[其它更多] 你们都怎么收藏动画?

娟子 发布于2008-8-24 23:30 11576 次浏览 95 位用户参与讨论   [复制分享主题]
娟子 发表于 2008-8-25 18:22:55 | 显示全部楼层
MS-6526 GL是主板的型号吗?我都不会看型号,晕,电脑白痴

娟子 发表于 2008-8-25 18:24:22 | 显示全部楼层
查到了,原来是MS845GL

娟子 发表于 2008-8-25 18:28:54 | 显示全部楼层
微星的MS845GL,但查不到支持多大的硬盘

lych 发表于 2008-8-25 18:52:32 | 显示全部楼层
可以用硬盘或者是刻录碟。

jinguang 发表于 2008-8-25 19:07:24 | 显示全部楼层
暂时还是刻碟为主吧

benny008 发表于 2008-8-25 19:16:08 | 显示全部楼层
原帖由 娟子 于 2008-8-25 18:28 发表 + l) J. {6 u6 \: @) ]' t7 w
微星的MS845GL,但查不到支持多大的硬盘
$ j4 x8 I7 p: R" C" @2 y! v

7 U5 W) J) o9 x" G3 G: F2 y都和你说了硬盘多大是看你的操作系统是否支持,不看主板的,XP支持上TB的硬盘

fhs890307 发表于 2008-8-25 19:29:32 | 显示全部楼层
肯定系自己刻DVD啦!DVD刻录光区又唔算贵,买个啦。

huang 发表于 2008-8-25 19:31:16 | 显示全部楼层
40G就想在动漫界生存,4T我都兼细了,计划日后光盘+硬盘双保险收藏

benny008 发表于 2008-8-25 19:36:56 | 显示全部楼层
自己看吧,别人也是845的主板( s% {5 ~. u+ x7 i' v! f
. ?2 b, s$ W; L+ L3 {3 z& T
http://itbbs.pconline.com.cn/diy/8526313.html
8 P8 A% g: t: Q8 u+ o% P
' A3 ~$ B) ~1 G: D# Q5 m/ B7 \

ninaomu 发表于 2008-8-25 19:52:27 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-8-25 08:06 发表
# w8 d7 a( d! h) K& |; Y7 H7 s" A- O0 j我用硬盘收藏,原因有几个,第一,刻碟唔着数,因为宜家D硬盘基本上都系1蚊几1G咁嘅价钱,不如买硬盘好过。( ~3 `* \; S3 j: }# U
第二,刻录碟可靠性低,宜家市场上基本上都系D假嘅刻录碟,质量极差,保持时间短,基本上1,2年之后D数据 ...

5 [* {5 ^- `' P# R/ {你买得几多个硬盘?你部脑又放得落几多个硬盘?
( F: G' f& K' Y1 W好似一刀咁1000G硬盘一坏就唔死都一身散

qy00191 发表于 2008-8-25 20:24:14 | 显示全部楼层
好片就刻碟啦,对过D快餐片就睇完就山,硬盘空间好细啊,得过160G

GavinDX 发表于 2008-8-25 21:57:45 | 显示全部楼层
原来系845嘅主板啊,咁楼主你唔使担心啦,绝对冇问题。
2 ?. X; M6 M3 O& P4 q! ~& {& |4 r6 f6 a; Y( b
另外, benny008兄,支唔支持大容量硬盘同主板冇关呢句说话就错啦,比较旧嘅主板系唔支持大容量硬盘嘅,除非官方有发布新版BIOS,然后自己刷新BIOS。不过既然系845嘅主板就肯定冇问题啦。
6 _* U, V! T" n5 U  r
4 c! p, M* ?# H) J+ B不过楼主,你买嘅时候要注意接口,冇记错嘅话845主板系唔支持SATA接口嘅,所以你要买IDE接口嘅硬盘先得。