[其它更多] 关于『三色堇』第1弹作品&第2弹预告

空灵 发布于2010-7-10 11:05 6681 次浏览 75 位用户参与讨论     [复制分享主题]
世界 发表于 2010-7-10 20:23:45 | 显示全部楼层
回复 23# 空灵
2 E; P9 w5 A% p+ O4 t* |8 |. l- T! N4 ~! f" E- h
) `6 g, Y* m1 ~& X$ f
    如果招左个画图噶。。咁系米会赶走本小姐捏。。T  T

空灵 发表于 2010-7-10 21:16:01 | 显示全部楼层
《芒》真的无得弹……反而想问下网上流传的FA-OP1-again都系你地制作嘅?$ N/ ?$ B' X/ m) o* V& J
还有几个月前的“愚人节”?网上 ...
, L/ |5 r' y, ^8 y/ h6 ]$ Dmcnynbajay 发表于 2010-7-10 20:04
4 q6 R4 s9 B: i& Y- r
    多谢赞赏!我哋目前只发布过一个作品,所以其它作品都唔係我哋嘅~TVB近年真係好少出粤语主题曲了...嗰两首歌有词未咖?: y# m  U6 Z( v+ q6 Z' H4 U

A7 t5 f( s, }6 ^& v回复 25# 世界
2 T- i; k/ p3 [/ L0 n9 k) U" I- J
    放心啦~唔会赶走你嘅~

kevinchan 发表于 2010-7-10 22:08:03 | 显示全部楼层
发觉空灵版主能力很强,识制作好多嘢,佩服

空灵 发表于 2010-7-10 22:22:48 | 显示全部楼层
发觉空灵版主能力很强,识制作好多嘢,佩服
2 [: r2 U  }* T+ b. r% C3 y. Wkevinchan 发表于 2010-7-10 22:08

: {: G: Y3 _4 X3 }/ u+ z( V) g. F" U5 Q9 d* Q! z% G
$ P: X2 H# U0 ^  \3 ~* q3 [
    我净係识音频后期咖咋...

mcnynbajay 发表于 2010-7-10 22:23:20 | 显示全部楼层
多谢赞赏!我哋目前只发布过一个作品,所以其它作品都唔係我哋嘅~TVB近年真係好少出粤语主题曲了...嗰两 ...
- D* d# O) f. E/ D) _, d空灵 发表于 2010-7-10 21:16

! W0 `  A  n2 s2 A$ X8 ?' e- ~  {7 b8 k! t6 l* t  e
1 |9 D2 P2 i9 B* {/ }+ p+ e: K8 p% w$ U+ F
KY兄曾经转贴过的……麻烦你去一去,觉得有无值得去翻唱呢!~~5 \# _* y% [: T
传送门:http://bbs.dreamxt.com/viewthread.php?tid=68743&highlight=

kevinchan 发表于 2010-7-10 22:32:00 | 显示全部楼层
我净係识音频后期咖咋...' O! m' M6 F* @6 S( h; w: A
空灵 发表于 2010-7-10 22:22
# R8 P: U: u2 J
( X. U  r3 n( R5 x5 i

7 m4 u0 r- c1 M. ]( d    以后有机会一定要指教指教

空灵 发表于 2010-7-10 22:39:49 | 显示全部楼层
回复 29# mcnynbajay 6 e+ ]. Y6 @2 W% y1 ]1 Y) F' q
+ a) x( e8 i: @: X$ u; u' Z  C0 z2 a+ `

8 C2 u& ^$ y0 `* F  G/ y; }    两首嘅歌词我都试唱咗一下,都唔错哇~係咪TVB官方嘅词人写咖?真係冇咗下文?係嘅话我哋可以出作品咖~不过唔知合成苑可唔可以帮手做视频呢?我哋三色堇做嘅都係TV size嘅,要做完整版就冇计了

kevinchan 发表于 2010-7-10 22:42:47 | 显示全部楼层
回复  mcnynbajay
) _; g' o$ r! @6 w
" Z) R# c8 W4 ?- G* t0 Z  p4 D& R
: ]0 I9 R) s, J$ i$ m" n2 q, b    两首嘅歌词我都试唱咗一下,都唔错哇~係咪TVB官方嘅词人写咖?真係冇咗下文?係嘅 ...7 `( I$ W( Q; b% q) p
空灵 发表于 2010-7-10 22:39

7 ^3 p! s4 k) B& T" y+ U- x) B6 v! i. H/ o9 P

6 R) @3 Q  ~% O. t    你意思係要搵清晰片源?

kental 发表于 2010-7-10 22:46:33 | 显示全部楼层
点解好似得一首甘噶?!每期得一首?!

空灵 发表于 2010-7-10 22:53:12 | 显示全部楼层
+ t: I+ h1 C0 }' s( F1 H, D# i' ]$ n
回复 32# kevinchan " O) ]: I+ [( e) j: h, X3 P
    嗯~因为完整版唔可以直接用TV size嘅视频了,要重新编排,所以要有清晰嘅片源来做,如果合成苑本身就有片源咁就方便好多啦嘛~
8 Q# }# p3 p8 K/ o. q9 Y- z% l2 y) Q( \4 {1 k0 p

+ F1 r4 r- C$ [' i5 f回复 33# kental + }* M* R1 y% e2 H9 N5 r0 a
    嗯啊~一弹只有一首歌~制作一首需要花好长时间咖~主要係歌姬期末考...

mcnynbajay 发表于 2010-7-10 22:58:26 | 显示全部楼层
回复  mcnynbajay 3 y. {9 m) ]9 {- y
: V: o. Q% u- ?. e3 `' p- S
6 u7 S; _& V! m2 a8 B6 ?
    两首嘅歌词我都试唱咗一下,都唔错哇~係咪TVB官方嘅词人写咖?真係冇咗下文?係嘅 ...' H* @& j5 x+ }$ T$ ]6 a
空灵 发表于 2010-7-10 22:39
# J  [2 s. b* D9 Z& }! y
哩两首OP的原声好有爱……唔知用粤语翻唱又有乜新feel呢……
1 F9 y) Q; S. N3 _6 e' N4 i# q( l无下文了,OO第2辑早几个礼拜都已播映完毕了,爆笑管家都就来over了……
2 F* [  ~: ~; }8 [4 ?7 }6 mTV size指1分30秒的长度?你地自己可以再修长佢嘅,整成完整版?
  u& [; Y4 w  k  m3 y! k) ~+ ^若用TV size可以问下合过OO的水猫,同连载中的爆笑管家的KY兄  X! N6 N& S  M/ a, |* Z
用完整版,问下huang佢有无了,睇下动感新势力有无出过MTV了,用哩个来合,唔错的……

kevinchan 发表于 2010-7-10 23:02:10 | 显示全部楼层
有些完整版MV的确难找啲,点都好,真系要搵过先知