[I T 资讯] 螺絲原來又係一個學問!

abc-like 发布于2008-2-14 14:48 7569 次浏览 65 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ttsti 发表于 2008-2-21 20:23:49 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-2-21 18:58 发表
* A% d6 R1 F8 w2 W+ ]  K% n* Penergy唔係長城牌黎架咩?5 A4 l0 r4 q: |3 Q. d$ k, ?% F5 i
我見佢好似改過, 線道係窄咗!!6 Q/ M' ^1 F* w  X1 H' _' w
=做過手腳。- r9 _5 L' Z! C- f8 H& e& v
但d人話Energy係大陸牛, 都用得過既?
4 s3 H% f4 h! N9 u
2 `, n& [) H8 }7 w
greatwall就是长城了!你个好似是额定350W,最大380W
abc-like 发表于 2008-2-21 20:38:19 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-21 20:23 发表
1 M9 r% @0 t* m. D8 V* w2 i* H  O8 }# g/ T& z
greatwall就是长城了!你个好似是额定350W,最大380W
差點比A仔嚇死!!
+ S/ g5 U( x* u2 q2 q+ l但佢得三個插, 會唔會出咗問題呢? (改裝過)
abc-like 发表于 2008-2-21 22:15:15 | 显示全部楼层
嘩~!此帖原來咁多人睇喎!& `4 P! Y0 b7 Q! t0 T4 i( B5 V; B
但又冇人答我。
8 X5 ^; c* a% Z" s2 A, z唔通螺絲都咁有學問??!!: r2 O3 e. t) c" _1 v2 n

6 ^7 n- [+ j: o# l- - -- - -9 ]! z8 R& \2 B8 v, V1 ]
我以前都試過一個未解決既問題,當然重問咗好多人(前輩,老師,同學及老師父等等): h5 z* }- D/ Y' Z9 e6 k- D; m
就係膠水喇!又係一門學問黎!有冇人熟?
AWP 发表于 2008-2-22 11:57:33 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-21 20:23 发表 ) J9 k! @" i' |. o6 {" r% L; I! g

% [: }% P1 @/ H' x& E8 ^; `greatwall就是长城了!你个好似是额定350W,最大380W
但是我现在见噶都吾系咁噶LOGO的
abc-like 发表于 2008-2-22 12:50:10 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-2-22 11:57 发表 " {6 R) F8 ]: N
但是我现在见噶都吾系咁噶LOGO的
係點架?我都想知真定假, 因為佢係有wall字架!!( b% A7 S7 k1 }! D0 g5 w  _. U

$ N9 [+ v- p( d8 u# J2 v# o$ e) D# O$ z5 ~! g
有故事講  Y4 M3 c+ W- p, B2 K% x% m+ }6 s
賣吓關子先....一陣寫(要醫肚先)
abc-like 发表于 2008-2-22 13:50:47 | 显示全部楼层
我收到風, 話五金舖有得配!! 可能係地區問題。我重未找到一間有果d螺絲既。
3 |2 E' v1 ~/ f! e' N: z
0 X% Z) q: y% t, S5 ~今天就有事出去, 緊要野行先, 搞完一樣先。
4 ]" \" Z! w4 d& F4 H  V/ m  S4 m3 e) s之後配螺絲, 原來隻牛係比人擰爆呀!!! 有冇搞錯呀!! >.<"
- Y0 I8 E% \# T6 p  {4 Y9 Z2 L& A, S0 l' Z" X7 _$ h/ u" Q7 x
五金舖真係冇粒啱, 去完一間又一間, 問完再問.../ {2 h4 H# |# o) m7 o  M

7 ^. ^% w, k# V$ O2 y最後祇好回家, 但有一家最貴的電腦舖, 祇好入去, 佢全部幫我解決晒, 而佢有講過一句:. a" g& f4 u' i% p
2 A; A8 _% P2 n3 {  B
  呢d螺絲唔值錢! (咁點解上次果間要收成五毫子一粒架!?)
  P+ S. S7 B# ]" i/ v: i( g
6 H) A! ^8 j+ v5 U咁火牛螺絲被上手/上上手擰爆咗,佢就有另一只。
1 A% n4 a0 X# |. p3 R# j# O收兩蚊四粒(一定要畀啦,因為我都冇辦法配到)
% e/ u8 ~) x( z7 M, Y) J
) H9 x2 r5 a1 S6 s9 e其它既佢話3蚊10粒
9 T6 v  F0 i0 k. ^咁我就計.....(我想要都唔少,因已經冇晒粗牙螺絲)
0 V  x6 _# k: u6 }5 ]
3 O6 M: X; O+ o7 E  G% g- S佢就改口,話收四蚊,比16粒我!成交!!
8 z2 y3 I% B8 O2 ?  y1 T5 g' y% h8 b4 S2 B6 Y9 J
之後我問佢有冇纖維皮(紅色果d),佢拎咗一束畀我。(唔收我錢!!). j" }2 k1 A( U: A/ O

$ D: ~# n5 D/ \2 `' c8 g/ q**丫~! 辛苦就辛苦完,算唔算遇到貴人呢?& ~6 K" q" H  }3 [+ T' p7 t
$ h! [- y( A, P! w$ J  J8 F9 D2 E
- - - - 暫時完 - - - -
$ {' |; E3 e3 Z6 U* [) m6 P$ i" ]0 T# x4 E
下一篇係北上買銅柱+螺絲。3 j1 G/ ]5 a+ j( h7 p. w. w% U
  睇睇又乜價錢先
" S; o4 |6 ]2 D) I% c+ a0 C4 d
) o8 G) B! ^# i[ 本帖最后由 abc-like 于 2008-2-22 13:52 编辑 ]
ttsti 发表于 2008-2-22 13:54:58 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-2-22 11:57 发表
+ B) ^: S: a2 Y- q# D但是我现在见噶都吾系咁噶LOGO的

# B. K+ G, w5 W' }4 N4 ]我好耐没用长城电源了,LOGO有没改佐我都吾知道了!
abc-like 发表于 2008-2-22 14:42:28 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-22 13:54 发表
6 L( E: [/ r* E0 O; f/ y3 p3 G" W, t2 B& l5 b- e% y
我好耐没用长城电源了,LOGO有没改佐我都吾知道了!
佢沒有印wall字?
7 I2 s. y0 `$ I# z驚驚...佢爆炸啊~!
abc-like 发表于 2008-2-22 15:20:28 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-22 13:54 发表
- h! e5 f9 C3 v" w7 M# A1 Q# q7 l
' a0 D* s; {; G我好耐没用长城电源了,LOGO有没改佐我都吾知道了!
1.佢輕拋拋架!!好驚係假既!!8 Z! s( u$ p: y
) i) T* Z) o9 D5 C8 H' G* ?
咁風扇口貼住中國國家強制性產品認証証書(綠色logo)- Y& ?# Z' L! N+ L6 Q5 U5 k
我準備拆開黎洗!
* h  T; |& k$ x
abc-like 发表于 2008-2-22 16:05:05 | 显示全部楼层
. j; M0 M- f" _: f4 X7 {9 A- k$ ^0 t" z# R5 u
我好耐没用长城电源了,LOGO有没改佐我都吾知道了!
我發覺佢個質量好有問題, 今日退返畀佢。
ttsti 发表于 2008-2-22 19:52:54 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-2-22 16:05 发表 , {- b: o1 _" R, w, n
我發覺佢個質量好有問題, 今日退返畀佢。
9 e! ^) ~/ @+ S9 n
如果好轻甘个电源质量就一般了,中国是3C认证!
abc-like 发表于 2008-2-22 20:40:10 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-2-22 19:52 发表
7 D( [& ^7 ~; T' _1 f
$ x- g6 a9 F' n4 h% o0 z/ c如果好轻甘个电源质量就一般了,中国是3C认证!
退咗lu!
1 a: i1 L! y7 x6 R/ a& K1 |螺絲亦配到了!) m4 p3 E5 u1 t' |! c- n+ Y
亦學到不少東西!!
: x) q: p+ G/ b$ o
+ t- ^3 {6 @! J& ?+ X* i3 ] 最得人驚係, 佢入面有谷起既電溶(黑色水桶型裝); F7 {& R# O% u. E; i+ j- |6 A4 v
連唔係上鎖孔, 都有擰爆到。: h3 I* ~3 O. u; U6 f5 J; l
  牛既鐵片質量好差!" w" k* W8 l# K8 l1 T6 E
  真係得3條線,多條都冇!
# D) F* O& o* E! ~
; p- a, j7 b/ N9 @話380W我真係唔信,350w更加冇可能,好彩冇燒到人地張板咋~!: m% h1 Z. n) t" v8 g( F0 |( t
  燒咗就要五百幾蚊!
  z9 t! Y; G4 g7 c8 ` 好汗!