[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8472 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
superfire 发表于 2022-10-9 11:39:53 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-8 18:397 d7 D  i2 u) R% b8 N2 L
依家d翻唱都好正噶,b站睇既

, k( z* [7 S1 a1 I, j4 i; W9 b0 }# S如果我有小孩,我都會同去睇新的香港動漫
  k4 {% D; L4 G) K可惜老婆都未有

crespo 发表于 2022-10-9 15:05:29 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-9 11:39
6 d& H: P% F0 [4 v如果我有小孩,我都會同去睇新的香港動漫+ V4 O& K8 Z4 {' H; o. }
可惜老婆都未有
$ ]9 d' P/ {0 R# |" s$ }
依家d新番都唔系俾细路哥睇噶啦

superfire 发表于 2022-10-9 16:40:29 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-9 15:05* {& y' C2 ?6 P; T
依家d新番都唔系俾细路哥睇噶啦
$ I; Z- L5 z% V# ?- k4 S2 m
香港台的都系吧

crespo 发表于 2022-10-9 17:16:06 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-9 16:40
* E  {5 p5 m7 o; U" [: D香港台的都系吧
" K; l* g  @( L  X  w. H* T9 t
应该都系啦,细路哥睇唔明既

superfire 发表于 2022-10-10 08:53:48 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-9 17:16% r. G" B5 s' E% I
应该都系啦,细路哥睇唔明既

$ ]! k2 c6 b; m# H( b. R7 B% [應該不會,感覺現在的TVB上播的比我們細路哥時看的還低齡化了

Kiver 发表于 2022-10-10 09:14:09 | 显示全部楼层
我听到依个消息,上埋新闻时都觉得几气愤
" d0 L" r, z1 I% `3 E& L; s3 r4 k: f" F  G9 R" [! @# M
要灭粤语的态势!

crespo 发表于 2022-10-10 10:48:02 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-10-10 09:14
! y' O( a) p/ i+ ?我听到依个消息,上埋新闻时都觉得几气愤3 y; ?- r) S' a" P+ n" [

" m6 |0 l# K. g要灭粤语的态势!

! t3 |  [/ s/ B  ?温水煮蛙,d蛙仲叫“给力”,问你死未

crespo 发表于 2022-10-10 10:49:09 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-10 08:53& t# S: v, S0 ^+ @. L4 Y. z6 K% l
應該不會,感覺現在的TVB上播的比我們細路哥時看的還低齡化了

5 D' ?8 y- [  f0 _; P  B* Sviu仲多啊,连超级飞侠都有

superfire 发表于 2022-10-11 08:54:16 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-10 10:49
, |& c$ z2 T# iviu仲多啊,连超级飞侠都有

9 T  M* _  A1 l( _1 D7 d哦,原來系咁,冇小朋友,所以冇關注+ x# P" U6 E! L% B8 I

superfire 发表于 2022-10-11 08:55:39 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-10-10 09:14" p- ~4 k6 s- p+ B& z9 @2 s# F
我听到依个消息,上埋新闻时都觉得几气愤
2 y1 M. ]" k9 C/ H# u
" [/ J+ l7 ~3 N0 E4 P: r. F# r要灭粤语的态势!

3 R/ o# Y3 B% T0 h/ c現在能堅持粵語的電視台也不多了,特別系粵語新聞報導,《DV》現場還堅持

Kiver 发表于 2022-10-11 09:28:01 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-11 08:55
2 F0 G; n# c- f2 J現在能堅持粵語的電視台也不多了,特別系粵語新聞報導,《DV》現場還堅持 ...
& I4 s3 s$ T5 X2 x3 |3 N! H3 P5 m
珠江台依家的 超粤未来 的节目都可以,, N7 A4 N' R; w' n
其实真的要从小抓起,要坚持每年都有这类节目先掂

crespo 发表于 2022-10-11 10:00:17 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-11 08:54
* N. @9 H! t& x+ W& S+ _* |哦,原來系咁,冇小朋友,所以冇關注
' j; n2 m- O* a& |8 p7 [
我都系睇d论坛有人发帖,截图既睇到咋,都唔会俾细路睇果d