[翻唱视频] [tvRent] [國語作品第二發] 掌握(鎖之少女國語版)- 黑貓

clpro 发布于2011-4-6 18:43 2652 次浏览 28 位用户参与讨论     [复制分享主题]

, ]8 b" y5 k% O《掌握》[鎖之少女(國語版)]% M) b6 {9 |3 k" ?: D
(日語)曲/詞︰のぼる↑P0 v% s/ F( {7 D# M6 Y' l# Q
國語填詞︰CLPRO@tvRentertainment
5 u7 O3 p9 Y, g5 K主唱︰黑貓1 A* M" k4 O4 y% |, [" ]2 K8 D8 t( v

. Z# E( l; W% t6 L' b* N5 H該如何去觸摸模糊不清的未來5 C: d6 g; i+ V, \+ o
把握現在 無悔的去愛- S# E6 _" M: C7 r
! l* d2 |5 j, y2 M. O; O
憂鬱情緒為什麼埋藏 為了埋藏心裡那分悲傷
3 K$ l: r9 L+ w如果可以去突破期望 明天就變得晴朗) X- B  n& e/ H  o
為了達到成功的彼岸 曾經別離了友情與夢想
8 h4 d7 B% j1 |* p6 w- R( n3 O所有責任落在我肩膀 卻換來無數絕望
9 J1 Y9 ?" [$ M: r2 P7 j( @; i. u( a9 A! U, X5 `
&有著一顆心 卻忘記了怎樣去愛
1 [4 Q! X3 t2 [1 y0 ]沒意義的存在
1 [$ j: u4 l- F: _眼前一切 來得快也去得快
* D* m1 f7 [% S2 |, d: d期待的 為什麼該來最終竟然沒有來
4 a* [% }0 H. O$ W+ t7 E2 t& M
  Y: m2 \/ X6 S  L{「為了誰而存在」似乎簡單不過的問題
# S% l4 k+ W. ^( Z* d$ ]5 a/ j, ]4 e方向不明 怎麼回答自己3 S' s! Y9 g$ k8 ~' S# ]
[該如何去觸摸模糊不清的未來
1 k8 T* @+ K8 I5 q- s把握現在] 無悔的去愛}[盡情無悔的去愛]
' _- P$ z6 P$ N! c! v) T1 M3 `! X$ S7 Y
如果希望不可能確定 自己的心靈又怎麼平靜
4 [; L* w5 v+ ^6 X6 c2 A8 t$ E4 a! r又有誰能了解我的心 能把空虛感掃清
/ _% }# p- G8 M0 Z: j5 ]$ i) u  D
  h$ H# d; u* x) v6 a2 |( BREP &
' |( d" o4 i$ s, \
  I; F( n% {1 z0 D+ W; O5 d人生既然不是可以自己一個人控制. C& S) x- a% i, p2 M1 G6 v) C7 J
結果如何 視乎你的嘗試$ B) I# U& m# ^% p
全力改變 把負面思緒寫進歷史
; @! Q# F3 Y  o, ?3 W- W2 p無悔的愛 人生只有一次
: Q  A$ F9 v9 ~0 p7 Z/ {" ]; H6 s( U/ O4 U1 l0 \- o
昏黃的路燈映照 反而卻看不到
: g; a2 |( o; @1 m看~不到真與假的面貌
+ E. m; Y/ N  `0 m8 g* t0 z$ b已經不知道 每一句話的背後到底可不可靠
( ^  w1 U% c3 a% p+ Q# n7 G1 H. D; ?, K# L
太多不兌現的承諾 太多事情已經看過 太多委屈我也受過 太多沒法說
& Q/ Z+ p+ I; ?# W# {0 ~' }太少機會讓我釋放 太少情感沒有埋藏 太少快樂已經遺忘 太少生命的曙光
* Q8 h. @% {/ ~8 r. a  x! n9 bREP {}[]

已有(28)人评论

老威 发表于 2011-5-2 19:19:05 | 显示全部楼层
黑猫我中意 好好好啊

clpro 发表于 2011-4-30 12:21:05 | 显示全部楼层
回复 27# netasa
7 x) w; T: V7 G, P  K& w  u0 `
5 K  l) P8 l1 H" `; f% [* F, J1 I4 E8 H$ f, H7 E9 H- z
    netasa君你好。- V" C: a: l: b  y$ M3 G, T; |
首先很多謝你對我們這首作品有詳細的評價。
1 j& X) W8 c" f' ?2 b1 z先講詞吧,詞是我填的,有參考過日語原詞恴意思,因而可能產生你所說的詞唔夾曲既問題。/ F8 O5 a' T( e) }; p+ W
你又提到話前後呼應一下,用多D相同既字,類似既字,精簡字數,某D時候係需要,但此曲未去到呢個程度,亦未必需要住。
. E, v7 c# V5 t& V6 U; n) O9 Q寫詞其實同一個詞語喺一篇詞作裡面,除非好特別,要強調個主體,否則用多過三五次都已經好濫,特別係虛詞。
6 i9 g  I5 B/ o/ R! d亦需要體諒到要就押韻,就意境等方面。& c  O% ~/ P- q6 k  x) B7 o
其次係聽唔出個意思出黎。呢個我諗各人唔同,唔講了。6 x: A& Q/ Y, P$ {& b

( N- G9 Z$ @# w* [6 M& S1 \1 M1 e: k以上。

netasa 发表于 2011-4-30 06:54:06 | 显示全部楼层
D词唔多得咯!其他OK嘅。本人觉得对D快节奏嘅曲D词应该精简字数容易入脑(好记)头尾多点相似以作呼应。现在感觉就係词就曲。听起上嚟词有词嘅节奏,曲有曲嘅节奏。及得唔係咁好。好唔容易节奏跟上左,不过听嘅人就听唔完全词所表达嘅意思。 要感受到词所带来嘅故事就更难了。

kevinchan 发表于 2011-4-30 00:54:52 | 显示全部楼层
原来系试听,还以为你去听咩电台添/ g2 h6 b% m0 v
eegbook 发表于 2011-4-29 15:59

2 @- _7 V; K+ I2 j9 |
/ F, h: ], L+ F. x2 d) Z. e4 b. {  a: Y1 ~7 `  U
    你都唔认真睇帖子嘅

eegbook 发表于 2011-4-29 15:59:58 | 显示全部楼层
试听你都唔识咩?8 T6 b$ ~7 p$ k* [6 w, Y$ D8 \$ P
kevinchan 发表于 2011-4-29 07:27
/ \! {+ m. X- x* _

# ?: f$ M# l2 D: h8 @3 v- ^  X
5 l1 J9 \; t* j    原来系试听,还以为你去听咩电台添

clpro 发表于 2011-4-29 12:14:00 | 显示全部楼层
直接點個youku link吧

kevinchan 发表于 2011-4-29 07:27:07 | 显示全部楼层
雀仔,点听法架?
. O$ B8 H3 s& E) o) l8 keegbook 发表于 2011-4-29 04:32

3 B1 Q, C, `& {
5 n6 J5 f% @4 `: @
5 k  `5 U/ c2 ?. N6 z    试听你都唔识咩?

eegbook 发表于 2011-4-29 04:32:31 | 显示全部楼层
今日听咗呢首翻唱嘞,好好听,台长个team果然犀利* }2 {8 s  h  [2 s5 M0 {
kevinchan 发表于 2011-4-26 15:28

4 s% M& w" E) K5 u7 }0 m) P, n9 c
' H7 ?% p2 _  d- S9 C( `  v% Y# V, h. d- Z; i
    雀仔,点听法架?

kevinchan 发表于 2011-4-26 15:28:21 | 显示全部楼层
面壁去! (講笑啦 XDDDD  S+ h* s, A0 w4 ~& Y0 q
有心的話發現也唔遲呢. _! b" `) A3 i
clpro 发表于 2011-4-25 23:25

. ?' W# I! j# n6 c! k3 Z
, T* q* P; N4 c' s/ q9 a( K8 Z: N0 i6 ?& d& E4 |7 s
    今日听咗呢首翻唱嘞,好好听,台长个team果然犀利

kevinchan 发表于 2011-4-25 23:30:03 | 显示全部楼层
面壁去! (講笑啦 XDDDD! s; j: \. P4 N* u/ e
有心的話發現也唔遲呢# B" I, z% S4 G( |
clpro 发表于 2011-4-25 23:25

2 e+ W7 {; J8 H7 j( F" J
% ?% j5 Z) E% c. C2 ], G# X; f  W' s8 O9 t5 i4 n% P$ X9 i
    台长最近很活跃啊

clpro 发表于 2011-4-25 23:25:06 | 显示全部楼层
面壁去! (講笑啦 XDDDD/ H& D% ~+ k. F* H3 w9 k& e
有心的話發現也唔遲呢

123下一页