[官方作品] [第1弹][芒][钢炼FA ED5][粤语填词翻唱]

空灵 发布于2010-7-2 03:54 22196 次浏览 124 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
lovepx 发表于 2010-7-2 09:39:54 | 显示全部楼层
我哩区支持一下先!!

lovepx 发表于 2010-7-2 09:43:22 | 显示全部楼层
以后合成可以考虑剪入哩段!!

雪霏岚岚 发表于 2010-7-2 10:23:37 | 显示全部楼层
啊啊啊> <迟来练下水道的位置都无了....TAAAAT..1 {( @7 e) |: `% I2 L! K
辛苦晒龙崎大佬空灵叔叔通宵加班奋斗啊> <
# l( G# c! u* y太激动了> <泪流满面TvT
4 j5 D$ z; H% E' J/ G. z$ m3 T1 b三色堇万岁> <

dorara 发表于 2010-7-2 10:31:48 | 显示全部楼层
不错,谢谢楼主的贡献了

基拉杰特 发表于 2010-7-2 10:36:21 | 显示全部楼层
支持!好听啊!除了几个地方的词不太好唱起音来怪了点,不过总体很好,而且有个地方唱时换音的很好!日文歌曲本身作曲就是很好所以听起来特别顺!!雪霏岚岚唱的好

help6288 发表于 2010-7-2 11:16:47 | 显示全部楼层
听左几次....$ K" f+ [% [# E7 P/ P; |
比番少少意见...9 F+ P. c$ q+ k7 h% R
开头个"嘲"好似读错音....难到是多音字???. ?: j7 i6 B/ U: L: [+ n6 a% F
同埋个"何"音吞了...7 O# y& x5 c1 v+ u+ ]) L
"想起那涸枯"...不太好$ _0 }( H1 K% d' R( N% q
"从无人诚心爱护"....."从"音不正...
+ M' p. P: s: f' g+ q! N"纵然痛楚"成就我辗转驱赶了心魔!........"纵然痛楚"不顺# D0 O. \) @9 M8 _6 N+ T

1 ~: A% }: U) h! \5 l, J6 `  f我喜欢雞蛋裡挑骨頭。。。。莫怒
9 _# S3 J6 \/ t其他完美

kental 发表于 2010-7-2 11:49:36 | 显示全部楼层
神曲啊!加油,翻唱得好唔错!不过好似有D混音甘,个把去轻声噶回音做得效果好好喔!

空灵 发表于 2010-7-2 12:25:42 | 显示全部楼层
啱啱瞓醒,仲好眼瞓=-=  d1 l* k% U% j
喺床上用手机已经睇完大家嘅留言,而家起身俾大家一个集体回复啦
1 |4 l0 W4 B' z! Q首先好多谢大家赏面嚟听我哋嘅作品,而且仲有咁多好嘅建议,真係好多谢!
- }3 J) s# n0 K/ |% C# u跟住回复一下唔同嘅人啦  N7 w+ Q5 e) ]/ }; ^5 x& V

2 G7 W4 X5 ?, l回复 4# panzcheng   {; r( J: ^& w9 Z# o
虽然我都好希望同合成版合作,但係我哋三色堇唔只係一个版块,而係一个相对独立嘅工作组,所以我希望合成版可以有高手加入我哋,而唔係将我哋嘅翻唱作品用喺合成版度# c+ L2 z0 }% M& _
/ c# ~2 h3 x5 P8 g
回复 5# aaron813 U* |7 \, ~* ?3 y8 T0 ]( i
回复 6# iorirx
4 O" [' `) w/ n! x; y4 q7 C! Y+ Z未翻唱过嘅人係唔知道翻唱嘅难处咖,我翻唱咗5年,同过数唔清嘅人做过后期,岚岚唱得算係好唔错咖啦,当然,仲有进步空间係肯定嘅,多谢你哋嘅意见
2 U) @- n/ F. d# o4 d$ `0 g* ]  x3 [2 g
回复 7# kevinchan
# t1 M1 }! D5 C6 J5 r回复 17# 基拉杰特5 H, W! X" S8 o8 p: F& o
歌词方面我同竜崎都修改咗好耐咖啦,如果你哋对歌词有一定见地嘅话,欢迎加入三色堇做词人啊~
7 m8 K/ o, X2 T" ^* w  H- r3 q; C. y/ V9 z" [
回复 11# help6288
+ i2 v$ d% v: A8 \  ?可以啊~欢迎各位转贴到各大论坛~(虽然可能会被喷)但係记得将啲信息写清楚,同时要写埋原帖地址~(算係帮粤漫社宣传啊嘛)不过,禁止未经同意擅自上传去ACFUN同NICONICO,唔解释
5 v8 b) x/ y& m2 X3 b" p# p' }* k% Y8 C5 a. h
回复 14# lovepx. x6 }* m6 M1 v4 j: s) w" P2 P
你哋係合成乜咖?TV动画?用之前最好问过我哋先...
8 u7 g6 f* f) Y5 [% e9 c/ R: `% J* R, d6 Q
回复 15# 雪霏岚岚
3 r* |2 M# o4 R, m& s" C辛苦加班都係为咗你=/////=
5 d$ z2 h1 s2 q* O7 v: Q4 V0 ^: C
回复 16# dorara% v0 C. j7 U; k5 ^2 \
唔敢话贡献,制作出嚟都係俾大家睇咖啦~多谢你支持就真~
1 u' z9 l3 g3 Z0 r( N  |8 Y3 F& V
回复 18# help6288 " Z$ x( J3 [! |1 o
你耳仔咁伶俐,不如加入我哋做前期监督啊?可以帮我哋从源头就捉出不足之处~其它地方都唔係完美咖,我每次听都觉得未够完美,但係又修改唔出...8 b& ~( {# t) Y* Z4 o1 O

) w5 R, w' I: Z6 L: h/ S5 V+ K回复 19# kental
: a7 M0 n. N0 ?7 k翻唱做后期哽係要做混响咖啦...唔做后期真係唔知道会被喷成点...

help6288 发表于 2010-7-2 12:47:05 | 显示全部楼层
啱啱瞓醒,仲好眼瞓=-=
% j. v: \8 j  p8 r& z& D3 D" i喺床上用手机已经睇完大家嘅留言,而家起身俾大家一个集体回复啦
+ W9 u3 z5 H7 M- G首先好多谢大家赏面 ...
/ f+ o( O: Q# e+ r; H$ A, T空灵 发表于 2010-7-2 12:25

/ o# n+ b/ W! @8 _$ q% U
8 y6 D/ F' c  f! F6 T有得做前期监督都5错。。。。。。。
1 o: e5 d& E$ r; h- u8 s) Z迷讲笑啦

空灵 发表于 2010-7-2 12:55:26 | 显示全部楼层
有得做前期监督都5错。。。。。。。
' t8 S. _" s" I! `$ a7 a迷讲笑啦8 k1 t8 L) a1 A" M9 B8 W' @+ m
help6288 发表于 2010-7-2 12:47
0 Y+ ]' f4 V6 N5 ^( d

4 S1 v2 s% M) V& }4 n# Q' z4 t# i" ~5 k% m$ [0 G+ f
    我认真咖! 我做翻唱后期做得多,对好多细微问题都会无意中包容,好需要一个人来帮手听问题

d34872712 发表于 2010-7-2 12:57:09 | 显示全部楼层
声音好特别,支持

世界 发表于 2010-7-2 19:59:13 | 显示全部楼层
最衰系本小姐要返學。如果唔系。實幫大佬們搞掂D海報噶。。