[115空間] TVB魔法之星愛美 (更新至34完)

PTK 发布于2010-5-16 00:24 16015 次浏览 252 位用户参与讨论     [复制分享主题]
venuschen 发表于 2010-5-18 13:43:32 | 显示全部楼层
, i. ]4 w! f9 `, d  i
+ ?8 v# ]' ?- bkevin兄稳到意大利版D9既DVDISO MU下载!!
: `6 J0 I) @& [  s) K% g我下载完碟一,大家睇下画质啊! L7 ^6 Z5 o$ M: _4 @  b* m
5 b+ f4 J( E. }; m8 B 1.jpg
) t7 P$ b8 v: G3 ^ 2.jpg
( M( J! o' P8 Q% D  ]6 R 3.jpg
& N. m$ N9 y" r  ^# a 4.jpg

venuschen 发表于 2010-5-18 13:59:05 | 显示全部楼层
唔知有无压片高手愿意帮手压片?
" S- ]4 k: z& \, C5 K/ b, c2 V再次多谢kevin兄稳到下载地址!辛苦晒啦!
. V# d* I* j4 d, G/ J) zDVD1
/ P6 _3 j: h4 y8 o% w- Ahttp://www.megaupload.com/?f=M8T6T4F0
7 }/ p, g9 V, c" }: \+ mDVD2
1 {: [# V/ K3 I. I1 jhttp://www.megaupload.com/?f=0Z6QCJ1K+ G+ B+ U" I- O
DVD3
( I  \4 O3 `; vhttp://www.megaupload.com/?f=VUY84VUR, s" K- D% Y) ^6 ^% f
DVD4
& I9 x: R* s& i* k) Ihttp://www.megaupload.com/?f=4BN9DK93+ m* S# N( m) v' v( I
DVD5) ?  ^7 {$ w6 y) U  _/ ]3 ?
http://www.megaupload.com/?f=A1OAJTM2: Z- Y7 o# s6 `1 \" G- a
DVD6
4 ^, p9 r/ K) E7 p" q5 {http://www.megaupload.com/?f=TQBAMWU8

kevinchan 发表于 2010-5-18 14:26:16 | 显示全部楼层
kevin兄稳到意大利版D9既DVDISO MU下载!!, ^2 M& @/ G( T# j
我下载完碟一,大家睇下画质啊
5 g/ i* y) a! f) h) w' f, [venuschen 发表于 2010-5-18 13:43
我都下载中,暂时睇你嘅截图都唔错,压制后应该会更加好,到时我自己压下就知道了

venuschen 发表于 2010-5-18 14:35:41 | 显示全部楼层
我都下载中,暂时睇你嘅截图都唔错,压制后应该会更加好,到时我自己压下就知道了4 m1 v1 p8 c4 a# d9 L! {* s
kevinchan 发表于 2010-5-18 14:26

8 S" M6 E' A$ N! [3 Z% _1 G+ r# f  V* q$ w

1 D1 M& \& a) V; B# l/ U7 w我对压片无研究,想请教一下,点解压制后会更加好?. R) o- S$ ~- ~8 t
压制后分辨率同码率都会被减,点解反而仲会好过压制前?

kevinchan 发表于 2010-5-18 14:56:17 | 显示全部楼层
我对压片无研究,想请教一下,点解压制后会更加好?
. j, k  m' z% Z# r压制后分辨率同码率都会被减,点解反而仲会好过 ...# |: I6 v: K2 h% T
venuschen 发表于 2010-5-18 14:35
虽然我经验唔多,但根据我嘅理解,压片係有好有坏,坏就肯定係牺牲某啲部分嘅画质,有啲好细微嘅部分可能被压掉了。但好处都唔少,你用唔同嘅效果压片就有唔同嘅感觉,例如你想将线条凸显出嚟,咁你可以添加相应嘅效果,知道你自己满意为止

alam 发表于 2010-5-18 15:04:09 | 显示全部楼层
本帖最后由 alam 于 2010-5-18 15:10 编辑 1 U9 u/ d! s4 X7 G7 r' m: \) [
3 j. T/ h* l' B4 }
辛苦晒啦!加油!  7 T: C* V; {$ z* d9 R  w7 Q& i
找到好片源:1-18集(日語英字)的我愛莎莎:http://daiphyer.com/index.php?/anime/499/Mahou-no-Yousei-Persia
! z; p& v  l4 j' v2 s) i& o: [但想找到19-48集, 及愛花仙子全集片源!

venuschen 发表于 2010-5-18 16:11:59 | 显示全部楼层
虽然我经验唔多,但根据我嘅理解,压片係有好有坏,坏就肯定係牺牲某啲部分嘅画质,有啲好细微嘅部分可能被 ..., I# S: e  X" y6 b3 `
kevinchan 发表于 2010-5-18 14:56
' x- z2 D4 N0 `8 `

! _4 W* t9 L4 r3 _3 Q. A2 m' e关于压片,我稳到D资料,转载过来俾大家睇下,以国外honobono字幕組制作《俏皮小花仙》为例,
  L  T$ \; C1 W& Z1 I3 k
7 M5 k. v- s+ S( [) F) W
儘管是DVD,但畫質其實並不如想像中的完美,而是充滿噪點。畢竟是1992年出的動畫片,年代相對久遠,原儲存片源的介質難免受損,每一集的每一幀都有無數這樣的噪點,使畫面有點灰濛濛,honobono字幕組為了還原色彩明朗的面貌,花了很多心思去修復。第一步,將DVD的VOB檔無損轉換,在轉換過程中調用多個插件,諸如反交錯、降噪等,編碼器方面早期使用huffyuv、CorePNG,後來用Lagarith。這三種無損編碼的品質都一樣。通常每集的VOB大約1GB,無損轉換後將近10GB。第二步尤為重要,因為DVD存在關鍵幀切換處的爛幀現象,字幕組需要逐幀檢查進行手工修復爛幀。下面是DVD片源以及修復後畫面的對比:
5 S2 k) V# e  }9 b3 r5 a post-441827-1153883920.jpg
& h6 d' q* P% q0 P/ I post-441827-1153883982.jpg
5 V8 q: r8 l+ y2 e+ d4 r post-441827-1153884028.jpg post-441827-1153884109.jpg
% M7 f0 I" N6 A7 r- Y2 E' x, G+ _1 }  L0 S1 j- N

- t- H0 T3 }- F% a. ^ post-441827-1153884183_thumb.jpg ' ^5 V( N9 G; D3 [# [
: N4 k" V# Y* u% V0 ?+ W4 u4 `  
$ }; b, H  u& r( f! G
个人愚见,如果直接用软件压片,唔做任何其他修复,压制后既画质应该不及压制前既,因为压制过程中必然会有画质流失;3 D9 U  n. w+ B1 [+ b/ h
不过如果有做上面提到既修复工作,压制后既画质就会好过压制前。honobono字幕組既网页有写,佢地係逐幀檢查,手工修復爛幀,因為要花好多時間同心機,所以更新得好慢。( M* q+ D1 t4 y/ |( q3 ?$ f

& ^9 [9 g% Q9 C3 ]+ o% P修复对于我来讲似乎几复杂下,如果有高手愿意帮手就最好啦。# ~: ^5 ]9 h0 P: K4 X5 ]! C
不过我觉得kevin兄你既片源既画质都几好,即使直接压制应该都有唔错既效果

kevinchan 发表于 2010-5-18 16:25:58 | 显示全部楼层
辛苦晒啦!加油!  
% g% q  p' s8 y找到好片源:1-18集(日語英字)的我愛莎莎:# x$ L- U$ {" e& e0 b4 U
但想找到19-48集, 及愛花仙子全集片源!
* \8 ?9 \6 v. V" }1 q! ]# Y5 Halam 发表于 2010-5-18 15:04
你个签名档好似幽灵飘过咁样

kevinchan 发表于 2010-5-18 16:28:30 | 显示全部楼层
关于压片,我稳到D资料,转载过来俾大家睇下,以国外honobono字幕組制作《俏皮小花仙》为例,
7 R, I" w# H8 X0 S; z+ }: O$ S3 u& Y/ c4 {1 b

6 Z, I" t8 n6 S, ]) {个人 ...4 W5 b) r* d" z; Z
venuschen 发表于 2010-5-18 16:11
图片失效,我觉得压片呢样嘢都係压得多就会有经验,咁就会越压越好!
- C, A2 `+ q) m( M) v3 a3 |' d. xPS:我都等高手出现......其实我都已经缓慢下载片源中.......

venuschen 发表于 2010-5-18 16:44:24 | 显示全部楼层
图片失效,我觉得压片呢样嘢都係压得多就会有经验,咁就会越压越好!
* P2 s$ x: l3 J. Y; q& Y) _% m# C8 WPS:我都等高手出现......其实我都已 ...) W# w. ?, P5 `# q$ O" G. J% l& r
kevinchan 发表于 2010-5-18 16:28

5 j/ U1 G6 w* e) N2 |; {( N4 I6 n) t: `7 x8 {' ~9 b4 y
我重新传过图片,依家应该睇得到。honobono字幕組真係好犀利,修复后既画质比原先既DVD要好太多啦- x+ E6 c  v' ~2 Y3 k/ d
如果无高手出现,就要劳烦kevin兄你压片啦,真係辛苦晒你啦!

venuschen 发表于 2010-5-18 16:47:40 | 显示全部楼层
辛苦晒啦!加油!  
7 A0 ~4 ~$ T6 J2 P! ~找到好片源:1-18集(日語英字)的我愛莎莎:" T9 \+ q3 b* ~) t3 _) m/ b% [
但想找到19-48集, 及愛花仙子全集片源!) F8 L" O+ r+ O! ?. C1 [
alam 发表于 2010-5-18 15:04

( s  u7 T9 k5 e/ l. \8 p! d( p' n. x: ^
: p8 X7 y9 m/ Q$ `: D, Y( e. m
多谢你既分享!

迪格斯 发表于 2010-5-18 17:35:42 | 显示全部楼层
唔知有无压片高手愿意帮手压片?
8 U5 ^! Z5 V: M( I; H2 y+ P' S再次多谢kevin兄稳到下载地址!辛苦晒啦!, T+ ~$ H$ ?( T2 _' G8 O" s
DVD1# E; I- s8 S1 E0 c
# n' u1 e* k- F# V
DVD2# T7 q/ V% B3 p/ G0 c
9 l$ T# ?8 R+ p8 ~) ^( Q8 l
DVD3
. J- H( X. b- ]0 G/ `# I* B. R
  S6 g4 n0 x# \7 C6 |. E3 M3 DDVD ...
; C+ C- ]# z# `* evenuschen 发表于 2010-5-18 13:59

' b/ B" n5 o7 A$ C, K3 u( z我刚下完整套dvdrip就有呢个了。。。。。。。。。。。。。。。得闲下载落离自用。。。