[动漫讨论] 投票,帮手对比下,全职猎人fans入嚟啊

kevinchan 发布于2010-5-9 12:56 13051 次浏览 105 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
killua1q1 发表于 2010-5-9 23:33:34 | 显示全部楼层
我选左A!因为A真系清好多!

panzcheng 发表于 2010-5-10 07:26:41 | 显示全部楼层
乜你压片无记住自己嘅设置嘅咩= =!咁如果压出嚟效果靓点算?唔记得又要重新试压过,我晕咯
3 p6 R! O1 T; S) m" N/ Dkevinchan 发表于 2010-5-9 20:51
" ?: E. \. ^" N' ?! {7 i

2 e+ X/ |' q% T! S+ B# F
6 ~! K, `0 h' G$ Y+ w    其实我系好少压片噶!!唔高手我怕搞差D画质啊嘛!!图1过度系我下载落离的!WMV格式~~因为用五到mmg封!!所以要搞搞距先得咯!!不过就系我压极都系图2噶效果,吾识设D参数所以压吾翻图1效果!!

eegbook 发表于 2010-5-10 07:30:05 | 显示全部楼层
LZ,A好D哦~~综合以上,第一张嘅色彩较好

kevinchan 发表于 2010-5-10 08:17:59 | 显示全部楼层
其实我系好少压片噶!!唔高手我怕搞差D画质啊嘛!!图1过度系我下载落离的!WMV格式~~因为用五到 ...$ h2 p# R* _3 {. A. B
panzcheng 发表于 2010-5-10 07:26
WMV封mkv唔使再压,有大把方法= =!你压嘅话肯定会对画面造成损失!

panzcheng 发表于 2010-5-10 08:52:54 | 显示全部楼层
系?但系我觉得好麻烦窝!!mmg又唔支持WMV格式!!唔通要转格式~~定系有其他噶软件可以支持WMV?可唔可以介绍个方法比我啊~~

help6288 发表于 2010-5-10 08:57:41 | 显示全部楼层
我个人觉得,就画质来讲A同C差别唔大BD就差啲!
1 U. I0 r; p- N% [: E6 s1 n% i+ t: f5 U2 l; t- Z) H! X/ G
" {* o5 L) A. ?+ u; d- `# d
好多人会选A....因为D色真系好靓...........但好像有点儿牵强
( b' P" q$ a3 _6 i但我会选C.....因D色较复古....有一种怀旧既感觉...这是A所不能比拟的

help6288 发表于 2010-5-10 09:00:35 | 显示全部楼层
我选左C!! 雀仔啊~~其实A系米由C压出黎嘎?(我觉得)不过体D字幕又好似系两部离窝!! 唔该大 ...
9 q( A) C3 A: J" r) Z2 ]( O- opanzcheng 发表于 2010-5-9 13:38
7 D$ u7 ~+ _( ^1 E  O: t: G

$ W1 j% R% t! f1 Y9 H
/ L( @, K- k7 F5 Z  ]    好似第一幅好D!!!!!!!!!: e# T0 Z. Z- p4 G. h

. W% ]( j3 n2 ~' K! h7 r7 d' R话说.............原来悟空的"点"是肉色的..............怎么不是黑色的

kevinchan 发表于 2010-5-10 09:26:20 | 显示全部楼层
我个人觉得,就画质来讲A同C差别唔大BD就差啲! . P9 f& L+ H0 L) s# d, d  I6 q' f

9 Y* |. F6 Z8 B/ v
1 M  d$ M7 C7 P  d# o' H好多人会选A....因为D色真系好靓...........但好像有点 ...
3 }! A6 d3 T+ S6 f1 e/ x  Lhelp6288 发表于 2010-5-10 08:57
其实我第一感觉係觉得C最好,因为线条比较细腻,感觉舒服,光亮度温和,比较接近日本片源!但係我想最近下载片源,而C片源又唔知几时先出完,无明确日期,所以我都係选择A了,都过得去,起码比我依家手头嘅WMV好

kevinchan 发表于 2010-5-10 09:30:08 | 显示全部楼层
系?但系我觉得好麻烦窝!!mmg又唔支持WMV格式!!唔通要转格式~~定系有其他噶软件可以支持WMV?可唔可以介 ...
- z- J9 ~7 }7 L$ `panzcheng 发表于 2010-5-10 08:52
用graphedit可以,即係网上所讲嘅GE法,或者用Haali Media Splitter里面嘅GDSmux,仲有mediacoder都可以,建议你用后两者,比较方便易用,容易上手

help6288 发表于 2010-5-10 11:01:03 | 显示全部楼层
其实我第一感觉係觉得C最好,因为线条比较细腻,感觉舒服,光亮度温和,比较接近日本片源!但係我想最近下载 ...- D% u9 K( j& }% `
kevinchan 发表于 2010-5-10 09:26

: m: ]# V2 b% f5 I0 R5 `6 P$ \. b. R: z$ @8 b: Y/ Z7 `
; n; T* U& a+ E' p$ Y+ y
    A既色似美版片源多D.....佢地出既DVDBOX  D色都系甘.....好鲜艳$ m( [# _, t( N8 _/ d: Y
最近出既龙珠数码修复16:9既DVDBOX都系甘.....D色好鲜艳

kevinchan 发表于 2010-5-10 15:17:11 | 显示全部楼层
A既色似美版片源多D.....佢地出既DVDBOX  D色都系甘.....好鲜艳3 {1 r( r5 g. F: u2 U; a" V) x3 k6 A
最近出既龙珠数码修复16:9既DVD ...
7 @+ N+ s0 f# W6 U' ^4 qhelp6288 发表于 2010-5-10 11:01
其实我认为C版本先係美版片源嘅代表,颜色比较浅,而A版本就係法国,意大利那边嘅做法,比较倾向颜色,睇上去比较圆滑!

kevinchan 发表于 2010-5-10 15:25:18 | 显示全部楼层
A既色似美版片源多D.....佢地出既DVDBOX  D色都系甘.....好鲜艳
+ \. H( t' b& J9 t" {最近出既龙珠数码修复16:9既DVD ...
8 e  t: H/ e) }; O  xhelp6288 发表于 2010-5-10 11:01
係啵,你讲嘅龙珠数码修复係日版制作噶?龙珠一世定係其他呢?