[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8713 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
rantarou 发表于 2022-11-2 22:13:41 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-9 11:397 r- e# e* V  F; A: q$ X1 W/ ?
如果我有小孩,我都會同去睇新的香港動漫
8 X# G8 H2 o+ t可惜老婆都未有
6 x+ e& d/ r. \6 i
原黎你系靚仔

superfire 发表于 2022-11-3 09:15:17 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-2 22:120 o  {% S* v1 K. ^* u' J0 u4 u
一方面系環境原因,一方面系家長原因

5 M/ J( u; h$ n9 |政策最大原因

superfire 发表于 2022-11-3 09:16:51 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-2 22:13
; S1 m3 I  M) E6 ]/ E( q呢個系專門講兒歌嘅節目,同日漫有 乜野關 系

C8 H# Y- k/ u) {5 H( t你不知道很多TVB的兒童都是與當時播放的動漫主題曲填詞改的嗎?

superfire 发表于 2022-11-3 09:17:51 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-2 22:136 H3 d' _# M% E
原黎你系靚仔

) @4 d. c, v  q& C  ?* ?多謝,確實又靚下

rantarou 发表于 2022-11-3 10:00:18 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-3 09:16
" S+ j5 f0 E3 ]你不知道很多TVB的兒童都是與當時播放的動漫主題曲填詞改的嗎?

( |. N: Z) T4 D/ i1 I谂下好似系

rantarou 发表于 2022-11-3 10:00:48 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-3 09:158 R$ T# ^3 e" w( e
政策最大原因

; I# L- k" j% {4 L- N* O! }% N! t好似冇听过相关政策

kurokase 发表于 2022-11-4 00:52:33 | 显示全部楼层
本帖最后由 kurokase 于 2022-11-4 00:54 编辑 ' z5 }+ j# a; R: F. G( }
  S6 D) {0 H4 z5 E1 }
我从来都唔睇抖音,所以冇乜感觉,但系按照地方语言嚟讲,粤语区确实系最好虾噶,嗰班 扑 街 试下要求上海人唔捭讲上海话,北京人唔捭讲某某胡同话,嗰啲上海人同北京人唔屌鸠死班 扑 街 就奇嘞

啵灞奶茶 发表于 2022-11-4 02:04:02 | 显示全部楼层
无办法,广东原本就系外来人口比较多,大家都要搵食。自然外地噶小朋友都多,然后又要公平教育,自然而然粤语噶路就变得难行。不过好彩以家有啲公办幼儿园仲系保护好粤语,都有指定每个星期某一日系粤语日,只可以用粤语沟通。外地噶小朋友其实听粤语都无咩太大噶障碍。当然,老实讲,我都唔想粤语要靠咁噶方式生存。

啵灞奶茶 发表于 2022-11-4 02:08:46 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-9 11:39
$ I! H2 Y6 E8 c4 I# E' [) c如果我有小孩,我都會同去睇新的香港動漫
: C% M. B& T; ?1 U7 x! w+ P可惜老婆都未有
$ R1 Z; x+ Y7 K* [" X  f/ N
最主要以家网上粤语动漫越黎越少,基本都系靠TVB输出,广东无人做动画粤语配音呢件事。一般都系直接配红色电视剧,多数都系畀啲老人家睇多。毕竟动画唔用普通话面向全中国,基本好难赚翻版权费,变成吃力不讨好。唉~

rantarou 发表于 2022-11-4 05:11:22 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-4 02:04
( X  n7 i3 Y) h& j! y无办法,广东原本就系外来人口比较多,大家都要搵食。自然外地噶小朋友都多,然后又要公平教育,自然而然粤 ...

7 ]5 u9 q* T- c% |. |' B好彩粵語根扎得實,唔系早就冇左了,好似深X咁,外省人多講粵語正常,指希人哋支持粵語冇乜可能,但系本地人要支持啊,如果本地人都唔支持,叫細路唔講粵語,唔通指望外地人咩

superfire 发表于 2022-11-4 09:57:56 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-3 10:00
6 ?& M% \* d, D, j谂下好似系

- R9 H3 _" z- F$ e/ s- _  ^睇黎你仲好後生

superfire 发表于 2022-11-4 09:58:14 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-3 10:00" @2 O+ g) L7 R
好似冇听过相关政策

! ?5 ?8 v# q6 ~7 M: u4 D% p你兩耳不聞窗外事