[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8470 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
rantarou 发表于 2022-10-7 14:50:00 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 14:16$ O$ v) U8 g9 n2 o2 W
特別是本人地的子女,平時交流千萬不用搞特殊雙聲道
% e0 `& A* ?, A
如果本地人都唔支持自己嘅语言,就真系冇架了

crespo 发表于 2022-10-7 15:21:36 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 09:38' g5 n' T, g' |* A
你太天真了,你听过深圳话咩
1 B* |* y% P2 D, f! f: t' e
深圳本身个地都唔系讲粤语既

crespo 发表于 2022-10-7 15:34:03 | 显示全部楼层
gzna0626 发表于 2022-10-7 12:07
- F9 y5 b" i5 a7 D8 r! G# E1 R2 M1 O广州一直都讲系最包容噶城市噶
- `  ]- l& J, V9 ^) ?/ I) S3 k% Y; i
讲咯,真系唔觉,唔出声,只系唔当面出声,背地里讲咯,包容?人微言轻,多一事不如少一事既观念遮,又阻止唔到既,如果有哩样嘢就唔会有捞松捞西卜捞哩d词汇啦~~所以我都好想知边只寿头提出嚟既

大小姐Q 发表于 2022-10-7 15:44:38 | 显示全部楼层
如果冇香港同埋澳门,广东粤语一早就冇了,00后开始基本上冇几个识,就算识,亦唔标准,唉

superfire 发表于 2022-10-7 15:54:10 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 14:47
* }: ?/ }) @. }: x2 f" S地道嘅白话好少人识讲了,就算广东人都系,HK仲好D
4 ?, _0 k. [3 G
HK都開始内地用詞話了,特別係網絡詞

superfire 发表于 2022-10-7 15:55:23 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 14:50
5 S0 g/ x% e2 V. R5 a9 X如果本地人都唔支持自己嘅语言,就真系冇架了

* G5 G0 n1 R: E/ I; R, E我次次遇到呢D,都唔會為佢地轉聲道,要佢粵語交流

superfire 发表于 2022-10-7 15:55:52 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 15:21  a) n) E# g6 G7 q
5 E0 N# L* S( D' ?8 h" y  k
估計同廣州一樣,以前的原居民應該係講粵語的

superfire 发表于 2022-10-7 15:57:31 | 显示全部楼层
大小姐Q 发表于 2022-10-7 15:44
; {% E  ]5 Z4 ^: V1 R$ t' c如果冇香港同埋澳门,广东粤语一早就冇了,00后开始基本上冇几个识,就算识,亦唔标准,唉 ...

: v8 ~6 Q+ }0 u# {就算毛澳門同香港,粵語都仲係會有的,因爲好多華僑落南洋開支散葉,都係傳承了粵語
8 a5 X( `( h- o1 k+ |# E目前主要係官方有意要消滅粵語文化先導致這樣的情況

rantarou 发表于 2022-10-7 16:23:43 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 15:55
# i9 }0 R5 |0 b$ `我次次遇到呢D,都唔會為佢地轉聲道,要佢粵語交流

0 L6 C/ u. D: a4 H% a# E你系强硬派

rantarou 发表于 2022-10-7 16:24:39 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 15:541 ?) \& q/ c, [8 ]' t
HK都開始内地用詞話了,特別係網絡詞
' Q% P; v. h8 E5 O% G. k! [
用词仲冇乜所谓,主要系发音系粤音就得啦,其实内地都有D粤语用词嘅,比如###扑#,

rantarou 发表于 2022-10-7 16:28:03 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 15:21- M2 |3 b. r0 Q

3 Q$ }9 P' P8 O+ r" e( I" m系呀,我意思就系话深训本地方言都几乎冇左了,因为大量外来人口,只要达到一定数就会淹没本地方言,粤语都一要,

superfire 发表于 2022-10-7 22:29:55 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 16:24
* j& x$ [$ H+ ]' h8 a用词仲冇乜所谓,主要系发音系粤音就得啦,其实内地都有D粤语用词嘅,比如###扑#, ...
4 v; ?) O" K2 n) @+ r) @
自從斗音老闆被共有化,就開始這樣了
% B0 D' y) c6 e1 q$ g現在很多人開始轉移到其他平臺,我weixin都刷到好多撐粵語的視頻