[I T 资讯] 螺絲原來又係一個學問!

abc-like 发布于2008-2-14 14:48 7570 次浏览 65 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ttsti 发表于 2008-2-22 21:45:11 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-2-22 20:40 发表
2 V) d- D! z" ~: B. Q4 h9 E6 Y/ P0 y 退咗lu!
4 b; H7 a: ?+ @9 B& g螺絲亦配到了!+ F; T; O( K. L$ ?- Q. b
亦學到不少東西!!$ v7 y5 t, B0 I1 V3 k/ U. Y
1 Z$ ?8 I0 R% {; o0 y
最得人驚係, 佢入面有谷起既電溶(黑色水桶型裝)
5 z" j  Z- V/ C4 U, @+ p連唔係上鎖孔, 都有擰爆到。
) ]! k! o( N5 {  牛既鐵片質量好差!+ m" L% M0 G3 c6 {: w* p) S, k. C
  真係得3條線,多條都冇!
( n' q6 [2 |6 G8 m! e' _7 R  z7 o" N2 p& S5 p' J7 ^
話380W ...
0 m/ \/ S7 v2 Y
150蚊买旧甘也,螺丝没乜学问,装多几次机都知道用乜也螺丝,吾好将问题复杂化!
abc-like 发表于 2008-2-22 22:22:58 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-2-15 18:17 发表 ! d8 }, z$ g0 l  T

6 I- H4 \% f) r# E* J' O
9 A0 P. e9 ?# G5 M3 o咁去D電腦城配機的地方問佢地羅4粒咯,或者買~~
買咗喇 2蚊有4粒, 特別大口徑既螺絲, 不過隻牛被我打開過, d料好差, 退返畀佢! 收返70蚊+買埋凍肉先返。
abc-like 发表于 2008-2-22 22:30:29 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-22 21:45 发表
+ Z  x+ j# J+ T# S; l9 v* G) r- O4 k; x; |# J, ^
150蚊买旧甘也,螺丝没乜学问,装多几次机都知道用乜也螺丝,吾好将问题复杂化!
配極都配唔到螺絲都死啦!!
' H) P: X# i& W4 `
/ W9 @. K  T- \! [. t# A但今天配到了, 原先個肥老闆話3蚊10粒, 我話要四既倍數,  佢又講過呢d螺絲唔值錢既。
/ N9 a0 L2 R% m; Z6 F% f% ?; Z7 u, K% D: W* }9 E; ~+ X# N1 o% ]2 s9 ?
佢又降價, 話4蚊16粒! 咁我見佢又有大小小既size又落到隻牛點會唔愛呀。
. G0 Z% b- c! o& _7 P8 c5 e. s3 x$ `# Z5 [3 p; n8 M
6蚊樣樣齊, 佢重送埋紅色纖維介子比我添!! 我連忙多謝, 佢又冇乜反應。(佢呢間特別貴架! 所以唔係咁多客。)- s8 @/ d+ q2 E- M3 B" U
7 V5 a) f2 i1 {3 N6 I1 ~( J, v
  但佢真係好老實,唔似上一間咁,要五毫一粒!
2 h% C1 r! b5 S2 |  不過得16粒又好似唔係咁夠,所以返大陸後買一細包先!!
' L% k# q- |; k) B* K0 S$ _; n9 f3 W: i! t3 y- E
*我問過五金舖,真係冇得配電腦所用既螺絲,就算差唔多大既都唔啱牙。呢d重唔係學問?( P4 F* F2 \6 J) |
$ a5 `/ k. Z. `8 {5 q, l
  最起碼我親身去配過;人云亦云,個個都話五金舖有,但唔係間間賣五金既都有。
% Z# |# W8 J. I- V) \! @2 G
9 ?6 R& F- I# q5 K. @( O6 S( z" w*算係唔知好彩定唔好彩,我退得返只咁既牛。好在冇整壞人地塊775咋!
ttsti 发表于 2008-2-22 22:44:03 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-2-22 22:30 发表
, C) ]8 Y, y, v, V2 v) H; h+ N' W配極都配唔到螺絲都死啦!!
+ C4 {5 J9 a) s7 B+ H8 I0 r, p, U2 s5 |7 D6 O$ n5 |: X
但今天配到了, 原先個肥老闆話3蚊10粒, 我話要四既倍數,  佢又講過呢d螺絲唔值錢既。1 H! N; x2 v) d! Y

$ W% S+ X6 N% Y佢又降價, 話4蚊16粒! 咁我見佢又有大小小既size又落到隻牛點會唔愛呀。  C5 g+ P9 v3 C4 p) Z1 Q+ z# [

5 U) J( }- _" i- O3 q6蚊樣樣齊, 佢重送埋 ...
" X6 Y, u) V* j! r3 r1 n% R
买机箱一般都配一包螺丝的,我以加都有成百粒不同大细的螺丝,五金铺没得买一D都吾出奇,/ N1 j5 D* u2 n8 c% d5 r
大头个D螺丝一般是装机箱同电源用的,细个D就是硬盘,光驱同埋主板用的,你买旧也没配到,
$ a% V, [2 A  H+ ~" ]几蚊的螺丝你话贵吾想买呢个是你嘅问题啊,一D学问都没!
abc-like 发表于 2008-2-22 23:43:42 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-22 22:44 发表
) M$ t+ h* _- D  |
/ k8 J$ z* _9 |+ x0 h2 k0 s- J, D买机箱一般都配一包螺丝的,我以加都有成百粒不同大细的螺丝,五金铺没得买一D都吾出奇,
- ?% C6 T. [% m% ~" I+ ^% C大头个D螺丝一般是装机箱同电源用的,细个D就是硬盘,光驱同埋主板用的,你买旧也没配到,
- [; G$ u9 h' b! {+ P2 a; A) G! T几蚊的螺丝你话贵吾想买呢个是 ...
邊有你咁多機箱先得架!!
7 x2 {( y) n) a/ H5 I咁電腦所用既螺絲又係乜野制呢?: Y! o' y9 t" d4 {) ~
尺寸又點計呢?% E( B4 `$ ~2 S9 r. E; t

2 m; ]" M6 C" {2 V+ J; w! v& ?: {我無錢所以幾蚊都叫貴。但有人係配到螺絲的, 不過我唔知喺邊度賣遮?
9 I* _4 T4 k8 _0 y0 D+ K大頭既拾蚊得四粒, 如果係大量既有冇理由係2.5一粒先, 當然係搶錢啦!!你要識計數啊!!
AWP 发表于 2008-2-22 23:48:09 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-22 13:54 发表
" M0 `6 e1 H1 H  c2 b  R7 E' I$ M7 c; W/ u9 Z) [' W
我好耐没用长城电源了,LOGO有没改佐我都吾知道了!
現在噶應該是寫中文字的說~~~
abc-like 发表于 2008-2-23 00:05:38 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-2-22 23:48 发表
2 E3 q7 a$ h) D+ T, n, T現在噶應該是寫中文字的說~~~
唔緊要啦!
6 p- N& p, V+ ^+ _# _螺絲我又配好咗咯~! 不過果種牛永無螺絲可以擰得緊架~! 因為佢所用既鐵殼太流, 係上手/上上手擰到爆晒!
% {2 X7 C9 j( m. b; b+ K. `$ q
其次係, 我已經取回70蚊了!!/ r4 ^9 a) p. P+ F9 W* t& @1 P2 R
% K8 c! a: N! a. l
*因我拆開過來洗, 發覺佢內部既螺絲都係擰爆牙, 都唔知邊個咁大力?定係d鐵殼夠軟。
+ }1 d8 P' E6 ^. S+ x- n8 A8 m- I7 t
9 S  e  Y3 M" {. r! q
總之好得人驚啦~!
0 Z. p4 j. x" |+ U( U+ ~
ttsti 发表于 2008-2-23 13:31:02 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-2-23 00:05 发表 # h1 I0 W* ]; I* n) M, d: t
唔緊要啦!
" l5 `' [- z  p* ^螺絲我又配好咗咯~! 不過果種牛永無螺絲可以擰得緊架~! 因為佢所用既鐵殼太流, 係上手/上上手擰到爆晒!
: K2 d. s4 i3 ]& i- X& x; X: k4 e1 [& k6 W5 U2 T! P; l
其次係, 我已經取回70蚊了!!
+ H" x0 ]1 D. {
, H6 q% O1 b. ]8 W*因我拆開過來洗, 發覺佢內部既螺絲都係擰爆牙, 都唔知邊個咁大 ...

; r8 r% k+ \% d1 q! I/ ?+ k生锈拧爆晒,配乜也螺丝都没用,退返比拒是正确的,买个全新都是80蚊而且有保修!
abc-like 发表于 2008-2-23 15:58:59 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-23 13:31 发表
4 J: E( e+ w+ u& H1 [  `5 B
& _* g" n! h3 v9 ~7 A. M# a) T7 ^生锈拧爆晒,配乜也螺丝都没用,退返比拒是正确的,买个全新都是80蚊而且有保修!
有咁平的說 ?
7 {, g" Q' [% i/ z9 j1 g又係energy既?( G% p8 V4 O3 K- i. z  A

5 a9 z5 s: c# P: G未呀~ 主要係775既野都偏貴, 所以留起咗個預算咋!!
- w2 V; o9 m0 T5 Z! ], p- m' z! Z9 O# H0 @( r9 F
改改預算就
: a. i+ O& ?; o3 ]; Y0 PM.B.會買好少少(因為會跨兩粒cpu)
5 Y. o( H) a0 q6 Q+ f起機就是旦用粒平既cpu, 因我自己都有電腦用。起機目的係睇睇所有野用唔用得!
3 @/ M& a5 E% S9 v* ]; e
, A0 k% E3 `" {0 H$ f  V, e*主力係轉pe(等佢大跌價後先轉, 我又唔急既!!)
; A6 E. Y5 i( z: z: ]) {+ Y (但真係買唔落手, 二手舊的和全新差不多價錢!)
abc-like 发表于 2008-3-2 10:24:57 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-2-22 23:48 发表 ! a$ j3 ?/ u' V' p" s
現在噶應該是寫中文字的說~~~
嗯嗯!!
, q0 M" _1 _3 Z2 m我搵到長城的廣告,內部都有圖。
$ J4 s# E5 k, Z
; I- R, s3 _0 Z; [7 `1 _6 ^1 W7 Y但佢抄得真係好似,峰巢式通氣,連個國家認証都寫到一樣咁!
' m: d$ l  c: w( B- G9 u' f; F8 A' R$ t# F0 K% k
拆開睇先得人驚!!
abc-like 发表于 2008-3-2 10:26:00 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-23 13:31 发表 ; c# N$ ~; C4 w

7 }8 o1 z! j! ?9 G生锈拧爆晒,配乜也螺丝都没用,退返比拒是正确的,买个全新都是80蚊而且有保修!
80蚊得唔得架?
abc-like 发表于 2008-3-2 10:27:58 | 显示全部楼层
我有細看螺絲規格,上次點解配唔到係因為,粗牙既係難配d。  E/ s. G$ @) R" F

# Z) O8 b2 K& Y( |相反幼牙既就可到五金舖配!. B: u3 L2 ?, |6 ]+ \! L

7 W0 O6 S" W+ @2 v1 h" N; x佢有埋個規格架!不過我唔記得正確係寫乜,廢時害人啦