[官方作品] [第1弹][芒][钢炼FA ED5][粤语填词翻唱]

空灵 发布于2010-7-2 03:54 22199 次浏览 124 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
help6288 发表于 2010-7-2 21:45:28 | 显示全部楼层
我认真咖! 我做翻唱后期做得多,对好多细微问题都会无意中包容,好需要一个人来帮手听问题
, G. }# `& B( C$ y空灵 发表于 2010-7-2 12:55
. b& A& J) [! f7 V
& a1 p/ w0 `) O+ F) h

% n1 p' L3 y% Z3 u6 C' \2 f/ g4 ]4 I, R    等我指点吧......哈哈

竜崎 发表于 2010-7-2 22:18:39 | 显示全部楼层
最衰系本小姐要返學。如果唔系。實幫大佬們搞掂D海報噶。。% D  y5 L$ a1 |) r; E
世界 发表于 2010-7-2 19:59

7 l. G2 q/ T6 e& X7 W4 l% a! M* y! {; h4 X, D( m# k

( G: k' u$ N: s为咗惩罚你,横幅你嘅...

世界 发表于 2010-7-2 22:54:40 | 显示全部楼层
回复 26# 竜崎
* v: h* u, z: v. u: E+ v; O' v7 H" j
( R# F& r- [1 H. b9 u! N: Y& o
    终于完工了。。。

kevinchan 发表于 2010-7-2 23:03:29 | 显示全部楼层
回复 7# kevinchan$ q, c( Q% |1 S& H
歌词方面我同竜崎都修改咗好耐咖啦,如果你哋对歌词有一定见地嘅话,欢迎加入三色堇做词人啊~
畀啲小意见都仲可以,作词人不敢当,而且未有咁嘅能力担当

netasa 发表于 2010-7-3 01:59:14 | 显示全部楼层
那,唔好怪我。我只係有话直讲。2 K, _8 f! f. j( ?" m$ O3 x
歌词长,意思深,好难记听完之后可以係完全无印象嘅。简明扼要係ED要点因为睇完动画通常会无咩心机听ED,只係想快D睇到预告。# _1 V8 [0 t/ F; E
另外唱个位妹妹定姐姐,点解把声音咁得意!係米她不会广东话?!定係故意不让人听出她真声,定係后期比人加工过。可以做出咁多个音调嘅发音利害。不过整体效果係变左唔好听咯!
+ x8 Z0 G" Y" u! b) z5 J  m
3 J: A. a( S* C  U我觉得呢歌词写唔差都几合调同节奏係长左D同埋无够特别。 好似超人迪加果首粤语歌“东一只,西一只,给批斗抱着头十秒便失守。” 里面的“东一只西一只”就够特别容易记入脑咯。

落☆茉 发表于 2010-7-3 09:54:55 | 显示全部楼层
咴咴~~~=v=有爱有爱desu~~~~~

Mr.Methanol 发表于 2010-7-3 10:11:27 | 显示全部楼层
于是建议之前提过呢=v=~~不过我还是想说希望大佬你写多D有内容的词=v=~~5好学JP or CP(?5 {- w- f- O- i: _( g
的商业性质的词=v=~~因为我觉得D词太空泛噶话~~会体现5到首歌同埋你要表达的意境=v=~~又5系唱诗班的歌=v=~~所以希望歌词有内容=v=~~可以参考SH咯~~因为我觉得有故事的词真系好正=v=~~然后正因为系动漫音乐=v=~~多数都系参杂左5少JP=v=~~所以我觉得除非重新编曲(TVB经常做嘎啦~~除左版权问题亦关符首歌合5合~~
. W; }! W! \; a5系听起黎都会好怪=v=~~虽然粤语同日语既音读有D相似~~但系点都5够客家话and上海话似=v=~~据说大阪话即系关西话系超似上海话~~有朋友听过~~以为系上海人对话~~所以整首歌都5同味嘎啦5同预言噶话~~所以呢~~大家加油呢~~
7 j4 P2 l3 e& M2 a& |% @  ^, R于是就5讲甘多了~~希望下一次可以遇到适合我的歌=v=~~不过我真系要问下大佬=v=~~系咪净系填动画的歌~~

评分

kevinchan + 10 多谢意见,大家加油

849928 发表于 2010-7-3 11:22:20 | 显示全部楼层
把聲好正   支持粵語 創作

afun 发表于 2010-7-3 11:38:04 | 显示全部楼层
咬字唔系几正,声比较沉,但我支持你,希望有更好既作品

落☆茉 发表于 2010-7-3 11:59:04 | 显示全部楼层
于是建议之前提过呢=v=~~不过我还是想说希望大佬你写多D有内容的词=v=~~5好学JP or CP(?. J' }2 @9 k& g" X. [7 ^
的商业性质的词 ...
( e9 B: v8 V$ w# Y. N, VMr.Methanol 发表于 2010-7-3 10:11

$ l% o* H! m& ^7 z: M: y7 C* [' u7 F4 g* F
4 x8 Z( [7 Q. J& Y5 u
    点先算有内容既词啊?0v0

Batcat 发表于 2010-7-3 21:01:49 | 显示全部楼层
歌词唔错!!几好听!!!. R0 Y' H5 S$ P; u4 Q6 t
但系好似唱得唔放甘!!
" J' ~3 A( F3 h* p7 v3 n& Wps。整首ed4来听下都好哦!!

弦羽君 发表于 2010-7-3 22:19:08 | 显示全部楼层
回复 31# Mr.Methanol
4 g# Y& Q7 z% j" Q6 e6 J
$ d# X4 t- G# E: V好多好多意见,哈哈~你最长了methanol~
" r! t6 z6 f& v; O- ^, w不管是赞还是弹,大家这么踊跃是好事
. f3 Y; y% O# F  i/ P' G6 M另外Mr.methanol~* d8 x9 v# h( L! J/ [2 B" X# \
老大就不清楚了,5 z7 c6 i# d% @) {1 s
我的话不会只填动漫歌的~~(我觉得老大也不一定只填动漫吧)0 n4 O: a5 Q8 M
或者说你有什么歌喜欢唱我可以帮忙填个~~~