[新闻资讯] Pupils of Hong Kong learn from Dae Jang Geum <大长今>被编入香港小学教材

嚣のЪ 发布于2007-10-20 00:58 3419 次浏览 37 位用户参与讨论   [复制分享主题]
嚣のЪ 发表于 2007-10-20 11:49:06 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-10-20 11:41 发表 5 n$ e5 j1 [2 E3 I4 l
大中华文化不知道有几多值得D香港人学习,孔子都未知糸边个竟然去学韩国嘅长今.悲哀!

/ d; U3 F1 X& f) M% p# [外国人都识孔子啦...
lych 发表于 2007-10-20 12:12:27 | 显示全部楼层
要学生学习长今精神,很好,要从小就学会不屈不撓的精神.
abc-like 发表于 2007-10-20 12:28:38 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-10-20 11:41 发表 # ~, m- R/ m) j, }  S: i4 R8 T
大中华文化不知道有几多值得D香港人学习,孔子都未知糸边个竟然去学韩国嘅长今.悲哀!
( _& A" w! g( J' ~
'''萬世師表'''
abc-like 发表于 2007-10-20 12:30:14 | 显示全部楼层
我覺得韓民係有點點戇居
+ ]( w3 e9 h6 m$ u/ k唔係咁識得轉彎' Y" }1 O$ S+ x
一條大直路
. E, r/ C9 u2 ~' m$ ~- t/ ^
寒星 发表于 2007-10-20 13:56:53 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-10-20 11:41 发表
5 p9 Q7 |# ~- |7 i- j2 b% A大中华文化不知道有几多值得D香港人学习,孔子都未知糸边个竟然去学韩国嘅长今.悲哀!
2 e& V) y2 X9 \
' ]3 P( [. r3 K: d" Y/ h. Y/ |' m
9 g# @5 Z5 V: x
同感啊,中国有大把事迹大把精神学啦,洗唔洗学韩国个D啊,虽然话从熟悉嘅野教会好D,但编入教材就免啦~~~
幻影傳說 发表于 2007-10-20 15:16:47 | 显示全部楼层
原帖由 嚣のЪ 于 2007-10-20 01:33 发表 ! U, {: s7 D3 z) v$ u
: x# R9 \% E( j/ w  @
无,身体水分充足,装唔落
) [; [5 [& I( O& }1 h米呕翻出黎咯..
% a+ c0 V  y1 f: ?7 q* Y

, h% ?3 Q. j! t, F" \4 _7 B! I( B你當自己係水壺
mapple48 发表于 2007-10-20 15:26:44 | 显示全部楼层
原帖由 寒星 于 2007-10-20 13:56 发表 ' z6 ^8 S9 p2 q

6 }( a; F* ?! g% X6 \) c6 P/ }* S% I+ D
1 F" p2 z8 X( b1 S4 Z9 W' U2 n+ z
同感啊,中国有大把事迹大把精神学啦,洗唔洗学韩国个D啊,虽然话从熟悉嘅野教会好D,但编入教材就免啦~~~
8 s# w2 J$ d" C" E- x: L
不过现在好兴中外文化交融啵,长今精神应该有值得我地学习的东西噶
寒星 发表于 2007-10-20 15:29:24 | 显示全部楼层
原帖由 mapple48 于 2007-10-20 15:26 发表 4 P; C# l9 C$ e$ X8 C2 l: W) `: w

5 p# z+ t5 j$ O9 m/ J不过现在好兴中外文化交融啵,长今精神应该有值得我地学习的东西噶   

3 _: n. J' J  R
+ _% o3 Q" i: @4 x7 |& K
$ h2 D7 s4 S9 [# W$ w我都认同长今精神系值得学习,但系就系觉得编入教材唔好~~~
abc-like 发表于 2007-10-20 16:32:19 | 显示全部楼层
原帖由 寒星 于 2007-10-20 15:29 发表
6 {! E: }2 a! \6 \6 S1 p6 M, _+ h7 D4 \+ i0 o
8 K9 ]" s5 B# M+ C7 z
4 ]& ~( F  |: v8 G4 u
我都认同长今精神系值得学习,但系就系觉得编入教材唔好~~~
1 X* P6 b/ }2 S1 U9 L
點唔好???
寒星 发表于 2007-10-20 16:35:52 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-20 16:32 发表 # ?+ K# f; p8 N
* P- e" B/ \3 J1 ^
點唔好???

1 p  r0 k1 L+ d5 u. \( l
8 L8 ?  u. j+ ?
+ q# D7 X" a; z3 e唔知啊,总觉得教科书系一样好正式嘅野,里边嘅内容应该系好劲嘅,可以留存千古嘅野~~~ 4 m8 G- A, H0 `" `9 @
可能系个人想法太古老啦~~~
abc-like 发表于 2007-10-20 16:43:50 | 显示全部楼层
原帖由 寒星 于 2007-10-20 16:35 发表 4 V5 m* z* Q; z  j+ J
, r: h& ]6 u( [: n' x4 Q3 G
; ~. b! l! j- O# D7 I' S$ y& d

: }: N# b* U1 `9 W4 G唔知啊,总觉得教科书系一样好正式嘅野,里边嘅内容应该系好劲嘅,可以留存千古嘅野~~~ ; j, D! T" I1 y, E) R8 x
可能系个人想法太古老啦~~~

( Y% z+ O4 z0 Z# F# q( W# I6 A- @; r咁...改寫既呢
Laputa81 发表于 2007-10-20 23:09:57 | 显示全部楼层
原帖由 嚣のЪ 于 2007-10-20 11:33 发表 5 Z) N! Q. c5 d0 c! |

5 v& V, e% i- y+ U% v你自己练开噶功都唔G?? ' `8 H. r& D, A- @8 V) Z8 Q3 M
"好阴公"我就练紧...
9 u- |' T* ^- G- U

5 q1 r- Y3 [) A% S; N  {( Y* U
. q; ~! C8 E% ^( I: L
, p% @" H7 Q" I- s. y4 ]2 H) F乜你咿咖好阴功咩???
" `  n: R+ q4 d/ [! T$ U
4 U; P9 s3 h+ n9 z$ I+ r练到第几层啊???