[软件应用] 双硬盘,点解部机会蓝屏,是不兼容吗????

kanatam 发布于2011-7-6 13:55 5450 次浏览 79 位用户参与讨论     [复制分享主题]
kanatam 发表于 2011-7-6 22:31:34 | 显示全部楼层
甘你斋用旧的得唔得呢   不会是电源问题吧
  m8 [8 c/ |# n3 \" ?. X+ V% {5 Hwjr5200 发表于 2011-7-6 22:18

A4 W% U+ }  b! V* ^( x- J, ?& X5 A$ d

# _+ c! d  s' F9 h    未试过哦,但就算得、咁又点呢?我唔通唔用500G,而用80G???

aaron81 发表于 2011-7-6 22:46:17 | 显示全部楼层
请说明说细情况,你是新硬盘做主盘定从盘?
" I; L) D6 s! J试下500G(应该这个是新的),单硬盘装机试下!

kanatam 发表于 2011-7-6 22:48:23 | 显示全部楼层
请说明说细情况,你是新硬盘做主盘定从盘?& Z0 B& T6 \1 }. F
试下500G(应该这个是新的),单硬盘装机试下!, I# q( O+ K3 M* f" W' j
aaron81 发表于 2011-7-6 22:46

/ h- z" w/ J! E5 `, G% {
; c1 O' e# \2 S! }( k9 J, f) l7 I0 O: k% s& m0 N0 z# r% \
    我顶   你有冇睇我第一页 一开始嘅问题写咩架???

kevinchan 发表于 2011-7-6 22:50:54 | 显示全部楼层
你嘅硬盘係咩插口噶?7 J4 G: P6 J  w- L, R- T
abbr_a16298a2112a28ba96a7fdb6ac3238b9.jpg   w+ p2 O- y3 U
上面两个係sata,下面两个係IDE/ k; l# K+ `/ T% w3 F
& I3 x4 }" t* a& O! p/ J  A
20100106005308313.gif.jpg $ p, j6 I- }" o* C0 ~
左边係sata数据线,右边係IDE

凹凸不平 发表于 2011-7-6 22:51:42 | 显示全部楼层
双硬盘好似系好容易出问题的

kanatam 发表于 2011-7-6 22:53:44 | 显示全部楼层
你嘅硬盘係咩插口噶?
& y) A. W# T7 J3 x) r+ Z3 s, t: i2 Q4 i& t9 {4 t
上面两个係sata,下面两个係IDE+ U' y: J/ p* P" k# E% z
$ e0 }7 ^* a1 f; D: W% {3 D, N
4 J4 w  b5 [* X4 ], C9 ?
左边係sata数据线,右边係IDE) \$ K/ E  a, d' ]( s7 h3 s; N
kevinchan 发表于 2011-7-6 22:50
( [0 G7 P. l& c% v) `' d
  X0 o% s: C, r9 f- P
$ R2 y3 M" k2 A. n  [
    果断地说:是SATA

aaron81 发表于 2011-7-6 22:58:15 | 显示全部楼层
兄弟,新硬盘(单只)重装系统是否成功?
2 o3 v8 H& Y$ y" O4 F0 ~8 T7 g6 A不要将两只硬盘都挂上去装系统~

aaron81 发表于 2011-7-6 23:03:09 | 显示全部楼层
有可能是电源问题~& N' m: B! C( l- w
而又有可能是硬盘引导部分在一只盘上,而系统又在另一只盘上,你将从盘的那个C盘设为(活动),不要是(系统)

kevinchan 发表于 2011-7-6 23:04:15 | 显示全部楼层
果断地说:是SATA
: B4 j' R8 v5 F+ r) q3 tkanatam 发表于 2011-7-6 22:53

1 c; A7 d# j+ Z5 j/ g5 `' w" [& b6 p0 w2 C

8 W  @% U- E1 l3 g& E    有冇试过进入winpe睇过有冇两个硬盘同时存在?

kanatam 发表于 2011-7-6 23:06:32 | 显示全部楼层
有可能是电源问题~
' s' T* O4 e0 U0 m; j$ r+ ~而又有可能是硬盘引导部分在一只盘上,而系统又在另一只盘上,你将从盘的那个C盘设为(活 ...3 B# @8 Y4 d7 r& W- [
aaron81 发表于 2011-7-6 23:03
; q& x2 f: S! z& a$ k, h
" R, ~: s5 E: ~  q7 B- S9 z
5 N6 g* \4 g' g) L5 a
    你讲嘢好高深,睇落完全唔明点做.................至于重装系统......我未试过,我之前睇人帮我重装过,但我自己郁手嘅话就未试过

kanatam 发表于 2011-7-6 23:08:25 | 显示全部楼层
有冇试过进入winpe睇过有冇两个硬盘同时存在?3 X1 f2 g# X0 i) v3 c: ^' B' X: n
kevinchan 发表于 2011-7-6 23:04

) t3 D9 o5 U8 G$ t  A/ q3 d6 `( _/ r2 ]' R( A4 N, |
: T" p1 W- \; M
    你指入BIOS???有。就係见到明明有两个盘,但当退出 包屎就 蓝屏啦 上面写住一大堆英文都唔知咩意思

aaron81 发表于 2011-7-6 23:12:12 | 显示全部楼层
回复 34# kanatam
/ `/ T& z  q/ k" l1 F2 R你连装系统都未试过,我点样讲~/ P  R# U9 p" a; C' F! \7 S7 W# u$ z
最简单的方法就是用新的接上去,装系统,睇下能否正常使,能正常使用的话,再接上那只旧硬盘!
: d: Q- y+ s* u% ^" ^, b* o) n% b我还有个问题问问,你是否两只硬盘都有装系统的?