[其它更多] 你们都怎么收藏动画?

娟子 发布于2008-8-24 23:30 11621 次浏览 95 位用户参与讨论   [复制分享主题]
GavinDX 发表于 2008-8-25 22:04:26 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2008-8-25 19:52 发表
  `6 h$ A+ Z6 B0 ~
: l! p# q: r/ ^: I( a5 i你买得几多个硬盘?你部脑又放得落几多个硬盘?
6 p5 w% T# u$ n  n6 `" r好似一刀咁1000G硬盘一坏就唔死都一身散

$ I3 o0 {4 i( U5 u) w! f9 ?一刀个硬盘坏系因为距将自己部机当成服务器咁用先会咁姐,一般家用好少机会会坏硬盘,以前个30G西部数据比我疯狂咁用(当然仲未疯狂到每日24小时都唔停嘅程度)用左5年都冇咩大碍。至于你话放到几多个硬盘,一般3,4个应该唔成问题,加上呢个时代嘅硬盘少则几百G,多则TB以上,可以讲,就怕你冇钱,有钱嘅话,买2,3个TB级别嘅硬盘包保够你用。又或者可以等到有钱嘅时候先买个TB级别嘅硬盘,然后将所有数据传输晒过去之后再将旧嘅卖去二手又得。咁就可以腾出D空间放多几个新硬盘。

ninaomu 发表于 2008-8-26 00:01:59 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-8-25 22:04 发表
5 c) l( [; a5 G, K, Y
: b  T) J- [! x: _9 u* Q1 m4 Z# q" N' L一刀个硬盘坏系因为距将自己部机当成服务器咁用先会咁姐,一般家用好少机会会坏硬盘,以前个30G西部数据比我疯狂咁用(当然仲未疯狂到每日24小时都唔停嘅程度)用左5年都冇咩大碍。至于你话放到几多个硬盘,一般3, ...

# z0 G' Q9 F7 \2 }) N8 Z  |! q& K# C$ d硬盘容量越大,出现问题所造成的损失就越大
# {' r' y& {4 [4 f3 h5 u, a唔小心磕磕碰碰或者遇多几次突然停电搞到渣都无的机会就越高6 b# }. y) h) A& H7 F
刻碟係将危险性化整为零
& U6 b# b8 N" b! V( D% q当然啦如果你係极度有米之人就双管齐下稳阵好多! \4 K2 d$ q& t  T+ `) p
唔係嘅话,刻碟就有着数过大硬盘,只係需要每两三年就更新D碟

teesan 发表于 2008-8-26 00:22:03 | 显示全部楼层
原帖由 benny008 于 2008-8-25 10:45 发表
5 |5 }8 u0 w8 R3 b当然用大容量硬盘,质量最好的DVD刻录碟寿命最长只有5年 # t. w) K5 x4 I) _% M8 n" ~
' P/ x7 [$ _# X5 O/ b# g! }
建议LZ买500GB的硬盘.主板不会不支持的,系统XP支持就行了

( j$ ]0 R1 Y/ f6 D, Z! M: g" f, a- t. s% B4 n/ P8 r! q0 H
是真的吗只有5年?!
/ ]& v+ Y: o' i, m那我刻的那些一包一包的碟该怎么办呀(抱头
% p2 s0 E6 V: t1 q0 D8 I好多都超过5年了,会……坏吗?

GavinDX 发表于 2008-8-26 07:55:13 | 显示全部楼层
原帖由 teesan 于 2008-8-26 00:22 发表 3 M- N0 Y( f! u/ l" V

- d( h% P# n$ R! {2 ~7 i
4 I$ M& d, O6 M' ~9 Y9 |1 s; V是真的吗只有5年?!: q- F* L! ^5 T& @/ y) [5 X
那我刻的那些一包一包的碟该怎么办呀(抱头9 q0 a% G! D: t" j2 q. `
好多都超过5年了,会……坏吗?
4 J$ f) g5 A$ a/ @
你最好全部拿晒出来用Nero DiscSpeed来进行光盘表面扫描,咁样可以快速知道你D光盘有冇损坏,而且一般都可以准确知道究竟边个文件有损坏。第个我就唔知,反正我果D CD刻录盘已经绝大部分都有不同程度嘅损坏。一般都2,3年就开始唔掂,未试过有可以超过5年都冇事嘅盘。

GavinDX 发表于 2008-8-26 07:58:48 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2008-8-26 00:01 发表 ) `8 s) n9 z7 |: N
6 J* }, W: c) M$ K5 I
硬盘容量越大,出现问题所造成的损失就越大
$ v1 @& j4 C& v& {唔小心磕磕碰碰或者遇多几次突然停电搞到渣都无的机会就越高+ f/ k) n4 }8 p# A
刻碟係将危险性化整为零; ]- |. [  Q; p2 g. l4 |2 k- K
当然啦如果你係极度有米之人就双管齐下稳阵好多
' {+ v" q$ I6 R' S唔係嘅话,刻碟就有着数过大硬 ...
/ H( L2 p1 I! @' [6 a2 V
我就唔系几同意你嘅观点,硬盘只要小心使用嘅话,我认为可靠性比光盘高,至于突然停电,虽然唔多唔少对硬盘都有D影响,但其实影响唔会好大。用光盘每隔几年就要买过晒D新盘重新刻盘,先唔讲麻唔麻烦,最低限度成本已经高过硬盘,对于我D冇米之人来讲,都仲系用硬盘好D。

娟子 发表于 2008-8-26 10:06:55 | 显示全部楼层
其实我不是收藏好多部动画的,我只是想收藏小时候看过比较难忘的动画,现在喜欢的动画就只有玻璃面具和怪医黑杰克,其他的都好像没什么兴趣,所以我要的硬盘也不需要好大的,大过头怕有咩问题。

Laputa81 发表于 2008-8-26 12:07:49 | 显示全部楼层
摆喺硬盘喥~~~~

cckhunter 发表于 2008-8-26 16:37:15 | 显示全部楼层
買个外置1000G硬盘专放动画也可以放不少

benny008 发表于 2008-8-26 21:29:23 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-8-25 21:57 发表
  M" Z' s8 y% G) j& N5 U原来系845嘅主板啊,咁楼主你唔使担心啦,绝对冇问题。( Y$ v1 A) K, P$ V' \' P+ \& e* g/ b

& Z7 a6 r! Y7 W) Z& t另外, benny008兄,支唔支持大容量硬盘同主板冇关呢句说话就错啦,比较旧嘅主板系唔支持大容量硬盘嘅,除非官方有发布新版BIOS,然后自己刷新BIOS。不过既 ...
2 L/ }/ t1 {' ~" }6 T
5 b  s& J5 K( }5 A! \, ^. y/ ~7 r
主板不支持,在DOS下认不出全部容量很正常,没人会在DOS下用硬盘吧??在WIN 98时代你的说法正确,因为WIN9X支持的硬盘大小很有限,基本和主板支持的硬盘大小同等,但XP时代硬盘大小已经基本没有大小限制了,即使主板只支持最大1GB硬盘,1000GB的硬盘在XP下可以把剩余的999GB硬盘容量认出来,因为XP支持上TB的硬盘
, c- r8 b$ B. ~. J2 j, v
+ Z, F- y4 ^. r$ B. f: c6 f3 i3 a如果不相信,你试试用815的主板挂个500G的IDE硬盘,看看DOS认不出XP是否也认不出
1 T, Y; W0 b- N4 T+ C5 T# U/ j5 s# s% K% u0 e

benny008 发表于 2008-8-26 21:35:37 | 显示全部楼层
原帖由 teesan 于 2008-8-26 00:22 发表 ( P7 Z: U8 l6 N/ M4 O: U6 k

7 d4 F$ Y7 ?! W6 r9 Q) h4 ?  b+ B' E9 O
是真的吗只有5年?!
! [% b5 w' w- C( E$ a; E那我刻的那些一包一包的碟该怎么办呀(抱头
) l! d4 w' h- l" X0 F好多都超过5年了,会……坏吗?

& H/ v1 S. N1 L1 z. T* X1 B# z5 k9 U# z0 `9 {
其实硬盘和光盘哪个保存好没有绝对的说法,不过许多储存论坛里的人都偏向硬盘多点,因为光盘寿命理论上没硬磁盘长,而且使用方便,硬盘小心使用可以用好长时间,用到差不多的时候再换个新的大容量硬盘7 h# Y. U' d* L' a4 A* W$ {3 d
8 B' k1 G" d( s

zhcpt 发表于 2008-8-27 22:37:55 | 显示全部楼层
我cd刻錄機 無辦法 我都好無奈 刪了好多

ninaomu 发表于 2008-8-27 23:38:58 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-8-26 07:58 发表 9 u# L0 @( R/ X" f* j) M

; G. T( A" Y+ h" }/ S" K我就唔系几同意你嘅观点,硬盘只要小心使用嘅话,我认为可靠性比光盘高,至于突然停电,虽然唔多唔少对硬盘都有D影响,但其实影响唔会好大。用光盘每隔几年就要买过晒D新盘重新刻盘,先唔讲麻唔麻烦,最低限度成本 ...

+ @5 S& R0 j- h* f- |: B唔会啵/ T5 h1 D' D: ?7 ]  R; ?2 O. a
1000蚊已经可以买到六百多只刻录碟、3TB容量,够1.5TB的视频轮换一次了7 i* ~# m6 k" t0 B% A
且随着收藏的东西越多,每只碟被重温的次数就会越少,离固定的寿命上限就越近,保存得就越耐