[真人特摄] [原創][東京地震8.0][粵日雙語][BD 1080p][共11集完](補115+換片源)

漫步雲端 发布于2010-12-2 03:08 11506 次浏览 122 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
hikaruyin 发表于 2010-12-5 16:06:27 | 显示全部楼层
佢沒發過,私人提供...2 ^. l% a6 f5 ^: f
漫步雲端 发表于 2010-12-4 16:41

$ ]% H  }! p5 X8 d" w/ |原來係咁,不過我自己都有錄!對他人的作品冇愛

漫步雲端 发表于 2010-12-5 16:23:13 | 显示全部楼层
原來係咁,不過我自己都有錄!對他人的作品冇愛
2 Z2 \' D7 s  r1 Q3 @5 Xhikaruyin 发表于 2010-12-5 16:06

. N8 |2 Z( X' z' `6 M  K3 \$ `2 l2 m8 d' B: q1 ?
. I7 T; z9 x+ H$ f+ Y2 b0 ]
我都係除錄影版之外都好少收其他人合成嘅作品,可能係因為喜歡自己動手做掛

mcnynbajay 发表于 2010-12-5 18:09:06 | 显示全部楼层
原來係咁,不過我自己都有錄!對他人的作品冇愛
: q6 A- k2 p4 v3 K  c: f/ a4 R6 Lhikaruyin 发表于 2010-12-5 16:06
" R" {  G3 l! D, h! y
早估到你仍繼續錄影生涯,但……~雖然你隱退了~都希望你能提供到TVB外掛字幕俾D合成者就好了~~
5 n5 ^8 Q  M! a9 z$ q0 H
7 h: I' }2 r3 K4 S
我都係除錄影版之外都好少收其他人合成嘅作品,可能係因為喜歡自己動手做掛
1 F( {% |5 Z+ Z: O+ V# w2 c漫步雲端 发表于 2010-12-5 16:23

& ]' b6 [8 [" e# r3 _錄影版呢~~仲系中意DOWN網盤果D~~BT拖唔來~~
& X( l6 `/ U3 c$ n/ x8 C- _5 [6 [RMVB格式,逐漸開始無視,不過要系幽助同1600有連載的先無視的~~其他不得不收了!9 N. `* s; B' G' Q9 ^# w" Y
' k9 n+ l8 ^" h$ y  T
合成版呢~~~電影同劇集真的無人搞起過了~~雖然數字廣播有雙語提供了,都唔屬於用DVD或BD-RIP或RAW-HDTV,來弄成的雙語了!( J% I, O3 g2 D
% R, h. S( F; f- t% J
太多有愛的動漫了~~一人之力無法啃曬的~~有同好者製作左了,梗支持收藏的!自己都無需再搞多次了,除非某需求上重制了!& t" C+ X: [% u$ Y! q
還有,所謂“自校合成雙語”潮流仲流行多一排嘅,但估計10年內,慢慢消失的,遺忘的~~~事因HDTV或BDMV都會提供多語言的,合成製作操作瑣碎!
, \- a2 h2 C& D4 R- I: q“此”定義會有所變化的!   O(∩_∩)O哈哈~,唔排有人仍咁固執,堅持到人生多個十年了~~, {. l( J3 D; P6 o2 u% x
% y3 a  {0 M+ ?9 S
哈哈,好意外,見到“某句”就好想講出哩個諗法~~~

ET0-0 发表于 2010-12-5 19:36:48 | 显示全部楼层
知道嗎 要做1集動畫的字幕效果不難 但是做1集動畫字幕的文本時最耗時的 不要看那少少的幾百KB 那幾百KB可能需要6-8個小時的

漫步雲端 发表于 2010-12-5 20:41:49 | 显示全部楼层
知道嗎 要做1集動畫的字幕效果不難 但是做1集動畫字幕的文本時最耗時的 不要看那少少的幾百KB 那幾百 ...# e: r" \% J0 {4 C! A) \
ET0-0 发表于 2010-12-5 19:36

# h4 Z* h& s/ e. P, ]7 a  Y- F) E' j$ \8 P* N
* ~% R* N1 [5 o  x$ W: H6 N" {
    8 e! L" O( t) M7 v# M$ C
你手抄的吗?

漫步雲端 发表于 2010-12-5 21:46:48 | 显示全部楼层
mcnynbajay 发表于 2010-12-5 18:09
# x& q6 a, D1 g$ h

/ O. M% W# i7 ]' A0 N0 V: c% Q1 J3 e$ ~/ t
    - w0 j& j# d+ D, G
话少收其他人嘅合成作品系因为 我有爱的动画十只手指都数得晒,刚刚仲真系数咗一下 在我硬盘中就得30套( |- T; `; L$ p0 _
合成板有25套其中自己合嘅就18套,有7套都收其他人的,你合成作品都占3套 华丽挑战 星河满月 长腿叔叔- Q" ]: H; l9 v8 z
在相同片源同音频情况下如果有人制作了就当然收下啦,但是如果自己有更好片源或者音频的话 我先会自己动手合7 c( Z' A, g6 X! D
话说我嘅合片热情都越来越淡了,十年之后可能真系没人再会记得有合成片的存在都不出奇...

梦之星际 发表于 2010-12-5 22:02:29 | 显示全部楼层
我呢個都只系內掛,因為如果做外掛的話就睇唔到字幕特效了
, G2 ^+ a8 d+ ?! W7 B4 I, ?漫步雲端 发表于 2010-12-5 00:10

w  _+ U9 ]2 y" P, `! E  }
9 c4 e/ U- p0 c& b* {  N  你的系咩特效,唔系封左入MKV后的特效会消失的咩?反而外挂就无特效?

漫步雲端 发表于 2010-12-5 22:11:26 | 显示全部楼层
你的系咩特效,唔系封左入MKV后的特效会消失的咩?反而外挂就无特效?6 L7 n1 e5 L' g; w+ b; `  H
梦之星际 发表于 2010-12-5 22:02
# R3 s0 |* ?/ ?) A% i
0 l5 P3 \: u) N% J, ^

" u* E9 u; ]2 e; b2 o   
; r4 k8 h# q. ~7 r9 ~1 q, W/ |- Z普通嘅淡入淡出特效,我都不知點解外掛就睇不到特效
6 L* n  z3 r. o/ H你都好似系字幕高手吧 請指教下了

梦之星际 发表于 2010-12-5 22:31:32 | 显示全部楼层
本帖最后由 梦之星际 于 2010-12-5 22:36 编辑 4 p6 K! ~9 ^- ^' B" e4 t/ }
普通嘅淡入淡出特效,我都不知點解外掛就睇不到特效
2 E/ [& r# U( o4 c: B你都好似系字幕高手吧 請指教下了( x9 W7 J/ ]4 d2 {
漫步雲端 发表于 2010-12-5 22:11

0 w: E) ]- X; P! d5 W' R
- A& X4 W) S9 r8 Y你太抬高我啦,高手就真系唔敢当了,已经有段时间没用过POPSUB了
% F$ |1 H5 s. \( R这个会唔会系播放器的问题,有无换个播放器试试?- y8 n0 T8 S6 h; H
不过内挂没问题的就OK啦,外挂的一唔为意删左字幕文件甘就麻烦了

漫步雲端 发表于 2010-12-5 22:38:45 | 显示全部楼层
你太抬高我啦,高手就真系唔敢当了,已经有段时间没用过POPSUB了
. Z5 h: }+ z/ |2 ]+ m5 b. r. H这个会唔会系解码器的问题,有无换个 ...- `* V6 t, {" L1 C& a- {
梦之星际 发表于 2010-12-5 22:31
. {4 W, `1 D, n+ y" C* E
0 C; M, ~3 x5 H1 o2 S

% o: I  L/ W4 D    6 Q( X9 _0 C2 Y
解碼器用CoreAVC,唔知系咪我開咗硬解的關係?$ b- A# V! ^; N8 A  j( g) U6 b
如果外掛字幕要保存字幕文件,一不小心可能真系誤刪

梦之星际 发表于 2010-12-5 22:51:44 | 显示全部楼层
解碼器用CoreAVC,唔知系咪我開咗硬解的關係?
* y8 [* p& D: y! n5 I8 f# `% _如果外掛字幕要保存字幕文件,一不小心可能真系 ..., E: I, W# W% Q, H) }0 y6 o; |
漫步雲端 发表于 2010-12-5 22:38

: _! S% v' h# ]5 q$ X
9 H7 H" O4 G4 k: f硬解都有可能影响的,之前见人用暴风影音开硬解播放,外挂字幕就显示不了,反而内挂的就好似无事

漫步雲端 发表于 2010-12-5 23:10:54 | 显示全部楼层
硬解都有可能影响的,之前见人用暴风影音开硬解播放,外挂字幕就显示不了,反而内挂的就好似无事) X% M* H8 \4 J, h: B* u  _5 X0 `; M
梦之星际 发表于 2010-12-5 22:51
! j, c% I; `1 b3 [% a4 E) j4 H

( |, b0 Q, R5 F8 U
1 E( a6 j9 t7 \    ! c5 w- i% ]6 K& O; ~  f. d5 X
所以我做內掛了,如果睇1080p不開硬解的話會吃cpu
. G5 ]) L  x5 G6 j. f' a如果開了cpu就得1-5%占用率