[动漫讨论] [情报]4月新番将会有《龙珠Z》数码技术重制版

GavinDX 发布于2009-2-21 21:36 5367 次浏览 46 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kwanyeung 发表于 2009-2-22 09:27:25 | 显示全部楼层
藍光版唔知幾時先有。。就算有香港都未必有得買。。

ninaomu 发表于 2009-2-22 11:31:42 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-2-22 09:25 发表 * n& r+ S: K) ^6 ?& K, E# W, A
- g, V' i* S0 y+ j  t( e. M
你又知道总共100几集嘅?系边度收翻来嘅风?如果真系嘅话,就有D可惜咯。
: A. H$ G: Z9 C3 Y! s  q
http://bbs.dreamxt.com/thread-61306-1-1.html

jerry3418 发表于 2009-2-22 12:39:17 | 显示全部楼层
不错啊,,特别是剧情推进会更快,,不用以前的发个气功发足几集的,看到眼训啊。。

GavinDX 发表于 2009-2-22 13:21:42 | 显示全部楼层
原帖由 jerry3418 于 2009-2-22 12:39 发表 % b7 z( B: o/ s1 L
不错啊,,特别是剧情推进会更快,,不用以前的发个气功发足几集的,看到眼训啊。。
4 `, }( l" e" Z1 a% r
咁事实上原先嘅龙珠Z系拖左D嘅,我最唔满意嘅就系打菲利个阵,距离娜美星爆炸仲有几分钟嘅时候,好似1分钟定系唔知几多时间嘅打斗足足用左几集嘅动画时间来播放。。。。。。废话多到不得了。! g5 |% r% v4 l$ x+ a  K9 v2 u
新版只要剧情上冇删减就得,少D废话都好嘅。

2497341O1 发表于 2009-2-22 13:48:59 | 显示全部楼层
哈`    系就好噜~   期待合成

GavinDX 发表于 2009-2-22 14:03:55 | 显示全部楼层
原帖由 2497341O1 于 2009-2-22 13:48 发表
, p& l& ?1 V, h$ h- O& j哈`    系就好噜~   期待合成
( e9 W* t$ ^9 P/ `( s
冇得合成咯,新动画同旧嘅有太大嘅出入,除非TVB重新配音。

ninaomu 发表于 2009-2-22 15:07:48 | 显示全部楼层

回复 18楼 GavinDX 的帖子

重新配都唔係原汁原味了,郭志权、何国星、粱耀昌等人都退行了,配少年杜拉格斯的卢素娟也去世) E- c8 `% D; S$ m0 g* O
稳成班新人和新入TVB配音组的配音员去配米盏又会比人话配得差、听唔惯

飘忽的她 发表于 2009-2-22 16:26:14 | 显示全部楼层
对!!!.经典动画啊 不管看多少遍都是这么HIGH

GavinDX 发表于 2009-2-22 17:56:18 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2009-2-22 15:07 发表 7 t/ y" F  N$ Q% @  e/ t
重新配都唔係原汁原味了,郭志权、何国星、粱耀昌等人都退行了,配少年杜拉格斯的卢素娟也去世
8 Z" Y: f; z  L. ~! R1 U5 S+ O0 a% W稳成班新人和新入TVB配音组的配音员去配米盏又会比人话配得差、听唔惯
8 e5 ?& V1 ~* V3 N7 N* G# H
咁又系啊,听惯左原来嘅配音,听新嘅配音就会好唔惯,而且宜家D新人嘅水平确实系差左D。

狂奔的猪 发表于 2009-2-22 18:56:28 | 显示全部楼层
睇过以前个版本。对新没咩兴趣

leafir 发表于 2009-2-23 00:04:46 | 显示全部楼层
听讲系将291集压缩为一百集哦,所以不会拖剧情吧,之前一早在中国龙珠网里看到了,真心急想看看重制的质量有几清啊

ninaomu 发表于 2009-2-23 17:03:15 | 显示全部楼层

回复 23楼 leafir 的帖子

画面清晰度高咗就肯定噶了( L* w1 r! n$ g3 {& f" n  N
不过最重要嘅就係手绘制作与数码技术制作的差别,另外就係CG技术的运用