[软件应用] 双硬盘,点解部机会蓝屏,是不兼容吗????

kanatam 发布于2011-7-6 13:55 5448 次浏览 79 位用户参与讨论     [复制分享主题]
FeTale 发表于 2011-7-6 23:12:24 | 显示全部楼层
磁盘阵列,确定支持?

kevinchan 发表于 2011-7-6 23:12:27 | 显示全部楼层
你指入BIOS???有。就係见到明明有两个盘,但当退出 包屎就 蓝屏啦 上面写住一大堆英文都唔知咩 ...
4 G& v2 a! g  J3 b5 m# m- D- Ykanatam 发表于 2011-7-6 23:08

& ?: o, S; a" ?; H& _( o/ _1 K8 l& ]+ H3 `
; d& c+ @9 @8 A8 A' B# c
    winpe可以话係一个超微型系统(我嘅理解,具体定义请自行搜索)..........其实你係米一开机就蓝屏?(bios引导完未?)

kanatam 发表于 2011-7-6 23:20:36 | 显示全部楼层
回复  kanatam
) m" u6 M  T2 d: ~3 Y你连装系统都未试过,我点样讲~! A! F. z' Y# j. L) g: v
最简单的方法就是用新的接上去,装系统,睇下能否正常使, ...
5 d/ y( C! u1 |( p2 j4 ^aaron81 发表于 2011-7-6 23:12
1 u$ k1 s2 L# K) a- A. w) r; \

- x; a3 g# K; V1 O# ?6 ?
% m0 N* F; h1 }    其实部主机我买咗三日度,旧机除了硬盘,其他都回收站了。。。。。所以,你问旧硬 盘有没有系统 ,我谂 或者有呱

wjr5200 发表于 2011-7-6 23:21:57 | 显示全部楼层
winpe可以话係一个超微型系统(我嘅理解,具体定义请自行搜索)..........其实你係米一开机就蓝屏 ...
; F& d+ Q: O2 s/ u( I7 Bkevinchan 发表于 2011-7-6 23:12
3 @  w) t% w. f

3 K0 ]$ r1 P- z7 B& A. E: M; a& O. z. X6 v3 M
    我都觉得重点系呢度,无进入window 的话就无蓝屏的概念,  还有个问题 如果部电脑有两个硬盘的话一般一个引导唔到无特别设置的话bios会尝试其他方法引导 包括从第二个硬盘引导,巨部机识别到两个硬盘的

wjr5200 发表于 2011-7-6 23:23:49 | 显示全部楼层
你指入BIOS???有。就係见到明明有两个盘,但当退出 包屎就 蓝屏啦 上面写住一大堆英文都唔知咩 ...4 B4 B* r+ g4 `) t. Z7 U7 ^
kanatam 发表于 2011-7-6 23:08

! i3 e2 X  i" a$ _0 n/ o& y0 o; k6 i

1 H- l/ ~; a3 q    将此画面用手机拍下传上来就好了

kanatam 发表于 2011-7-6 23:25:01 | 显示全部楼层
winpe可以话係一个超微型系统(我嘅理解,具体定义请自行搜索)..........其实你係米一开机就蓝屏 ...
5 n( v( }, }- a# s: L0 Nkevinchan 发表于 2011-7-6 23:12

9 k( j7 \7 |7 U
' J; J+ R* b7 ]8 T+ }% y1 I% d; A( B* Q
& \7 T1 ?5 C1 }/ m; c    你问:"係咪一开机就蓝屏?" 係咩意思。当时我见到就是退出BOIS後,就蓝屏(正常应该是重启的吧)3 ^3 o+ I& ]( k  S
    你问:“引导完未”? 我  谂 或者 引导完呱,
& G* q! L  q/ `6 K# W
! b8 w# Y2 q* R4 I' q$ _0 r* d   因为都不是我亲自动手做的,我都是看别人帮我。但他搞唔掂,我至会上网发贴问你哋,我就将我所见到的写上嚟。

kevinchan 发表于 2011-7-6 23:27:22 | 显示全部楼层
我都觉得重点系呢度,无进入window 的话就无蓝屏的概念,  还有个问题 如果部电脑有两个硬盘的话 ...
; _; `# H0 U* N" fwjr5200 发表于 2011-7-6 23:21

: S5 O% A# w% x; J" a
$ s& n. h$ _# s5 ]4 O
" X2 {3 P3 a  ^/ y* k+ h5 I- I- q    估计係楼主描述问题,蓝屏应该出现喺入系统嘅时候,bios引导期间出现蓝屏我真係未见过.......学你话斋,最好楼主有图片畀我哋睇下

kevinchan 发表于 2011-7-6 23:29:25 | 显示全部楼层
你问:"係咪一开机就蓝屏?" 係咩意思。当时我见到就是退出BOIS後,就蓝屏(正常应该是重启的吧) ...
! I! a' w! j, p0 v. k6 mkanatam 发表于 2011-7-6 23:25

' R7 {( D& ^" R- Q
# G6 T& q0 u0 I" B
. b; T6 P, {6 ^  P. b4 \    咁你有冇试过 换硬盘数据线? 或者试下主板嘅硬盘接口换个位置

aaron81 发表于 2011-7-6 23:42:21 | 显示全部楼层
回复 39# kanatam " L. g5 \8 Q( }. u
即是话你装新机的时候,新硬盘可以正常使用??但一接上旧硬盘就蓝屏??

aaron81 发表于 2011-7-6 23:43:26 | 显示全部楼层
LZ有无入粤社的群,我截张图比你睇下!

kanatam 发表于 2011-7-7 00:05:41 | 显示全部楼层
咁你有冇试过 换硬盘数据线? 或者试下主板嘅硬盘接口换个位置6 M2 x2 T4 a5 p' D
kevinchan 发表于 2011-7-6 23:29
" G4 ~: p  t: X" t' Q
# ~; o6 v3 ]! [" m2 O% k8 p% e

1 B# |; E% c4 ]  h    就是这些了

kanatam 发表于 2011-7-7 00:08:38 | 显示全部楼层
9 [  N  Y" d4 `. N7 e- ?; o
& r/ F4 P$ o* I, H6 g我啱啱试过,用将新的硬盘MUNG出来,斋用旧硬盘,发现是不能入系统的,出现上面第三张图片。。。。。死机,
$ k, X2 _/ u- s. o7 u2 Y: S) q! s  q( j. \( |* o
什么"正常启动"   "安全模式" 都试过,结果仲係死机.
- T! E: S3 e6 @- y1 M& X
7 y* ]6 k9 m& d" o  c6 m4 e7 [, u而我的旧硬盘,拿去其他机上试,又OK 啵 ,冇问题啵,点解放喺我部机度就唔得呢?