~~前辈~~~~~<BR>
& M) _9 W: C+ t! W6 o& Q) Z<P>我以后要好好向你学习啊~~~~<BR>
; ^0 a) k3 I3 X) r' l' f<P>以后我会注意噶拉~~~~<BR>
, T! b$ I; A' C: e2 R<P>可唔可以做我个人导师啊你~~~你好犀利啊~~~~</P></DIV>. E9 L5 ?( E4 O# Q# F2 X
<P>前辈?!唔敢當,大家互相學習下者 - a( \8 R  ]5 O% L3 p
<P>講到同人相處我都唔係好掂 & X2 b5 P& A4 A6 g. L
<P>人同人相處係要時間來了解,
# h- }7 T& G/ {) S2 ~# r$ b<P>講到做导师啊,都唔使吧,有問題可以穩我ga & g9 p5 O& Y7 T" l5 \
<P>我盡量俾一D中肯ga 意見你啦   _/ o$ H7 x  j2 N
<P>之前D意見都是靠觀察而得來
3 [! T9 a6 G7 d& q9 [  A; {$ X<P>我都是未實踐過ga ; B+ s4 _6 F# u
quill 发表于 2006-5-1 11:32:43 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>夜月星辰</I>在2006-5-1 1:43:01的发言:</B><BR><BR>
* Z! |3 ^- T: i6 `<P>前辈?!唔敢當,大家互相學習下者 <BR>
$ y% A  ?# F& W  J0 p' R2 H<P>講到同人相處我都唔係好掂 <BR>7 {+ Y7 P2 m" V" X' b: A
<P>人同人相處係要時間來了解, <BR># Q* \8 A* p1 W
<P>講到做导师啊,都唔使吧,有問題可以穩我ga <BR>
% F" ^7 |7 o, i3 U/ T( W<P>我盡量俾一D中肯ga 意見你啦 <BR>4 {1 E0 {! z; a- M/ G0 B6 n
<P>之前D意見都是靠觀察而得來 <BR>
% j) O! k. Q8 r% ~+ B0 H<P>我都是未實踐過ga <BR></P></DIV>6 f* u3 }5 ?- }& Q* N- A1 i7 Z
<P>好~~~我会去努力噶拉~~~以后多D找下你先~~~~
, X; `; g  m, F; }# Y% `<P>D意见好正啊~~~~</P>
夜月星辰 发表于 2006-5-1 16:51:35 | 显示全部楼层
好啊,如果你唔怕我講野嚇親你的話。隨時歡迎你來穩我,希望到時我真是幫到你啦