[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8473 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
crespo 发表于 2022-10-7 09:23:42 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2022-10-7 08:42% u% Q0 N( n+ ^
平时同外地人交流,惊距地听唔明广东话,都会主动同距用返普通话交流,大家好沟通D,咁宜家唔比广东人讲 ...

# m8 l% x2 y8 R1 S; l2 y梗系噶啦,我意思系唔知边只寿头话我地包容,只系唔关自己事唔理事,关自己事梗老虎蟹都要企出嚟噶,你睇我打字都冇用书面语就知我既撑啦,我系对包容哩个词有抗拒

crespo 发表于 2022-10-7 09:25:08 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 07:29
5 b  q5 [* V& f0 v8 f可能幾個世紀后粵語邊成外國語

, M% }% S6 \: Z6 M: l粤语唔会消失既,只系会留翻d基础嘢,好似依家好多人都讲“给力”,粤语边有咁讲噶

xavier 发表于 2022-10-7 09:29:14 | 显示全部楼层
所以要让下一代也学会粤语,不要忘记自己的母语

rantarou 发表于 2022-10-7 09:38:05 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 09:25
* m: R4 Y) K; B粤语唔会消失既,只系会留翻d基础嘢,好似依家好多人都讲“给力”,粤语边有咁讲噶 ...

5 G, H) {1 x3 A. G* ?' Y你太天真了,你听过深圳话咩

rantarou 发表于 2022-10-7 09:38:35 | 显示全部楼层
xavier 发表于 2022-10-7 09:29  H, D  a; L  t
所以要让下一代也学会粤语,不要忘记自己的母语

6 a6 Z* |/ a/ p8 h冇错,但系要先学粤语,普通话在学校就可以学

shiraishi 发表于 2022-10-7 09:42:09 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-6 16:15
3 [% t* r, X; R* G6 J咁样现实咩

# C/ M" \+ z# ?- m冇错,如果我系大佬嘅话
7 @5 b( \9 i0 W$ v2 H/ @4 x

gzna0626 发表于 2022-10-7 12:06:21 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 07:28
6 j9 W5 w5 l. s有冇鏈接
% L' g- W7 v8 _5 y% j, O' L
搜彭彭声公众号就有

gzna0626 发表于 2022-10-7 12:07:55 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 09:23; j7 C! h1 g8 p- W5 [
梗系噶啦,我意思系唔知边只寿头话我地包容,只系唔关自己事唔理事,关自己事梗老虎蟹都要企出嚟噶,你睇 ...

7 u* H( S- l1 z; w9 r8 I广州一直都讲系最包容噶城市噶

superfire 发表于 2022-10-7 14:15:40 | 显示全部楼层
xiaomamazi 发表于 2022-10-6 23:35
; E* m! c- ~- e! x  c7 V9 A/ X会唔会有种可能,小粉红才系真正 的外国势力

7 x( M1 V. U1 o6 h; m4 d' O( ^大粉紅親屬都跑國外了,例如司馬南,郎咸平,他們拉出的屎造就了一大堆粉蛆,又稱小粉紅

superfire 发表于 2022-10-7 14:16:57 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 07:28
) r/ C- X7 n. `  c6 @9 T艱難都要撐架啦
" T. Y; ]' L' @0 @+ @
特別是本人地的子女,平時交流千萬不用搞特殊雙聲道

superfire 发表于 2022-10-7 14:29:31 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 09:384 W& }6 W. z8 `. d& S- J+ T
你太天真了,你听过深圳话咩

* h" p! j  S, t: K; J本地在農村住的子女,好多都對他們特供普通話聲道,家鄉白話更加之,只有老一輩之間交流了
/ Z- @: j6 Y2 L* t2 p4 k% h% R電燭,單車,電燈膽,等之類的都逐漸被遺忘

rantarou 发表于 2022-10-7 14:47:05 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 14:29
0 Q3 j+ u0 a* ~9 B+ E4 E+ y# d/ C本地在農村住的子女,好多都對他們特供普通話聲道,家鄉白話更加之,只有老一輩之間交流了
5 N6 ^7 o2 B& H! |電燭,單車,電燈膽 ...

8 l5 |+ c% u! a5 x地道嘅白话好少人识讲了,就算广东人都系,HK仲好D