SkyDrive可能可以成为非常好嘅网盘

GavinDX 发布于2009-4-23 11:23 1121 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]
3 _5 Z/ V2 f8 t6 ^0 m+ i" f" u
" G+ U) H' w, K* q* p我知道系度发呢D贴唔符合规矩,不过我觉得呢度可以引起注意,所以先系度发,如果版主觉得点都讲唔过去嘅话,咁麻烦帮我移动条贴。
  |# C# W; u( }. E2 H: g( x9 \+ L9 Y% {6 b5 S+ |: f5 U+ Q/ c
唔知道大家知唔知道Windows Live嘅SkyDrive?其实都已经出左有一段时间,呢个系微软提供嘅免费服务,只要你有一个msn或者hotmail或者live邮箱,你就拥有一个多达25GB嘅网盘使用,呢个就系SkyDrive,你可以放私有文档上去,亦都可以放公共文档,保存时间应该可以认为系永久(只要你个邮箱冇被微软删除嘅话),我刚刚试过上载一个1M大嘅Word文档上去,上传之后可以发送下载链接比人,所以可以提供比人下载,不过最大嘅缺点就系上载过程冇得睇上载速度,而且限制单个文件50M,大文件嘅话就要分割好多Part咯。' q1 Q; ?3 g6 R# l7 r; \3 c
4 }3 Y6 Z1 J! }- t& b
各位有live邮箱嘅可以试下,或者马上注册一个。
- ~- C7 b- p; P. i1 {; a- P$ a6 A! {
然后登陆skydrive.live.com,咁就可以上载文件。
% w* Z8 ^6 E- \" @+ u+ |1 x1 y% J$ O7 G, I1 X

已有(15)人评论

alexhus 发表于 2009-4-23 11:32:49 | 显示全部楼层
好,试下先。如果快就转换下。。。。

ngyan1600 发表于 2009-4-23 13:11:21 | 显示全部楼层
有D敢既樹~~你唔講我都唔知~

ngyan1600 发表于 2009-4-23 13:14:30 | 显示全部楼层
但係......; q' \$ c! ]- |$ x4 m
注意:每個檔案的上載大小限制為 50 MB。
) ]' n+ v( Q5 K, f6 N. W咁我要鈖幾多個檔?.?

aubert22 发表于 2009-4-23 13:26:01 | 显示全部楼层
有用过呢个~不过系整签名时用过~你唔提起我都唔记得有呢样嘢~不过国外SD同大陆SD之间有无乜差别嘎??当然喺速度上~

ninaomu 发表于 2009-4-23 13:35:18 | 显示全部楼层
关键係下载速度,而且依家合成版一般300M以上

aubert22 发表于 2009-4-23 13:38:33 | 显示全部楼层
关键係下载速度,而且依家合成版一般300M以上. X+ }7 g. K  q3 h" ^
ninaomu 发表于 2009-4-23 13:35
' [6 t# O( I& B* F2 q/ ]$ [# s. g
50M单个文件限制,系几乜嘢下~

Kiver 发表于 2009-4-23 17:01:26 | 显示全部楼层
我都吾知LIVE有个甘既功能添~~~~3 {. j) j2 g. b+ N
2 W, I$ n3 Q8 [4 E: [
50MB都好的" N3 k0 k3 I( a. p" D. c
对于没有续存功能来讲的网盘~~; u: x8 V( i9 @  z- x+ i2 I3 N8 K
$ a: f3 O6 P' u
不然99%才OVER就惨了~

迪格斯 发表于 2009-4-23 17:57:12 | 显示全部楼层
其实咁真系好过好多网盘。。。。

GavinDX 发表于 2009-4-23 18:21:48 | 显示全部楼层
我都吾知LIVE有个甘既功能添~~~~* P. [8 ~/ o8 K! H6 q6 F
6 H  Z- m: c. x5 s0 |# j$ w( y
50MB都好的9 e0 _, r0 }& H( b8 w
对于没有续存功能来讲的网盘~~
, i3 i7 V/ O; h& E+ _) t6 V
% g. \7 J% w6 m6 G不然99%才OVER就惨了~$ b( S. v2 n' \2 {2 F9 G0 o3 \
Kiver 发表于 2009-4-23 17:01
# P, T! p4 K; A- ^2 J; ~) z3 ]1 ]
续传确实唔可以,SkyDrive好多方面都好好,就系衰在上传方面做得唔好,冇进度显示,冇速度显示,冇续传,简直好似上载邮箱附件咁。
4 @  ?2 u, f4 e我今日上载大文件嘅时候,就系因为上载嘅过程突然唔知出左咩问题,所以失败左。。。。。。。。。大家睇过点啦,如果觉得掂当嘅话,应该都几好用嘅,高速网络应该冇咁容易出问题。

alexhus 发表于 2009-4-23 18:31:01 | 显示全部楼层
续传确实唔可以,SkyDrive好多方面都好好,就系衰在上传方面做得唔好,冇进度显示,冇速度显示,冇续传,简直好似上载邮箱附件咁。0 e1 B# q  m' @7 d: c9 L
我今日上载大文件嘅时候,就系因为上载嘅过程突然唔知出左咩问题,所以失败左。 ...
/ b& R- i- P$ y' C4 Y6 p7 F% vGavinDX 发表于 2009-4-23 18:21

/ U, B/ R% m- |0 C! F' t唔可以续传,仲限制单个文件50M,我就唔打算用啦。。。

GavinDX 发表于 2009-4-23 19:03:19 | 显示全部楼层
唔可以续传,仲限制单个文件50M,我就唔打算用啦。。。! q0 G2 Z( E* E" O3 Y
alexhus 发表于 2009-4-23 18:31
% j4 [' J( {/ d6 X$ {. y3 W  F
我觉得你嘅光纤网络唔可能会出现D咩问题,你嘅速度咁高,上传一个50M嘅文件,简直就好似我上传一个1M文件咁轻松。

12下一页