[动漫百科] 幪面超人的经典-Black RX

freedom16 发布于2010-5-2 14:07 6668 次浏览 70 位用户参与讨论     [复制分享主题]
lion9771 发表于 2011-6-12 20:56:13 | 显示全部楼层
到现在为止~我也觉得BLACK RX是最好最好的蒙面超人~

vskenying 发表于 2011-6-13 03:08:06 | 显示全部楼层
BLACK 同RX都是連續的都十分經典.

luruiwei1984 发表于 2011-6-13 15:28:53 | 显示全部楼层
RX蒙面超人经典之作,不过还是蒙面超人比较经典点!

cai9261 发表于 2011-6-16 14:22:37 | 显示全部楼层
Black&RX
) g" J& V+ Q( ]& S+ B% p跟着睇古迦0 N7 W8 p/ ?8 T1 V1 H& Z  P7 i3 F" x
跟着睇龙骑
5 p; I* Y! E4 [$ \& C/ O' ^# ~% a宜家睇DCD、W、000

garyma0620 发表于 2011-6-17 12:53:19 | 显示全部楼层
恩~的确呢部片真系好有教育意义!

评分

iamaboyandog -2 -10 复他人内容

dgztlwj 发表于 2011-6-21 23:58:31 | 显示全部楼层
主角好似叫光太郎!

搏击之男 发表于 2011-6-22 00:05:09 | 显示全部楼层
蒙面超人最喜欢的就是RX了。

shadowlxl 发表于 2011-6-23 17:25:32 | 显示全部楼层
RX睇过但完全唔记得,记得小学有个同学个花名就系叫RX

李嘉明 发表于 2011-8-17 07:43:41 | 显示全部楼层
回复 8# 基斯
3 b  l& B! y2 P6 ?9 L( u7 A: _9 [當年我都帝國ATV播幪面超人RX(最後幾集印象特別深刻,貌似我2歲左右睇過的)宜家睇番啲人哋錄製的BLACK,知道當年ATV將幪面超人BLACK翻譯成幪面超人1991(可能1991年亞視先配音或在電視上播映,我97年出生,唔知RX係幾年播的,有無有知道)

manghk 发表于 2011-8-17 08:39:28 | 显示全部楼层
回复  基斯
/ M7 j" |; `8 T3 U當年我都帝國ATV播幪面超人RX(最後幾集印象特別深刻,貌似我2歲左右睇過的)宜家睇番啲人哋錄 ...) m) S8 Z- k6 H: `
李嘉明 发表于 2011-8-17 07:43

, |$ c2 w+ Y1 z3 n9 B8 @
4 O. }+ r+ X( l; W; L- a- b5 a4 A* e. h( p
    亞視播幪面超人RX沒有改名,在92,93年晚上八點播,還張最後五集剪接成電視電影版星期六晚播,93年暑期重播當中有幾集第一次沒有播出,其後過了幾年星期日早上七點最後一次重播。當年我在亞視有份剪接這套片。3 G6 S; c, K" Q- B  {9 D" D

3 k+ j/ Q1 X' u7 m: o, _( T

李嘉明 发表于 2011-8-17 08:57:39 | 显示全部楼层
% z: \5 D; f+ |. K! X4 \
回复 46# manghk ! @' i$ D4 l. H( o  d. g. v, @6 T/ s
哇,你以前係亞視工作?好想知道你剪輯咁經典的特攝的感受另外我話係幪面BIACK改名1991(我睇的時候有ATV播放時打的水印,打水印都係ATV的習慣)BLACK RX只是續集,應該無改名吧,OP沒看就不知道

manghk 发表于 2011-8-17 15:05:17 | 显示全部楼层
回复  manghk
: f9 D; @3 Q& J; `6 ^哇,你以前係亞視工作?好想知道你剪輯咁經典的特攝的感受另外我話係幪面BIACK改名1991(我 ...
/ K3 A& i% t# _( y0 c! S% G李嘉明 发表于 2011-8-17 08:57
5 m" v+ c& X+ @( X. m% l
& ^' V  O4 f" I% v% \" z$ X: N

) R+ S0 q. _' ]# z    剪接機,同一吋錄影帶