[每日闲聊] 來自硬盤的嘎嘎聲~(有事請教)

kiraljq 发布于2008-1-15 20:44 3210 次浏览 53 位用户参与讨论   [复制分享主题]
早日上黎見到H大叔個帖,話佢剛剛買左無幾耐個250G邁拓的硬盤有嘎嘎聲響,我就醒起自己果個都系,之后就好留意咁聽左下,發現我個都
0 t) L, r: @% j+ j, f
' G# Y3 ~' b- @7 H而且我過幾日又準備買新機,還想買翻個只添,而家都唔敢咯,唔知大家有咩好介紹呢~
. c. p6 @4 N+ }5 V; ?8 t0 V, q$ o* _, G
呢個系A仔給我的配置:/ k* b3 M0 T$ Q+ d1 J/ ~  q$ D
AMD 4000+《=呢個而家貴左成50大洋 2 ~& _! q+ J( P3 c. l9 F$ u; A
捷波Ha03GT* w1 {2 m# B4 r- P  |2 B
黑金剛1G*2 800- c5 W$ |5 ?* B& w
影馳8600GT魔靈
- r1 t& Q' r1 ]' t8 V7 g) y1 f希捷160G《=呢個我想要250G
8 \  M& X" S: O; v6 Z! y/ S. x! Z3 h
唔知大家還有咩好介紹呢?我準備玩極品11,期待緊RO2,偶爾WOW下~
. \# l# h# |9 \$ J漏左,預算系3300大洋左右~
# T; \5 _; h( @
3 X+ z6 q# e. U% wPS:其實好似應該發去電腦版,但系感覺呢度人氣最多的了,都系冒險下~嘻嘻
0 b  D: D+ h( n1 e) S, b" U$ v) J老虎兄米咬我啊~~
8 W; t! \9 Q/ ], m; @0 r) uPSPS:好了,繼續睇書去,聽晚再黎及及
9 I, m. |" h. r) N& y' X# r+ |
1 U  E6 G( t, \/ c8 b/ y: }8 b[ 本帖最后由 kiraljq 于 2008-1-15 20:48 编辑 ]

已有(53)人评论

kiraljq 发表于 2008-1-15 20:45:37 | 显示全部楼层
咁耐無黎水下,沙發下下~~
累斗累 发表于 2008-1-15 21:17:29 | 显示全部楼层
对不起
! a# [( R1 p3 _: Z$ [2 o- L; j我是电脑白痴
abc-like 发表于 2008-1-15 22:18:26 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-1-15 20:44 发表 - D* l2 v. t9 u
早日上黎見到H大叔個帖,話佢剛剛買左無幾耐個250G邁拓的硬盤有嘎嘎聲響,我就醒起自己果個都系,之后就好留意咁聽左下,發現我個都
8 Z- i, @$ {) R+ j5 k* b/ V2 {0 z# U3 U
而且我過幾日又準備買新機,還想買翻個只添,而家都唔敢咯 ...
2 h4 V; b8 z: }
我都唔多識* `( h; a, b8 N3 u
係呢睇乜書呀
6 f4 ~$ t8 z) b0 j& T$ k" i0 x
Kiver 发表于 2008-1-15 23:22:25 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-1-15 20:44 发表
2 r; ~( @5 d! [0 u早日上黎見到H大叔個帖,話佢剛剛買左無幾耐個250G邁拓的硬盤有嘎嘎聲響,我就醒起自己果個都系,之后就好留意咁聽左下,發現我個都
( L) @! `3 W9 C; L# L9 F. w4 B: C# K$ h+ ~
而且我過幾日又準備買新機,還想買翻個只添,而家都唔敢咯 ...

# e0 P9 o* E% D% M4 I0 ?3 ~
: q& X$ I0 W; n7 s$ LCPU可以买大型号少少% s7 v3 G2 j# _
硬盘就加大些啦
+ D) Y3 d8 u$ S9 Q3 H迟早会觉得不够用0 z/ Q, Y8 f) X- a8 r
' {% K3 V2 b/ S! g; O: T- }
至于硬盘那声不是太响或好似有野掉落玻璃的声音或电机转动不均的声音都基本不怕(如果有就证明硬盘不出几十小时就随时可能向你罢工)+ o! h3 }& M; v; ~4 y  o7 W
% H, l9 x9 }6 o9 i5 S" t
# f: E0 c$ F# E- l3 e
如果硬盘有尖而有点闷或刺耳声呢( _: N& z0 ?* j$ ?6 V
证明个硬盘都差不多了~~(这个就会出现数据储存不稳定,容易造成数据掉失,到最后的报销处理)
Kiver 发表于 2008-1-15 23:24:38 | 显示全部楼层
第一种情况的后半节提到的多是电源长时间供电不足所致
7 K- b% H0 l' m1 m& Z. e7 N, m; h( ^; u9 c1 i& y
第二种情况全部多是长时间累积运行的结果
幻影傳說 发表于 2008-1-15 23:49:20 | 显示全部楼层
買seagate harddisk比較好, 安全好多
abc-like 发表于 2008-1-16 00:18:31 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-1-15 23:24 发表 5 d7 H# |, u) b& I5 m' s
第一种情况的后半节提到的多是电源长时间供电不足所致
) O( U( L# L; u/ Q1 ^! E( e! Y- K( r! @5 q
第二种情况全部多是长时间累积运行的结果

( u: T0 i& {/ H& g9 `3 L! z 好有經驗之談
abc-like 发表于 2008-1-16 00:19:25 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2008-1-15 23:49 发表
, C; T3 b4 l" f/ ?& `. b) [: R買seagate harddisk比較好, 安全好多
+ T4 A4 U, b5 \/ I2 Q7 S
國人你定用國製造
netasa 发表于 2008-1-16 01:20:23 | 显示全部楼层
宜家D硬盘咁平!! 有咩所谓啊。
1 t2 B. @# w) z! v3 }: }6 p( f4 b多数都係三年抱两嘅啦!!(我指硬盘)
# Z9 U) |6 n8 g2 r# P
; Z- S5 n/ L% _AMD我觉得4600+会好超D! 块板我建议买有铜轴输出嘅好,可以连接均衡器同埋家庭音响,效果正好多!! 
平常心 发表于 2008-1-16 08:10:33 | 显示全部楼层
我早说千万吾好买迈拓同希捷,又一个中招,离报废时间不远,不过也有可是系,其实个呢声系希捷迈拓独有丽音效果,正常,, |0 F1 `  l. r& c8 A
电源如果系300W系吾够用?
: k) v& n5 ~: ?( X4 [1 r. x* {4 B) P
mfgpx 发表于 2008-1-16 11:21:38 | 显示全部楼层
楼上的,咁买边只硬盘好啊?
12345下一页