[生活智能] MP4如何加载字幕

kyo1983 发布于2010-11-11 11:00 3886 次浏览 35 位用户参与讨论     [复制分享主题]
一般下载既都系.AVI + .SUB字幕,然后我用格式工厂转成MP4,想问下,到时我用MP4播放器或者手机睇既时候如何加载字幕呢?好似用翻以前个个.sub字幕唔得的,唔知道系未要转换格式?各位大佬指点下啊

已有(35)人评论

基拉杰特 发表于 2010-11-11 11:04:54 | 显示全部楼层
没用手机看过不清楚

chrisrex 发表于 2010-11-11 11:07:17 | 显示全部楼层
; c9 _' d4 C3 a" ]  n. e" t) s8 ?$ w7 T8 h$ m0 X
手机加载字幕咁高级............睇来要压嗰时将字幕都压上去

kyo1983 发表于 2010-11-11 11:28:35 | 显示全部楼层
手机加载字幕咁高级............睇来要压嗰时将字幕都压上去" |( @* i& b$ o+ p9 d
chrisrex 发表于 2010-11-11 11:07
7 J5 S; O& A9 P) n8 W% [

5 G! K! ^' n. x' K! y" S
8 w/ p9 U* K! k+ j    我既理解都系,但系具体唔知道点操作

漫步雲端 发表于 2010-11-11 12:11:02 | 显示全部楼层
用格式工厂转MP4時順便將字幕內嵌入去就得啦

Ace0210 发表于 2010-11-11 12:20:52 | 显示全部楼层
封裝完再轉mp4
' j6 q9 j! @, V# ~2 P9 ~8 j+ f得唔得架?

maplep 发表于 2010-11-11 12:27:18 | 显示全部楼层
用yamb...

zsl198602 发表于 2010-11-11 14:12:18 | 显示全部楼层
理论上应该同字幕一起转

kyo1983 发表于 2010-11-11 14:14:39 | 显示全部楼层
用格式工厂转MP4時順便將字幕內嵌入去就得啦
& f* N5 n, ?) }* E1 R4 X$ ]* a漫步雲端 发表于 2010-11-11 12:11
9 C+ F$ J# Q3 i: M) p- D
' i* ?# M9 a1 U7 N  l  i6 p

! e) d. T8 h* l8 u5 E' D    具体要点样操作啊?

ttsti 发表于 2010-11-11 14:41:56 | 显示全部楼层
可以外挂但只支持SRT!

漫步雲端 发表于 2010-11-11 14:52:27 | 显示全部楼层
具体要点样操作啊?9 C+ y% M2 F" a, \: J9 S
kyo1983 发表于 2010-11-11 14:14

2 T1 A" @( K+ ~  v6 U3 W5 \( L2 u4 o5 M# d& l" U. E' M

. S: ~3 P$ j1 N, F   
6 l$ v& y/ k5 c- B& D2 q: _! e輸出配置
4 J6 Y% e" T" n5 ?( C7 s 1.jpg 8 ^2 H( d6 e7 ^
附加字幕+ @3 q% r: \& b0 F# _

kyo1983 发表于 2010-11-11 16:35:30 | 显示全部楼层
輸出配置  l" f( l$ F, C) n* k3 E7 q6 M

6 D& D% l2 R% ]附加字幕  R& F5 F' \) t0 @' L% \
漫步雲端 发表于 2010-11-11 14:52
- D7 X& M- }9 e. D. v/ B
" `8 ]7 d# X1 j! c% M' }! l
1 i7 U6 H$ j: |2 o$ e5 `2 Q
    哦,明白晒,唔该漫步云端。。

123下一页