[每日闲聊] 2010TVB年度動畫配音大賞--獲獎名單

as499383231 发布于2011-3-18 23:29 5325 次浏览 72 位用户参与讨论     [复制分享主题]
谁明我心 发表于 2011-3-19 15:50:46 | 显示全部楼层
超中意袁淑珍配噶爱德,仲有配朝比奈噶林元春。

eegbook 发表于 2011-3-19 15:56:22 | 显示全部楼层
超中意袁淑珍配噶爱德,仲有配朝比奈噶林元春。$ p: M# _; o' w) R
谁明我心 发表于 2011-3-19 15:50

6 T- B' T2 z; }3 U- r3 y+ I* k
* w1 R: g; O4 D8 i& j3 S+ i* `0 D2 E: p
    春姐梗利害啦,佢声纯天然LOLI声线,真系杀到好多电车男架。

谁明我心 发表于 2011-3-19 16:04:48 | 显示全部楼层
春姐梗利害啦,佢声纯天然LOLI声线,真系杀到好多电车男架。
# m/ |* [! e8 L; ?& E# h1 eeegbook 发表于 2011-3-19 15:56

& E' U/ F$ \3 A4 t* Q4 |. P, G* T7 @$ ~7 ]; J/ @6 }* {- i# Y
1 |1 D4 M' ?: H1 r$ q
    唔单止纯天然LOLI声,变声噶能力都唔错噶

eegbook 发表于 2011-3-19 16:05:27 | 显示全部楼层
唔单止纯天然LOLI声,变声噶能力都唔错噶9 y% L; [: f0 H; F4 B- ~- t  X2 y0 C
谁明我心 发表于 2011-3-19 16:04

8 B/ |% W( B  v! ~; J
" v7 U4 u5 x% r# a8 U
+ U% b0 w( j5 J% Q    系咪指快兽仔?

谁明我心 发表于 2011-3-19 16:11:56 | 显示全部楼层
系咪指快兽仔?6 q. n8 ]  H1 Q% g! t- K
eegbook 发表于 2011-3-19 16:05
/ V: F' m" X+ ^0 I' F  A; H

% q& R7 V/ ^6 d. V
  C+ ~8 X1 g% \" \    未听过咩快兽仔,系边场动画噶,等我听下把声

eegbook 发表于 2011-3-19 16:18:19 | 显示全部楼层
未听过咩快兽仔,系边场动画噶,等我听下把声; [0 h; q9 \/ a! A$ g
谁明我心 发表于 2011-3-19 16:11

4 x& ~0 O1 e! S0 b1 F+ X
1 z, D4 R/ R% ?) D7 P% k" L
0 s* f/ e+ t- g1 ]# {    好似系真人卡通黎,只快兽就系。。春姐把声。

谁明我心 发表于 2011-3-19 16:32:00 | 显示全部楼层
你可以举例一D其他角色吗?

kidhitomi 发表于 2011-3-19 16:47:04 | 显示全部楼层
而家TXB还未学日本咁。。搞声优偶像化。2 q9 Y0 H0 z1 F/ Z
eegbook 发表于 2011-3-19 13:21

4 J7 r% Z% G. V
$ U) C; C9 J  X3 K# R: O( [3 }, T, j4 s! J' `5 {( y& |% C
    起码让啲观众有一个了解啦
2 L3 t" L- B& n7 |4 z9 r1 e: a唔需要似日本咁,又可以多一种文化

eegbook 发表于 2011-3-19 16:52:02 | 显示全部楼层
起码让啲观众有一个了解啦
0 w# s1 l/ T* f8 d* c) z唔需要似日本咁,又可以多一种文化
8 i* V4 W3 C0 L6 b. d2 P  L6 c" `kidhitomi 发表于 2011-3-19 16:47
9 u# V* s$ h; o) H

) [4 c1 W& g+ B. t7 i" {1 N+ ~' R! w
    有吖,佢地都有个节目,专门揾配音组上去做节目,TXB儿童节都有受欢迎嘅配音员出席活动。我印象最最深刻一次,就系好耐好耐以前嘅一次台庆,D艺人做动作,乱咁嗡,之后就要班配音组将D抵死对白即场配番上去,真系好正!!

谁明我心 发表于 2011-3-19 17:00:54 | 显示全部楼层
香港有一个声优噶,叫谭炳文,佢以前系幕前幕后都做噶,而家活跃于配音界

kidhitomi 发表于 2011-3-19 17:04:10 | 显示全部楼层
有吖,佢地都有个节目,专门揾配音组上去做节目,TXB儿童节都有受欢迎嘅配音员出席活动。我印象最 ...$ A. t9 g; ?6 H1 h: q5 J& l
eegbook 发表于 2011-3-19 16:52
* J: _! {9 Z- [$ Y6 v
  Z8 n6 z: _9 j9 p
+ X6 D; J5 D6 |1 s2 X3 X
    有呢啲节目,无睇过
* w0 R- q( s6 r5 J5 a你睇到真好,唔知依家仲有无得睇呢?

谁明我心 发表于 2011-3-19 17:06:20 | 显示全部楼层
有呢啲节目,无睇过
7 G/ b! c' t/ n* H3 `) S你睇到真好,唔知依家仲有无得睇呢?+ G4 C8 h# U7 s$ b; D/ L
kidhitomi 发表于 2011-3-19 17:04

/ o; t: L) G. k5 J3 l) k
5 y# d- Y8 |9 a1 R- Z$ C; a
8 p% v, z, Y2 N3 T    留声堂噶人搞过一个配音员访问节目噶