[吃喝玩乐] 引吓你地先!! (想唔想買又平全新既腦產品)

abc-like 发布于2008-7-11 15:08 2506 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
[內容轉貼]2 Z( \, @5 o, i
9 g9 G7 N% s, h6 j$ m5 H' t" G% u
電腦節與電腦舖
. F2 [' B1 q. a" l$ @+ t* i4 @8 s8 R* d. c8 |
  又到一年一度既電腦節, 相信全香港既人都等繄呢日既來臨... 為既係可以買到平野!!!  
, i! o; ^+ f* q8 }6 T" V  但相對地, 做小生意既我, 電腦舖頭仔係每年最慘既時候, 因為電腦節既前後一個月都唔會有生意, 唔可以話小左生意, 可以話係完全冇. 因為一日都開唔到一張單.  
7 h+ I/ Q7 R5 i# Y- m  話說回來, 電腦節, 係大公司玩既遊戲, 係代理商同代理商玩野既時候, 係小商舖休息既時候... 唔係講笑, 一件來貨價HK$100既貨, 代理商建議零售價係約 HK$140, 但因為競爭大, 舖與舖之間會互相劈價, 最後, 一件來貨$100 既貨買街劈到去 $110. 當中仲要包括人工, 電費, 舖租, 電話等... 再到一年一度既電腦節, 代理商會以驚人既新低價去賣貨, 每年既電腦節前代理商都會先通知我地電腦節既賣街價同埋比我地既價... 我相信你地永遠都估唔到, 佢比我地既價同電腦節既賣街價係一樣!!! 我痴線? 唔係!! 我吹水? 唔係!!! 咁我地賺咩?? 答案係, 入一大堆劈價貨等電腦節後個零月後賣... 比如, 上年電腦節....8 J* X1 f' C4 F# U
5 P4 B+ I/ q( P

1 v" Y. B) z" X; u  代理商 sales 會在電腦節前1星期同我地講, 電腦節優惠價比行家係 $99, 嘩!! 咁我地就鬼死咁開心咁大量入貨啦!! 賣就照賣155, 點知電腦節一開, 先知原來佢地賣街都係 $99!!!!! 咁你地話, 每年都係咁, 人人都識得等電腦節先買野啦!!! 客人, 已經在電腦節中消化哂... 打後既1-2個月都唔會再有客人去商舖買野... ! b& G/ x8 z+ u& _" T* A+ G
  你話我地慘唔慘?! 小弟都係因為坐係間舖度太得閒, 睇到報紙話五豐行話加價就加價, 賣手又大大聲聲咁話無奈接受但要轉價比消費者... 有感而發... 我地就正正掉返轉, 代理商話減價就減價... 而我就得閒到坐係度打呢篇野比你睇...2 @. ]0 U4 o1 P' h9 v. w; o  m
9 \9 K6 t# i2 C# O, p7 i
快快跳過河喇喂~!

已有(23)人评论

嚣のЪ 发表于 2008-7-11 15:21:41 | 显示全部楼层
人之常情....俾我都拣电脑节买野....

abc-like 发表于 2008-7-11 15:32:10 | 显示全部楼层
原帖由 嚣のЪ 于 2008-7-11 15:21 发表 ; h* N! p& |8 b2 p
人之常情....俾我都拣电脑节买野....
畀我我唔楝腦節買

平常心 发表于 2008-7-11 17:20:41 | 显示全部楼层
几时举行,我未办证?

肥仔 发表于 2008-7-11 17:28:18 | 显示全部楼层
我不是香港人~~过到去买好麻烦~~

平常心 发表于 2008-7-11 17:42:53 | 显示全部楼层
我准备入手无线键鼠同电源,叫个朋友帮我买,爽

熊猫仔 发表于 2008-7-11 19:03:00 | 显示全部楼层
几时电脑节?~~~我又去扫货!!!

abc-like 发表于 2008-7-11 23:19:51 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-7-11 17:20 发表
3 S' a% _: u9 n' c0 ^几时举行,我未办证?
上年係10月6 l6 F/ W; u( e0 s6 o% {8 W. v# j: c8 [9 w
今年未知
( R& `- w  Q6 w  Y( {, L, \( Z7 f! r% M* ^9 W( g* u$ ]
但...做好心理準備

abc-like 发表于 2008-7-11 23:21:37 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-11 19:03 发表 ( r0 W& K& V% d1 A6 r/ O& G
几时电脑节?~~~我又去扫货!!!
快囉、快囉!!努力掃!!!

平常心 发表于 2008-7-12 00:32:00 | 显示全部楼层
我听日去办证,睇嚟吾嚟得切扫货,

kidhitomi 发表于 2008-7-12 02:19:00 | 显示全部楼层
你讲的电脑节系不系只有香港有呀!6 `& K" d2 R$ I: @+ i
我都没听过有这个节日~~~4 [/ Q( z) {$ x- l

平常心 发表于 2008-7-12 10:42:45 | 显示全部楼层
每年一度,真系在HK举行,我早就想去,

12下一页