[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8718 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
superfire 发表于 2022-11-4 10:00:50 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-4 02:04
0 S  D8 X) q& |3 P无办法,广东原本就系外来人口比较多,大家都要搵食。自然外地噶小朋友都多,然后又要公平教育,自然而然粤 ...
, f) B& x% V- t$ S+ r* C; j
唉,居然只得一日,不夠都好過冇的個D了

superfire 发表于 2022-11-4 10:01:38 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-4 02:08
1 A, n7 G% |$ b0 A$ p# p最主要以家网上粤语动漫越黎越少,基本都系靠TVB输出,广东无人做动画粤语配音呢件事。一般都系直接配红 ...

- b1 ~: i4 `7 j. P6 h買相關的盒子套餐和番牆軟件,反正值得,我順德的同學就系咁做

rantarou 发表于 2022-11-4 11:41:36 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-4 09:58
; E  k  u6 D& d& O3 Q7 Q你兩耳不聞窗外事

+ w! l6 S' \; g3 ~系呀,但系国际新闻会留意嘅

superfire 发表于 2022-11-4 16:54:29 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-4 11:41
  u, I; N' T: p0 E! V1 D3 ]: P% z系呀,但系国际新闻会留意嘅

1 y' r7 Y' g( X咁估計你的國際新聞都好大可能系歪曲事實的,例如前不就的烏克蘭那些

rantarou 发表于 2022-11-4 18:20:35 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-4 16:54
" Z, h5 l0 E6 P8 h+ _2 `! l咁估計你的國際新聞都好大可能系歪曲事實的,例如前不就的烏克蘭那些

; Q0 F% D% x+ k+ I1 W$ X8 w" E乌冬面同北极熊都关注D

gomicxja 发表于 2022-11-4 18:49:36 | 显示全部楼层
我死了就難講,但我未死粵語一日都會存在

james23 发表于 2022-11-4 19:08:47 | 显示全部楼层
懷念80年代歌影視

3_Leo 发表于 2022-11-4 20:38:38 | 显示全部楼层
粵語文化博大精深,唔係話消失就消失

rantarou 发表于 2022-11-4 22:40:41 | 显示全部楼层
james23 发表于 2022-11-4 19:08, I0 s8 m5 \; I5 ~3 A+ {8 y/ V# Q, G
懷念80年代歌影視
( D) {! P  s1 c+ D
可惜啊,HK冇樂壇,架陣連影 視都

rantarou 发表于 2022-11-4 22:41:07 | 显示全部楼层
3_Leo 发表于 2022-11-4 20:38
$ Y* b8 U6 V9 `7 ~; ^7 t粵語文化博大精深,唔係話消失就消失
, Q! ?# j( }6 P& C: T+ l$ r
如果咁嘅趨勢,消失都唔奇

啵灞奶茶 发表于 2022-11-5 22:23:51 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-4 05:11% J' y9 F" v/ W  I
好彩粵語根扎得實,唔系早就冇左了,好似深X咁,外省人多講粵語正常,指希人哋支持粵語冇乜可能,但系本 ...

$ b; ?) M: b2 D# h& R& V其实本地人好多都撑粤语,特别系老一辈。主要系教育环境之下,学校入面早就无咗呢种氛围,细路系大环境之下,唔讲普通话就会显得自己唔合群。就好似以前我哋读书个个都讲粤语,d插班生讲普通话都难融入群体一样。

啵灞奶茶 发表于 2022-11-5 22:25:13 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-4 10:01
! D& n- q) m- s買相關的盒子套餐和番牆軟件,反正值得,我順德的同學就系咁做

4 i5 ]0 y8 m' ~5 M( i: J( K. w0 |) }9 r唉,始终无以前方便。