[吃喝玩乐] 我的香港三天自由行

Mickey 发布于2007-10-8 13:28 13321 次浏览 130 位用户参与讨论   [复制分享主题]
abc-like 发表于 2007-10-9 15:06:01 | 显示全部楼层
原帖由 Mickey 于 2007-10-9 13:49 发表 0 e* r7 D( q2 ]% R: c+ ~

" E( N( r5 ^, ?9 r& B  f8 n: ^# H( D) J. |: B% t
我用广东话问个保安叔叔,甘他梗是用翻广东话答我罗- |1 j- i$ ]/ i6 \4 g

2 G, p# d  y6 |" r. @我朋友是男的~8 O1 e) C, M9 ~0 k; m8 T. ?+ L7 m
不过杀价劲过我 # |* a1 x' \$ m

' z& d7 h, o0 i/ w1 j8 B至于相啦啵,我一向唔中意映相,SO,无映~
5 V  U* n: F% W& s* E
第3days呢?(其實去O純part唔玩機動遊戲真係好sin囉!不過我都唔係咁鍾意玩;我係鍾意玩過山車、一野沖落黎架船船[不過唔好坐頭位])" k. L5 z& b9 w6 W$ W& `

3 S7 g' |4 M7 ?3 w7 E+ B' g" v( J有冇去蒲蘭貴芳呀?) M: B: g& K! _5 @- L& k0 w

3 m1 O3 V5 I* y$ K% n% L5 r 你又知我講殺價殺得咁勁,會估係.......(真係估唔到喎)
* C" G1 n6 s- s1 E6 I
/ y" i% y- ?& E有冇去大嶼山?有冇去濕地公園?有冇去赤柱?有冇去浪(茄)/石澳?有冇去謝記?有冇去麼(law)街?有冇去鳯凰山?有冇行銅鑼灣?有冇去許(流)山?......
1 _0 [3 L% r" u% d6 }- G( Y% Z9 ~7 J4 k! @* `
正!
mfgpx 发表于 2007-10-9 16:27:14 | 显示全部楼层
上个月去了,感觉一个字“累”。
lqyy2k 发表于 2007-10-9 22:50:52 | 显示全部楼层
好详细啊......其实我都是觉得去HK是SHOPPING先是最实际......不过没钱啵......
幻影傳說 发表于 2007-10-9 23:09:56 | 显示全部楼层
原帖由 Mickey 于 2007-10-9 13:54 发表
: s) E: z6 ]( y# `) j6 ^- a. u  B( T! X& `
% d- `  r1 E$ t( f0 a7 w
落山的时候我哋是由大树湾出口出的,有自动扶梯直接到的  c& V3 y. M$ [$ }* U# B; ^
唔使搭缆车的~~
' [- |; ]# k4 k3 w不过个扶梯都有成70度倾斜~~~

1 _8 a0 d5 i8 ^" v# ~
, a4 _5 x2 J( [( t成70度倾斜 4 ~8 N, m9 Z# p2 j; F' u  F/ L
向下望好刺激
abc-like 发表于 2007-10-9 23:13:47 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2007-10-9 23:09 发表 ) Z9 N% e. b6 I8 @$ N
0 j: O/ T2 U! S' P: I
7 F- _0 l+ ~/ T
成70度倾斜
6 E( A) g2 X$ j) t! @' V向下望好刺激
% a4 |: p' o/ I, l3 \2 m
look落山
幻影傳說 发表于 2007-10-9 23:27:47 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-9 23:13 发表
; y; S, Y4 C- ]' x( r; K4 s! N4 `8 X, W3 K1 v
look落山
' z$ [5 @5 V% ?

. u* s3 I! h0 ]地鐵某個站都有70幾度傾斜,8 N5 ~5 l6 m8 `
你有冇遇過呢
abc-like 发表于 2007-10-10 09:37:19 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2007-10-9 23:27 发表
( D1 I$ n' Y6 i% p& X. G: L* f$ q. D6 g4 b
- K- ^- Y* \; m2 e8 L1 l
地鐵某個站都有70幾度傾斜,3 n+ f0 k1 R& h0 I
你有冇遇過呢
1 e4 F' O3 `$ G2 Y8 e* q6 r: V
冇喎!# r3 w3 y& W; }& Y3 @' l* A: a6 }

2 r: y0 W, o, X! E9 ]/ _6 U1 {較長係太古/炮台山掛, 但邊會有70度, 佢講既係海洋公園咋~
幻影傳說 发表于 2007-10-10 19:06:21 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-10 09:37 发表 $ H1 N4 |" \7 S# s2 e
) \& |2 K, t9 e  Q( T( C
冇喎!' R) v# y7 f" }  [

1 W/ Q, ~) R) w! h較長係太古/炮台山掛, 但邊會有70度, 佢講既係海洋公園咋~

; R5 t7 U! s" N2 f( b/ B4 a
3 x! \$ `2 f* [' w3 }; g$ y但我覺得兩者差唔多咁斜
abc-like 发表于 2007-10-10 22:22:56 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2007-10-10 19:06 发表
+ u9 q; t4 b# F9 ^! g! \. B% r" U% J/ E( p
3 b" `/ h; h0 P- |9 t
但我覺得兩者差唔多咁斜
- P' _5 G7 f2 C  P
相差好遠......70度喎! 你有否搭過丫!
Mickey 发表于 2007-10-10 23:21:47 | 显示全部楼层

回复 #1 Mickey 的帖子

D3:" m6 f* b. Z  F1 H. ^" a
   因为就快要翻广州了,所以主要就是行吓街街罗0 F& z$ Y$ f  h7 ~4 K
   不过我哋都专门去左洋紫荆广场,话晒是香港的标志嘛,点可以唔去呢? ' P: K/ L/ P: w/ l+ ^* E
   不过响洋紫荆广场我遇到一个女仔,居然是传教士来的+ z- \7 O6 ]9 E8 E: y" }% G" i
   向我宣传天主教哦,真是汗死~  她仲给左两本关于天主教的宣传册子给我添
: S1 N7 I, B" j0 u; e) t+ }1 I   我哋响洋紫荆广场逛了一下,然后就翻市区了~" M+ J3 t2 v* x; t
   因为时间接近食饭时间了,所以我哋就响汕头街附近稳左间茶餐厅食饭饭啦
( r* r7 }% }' L) C9 u   跟住我哋就行过去中环了,虽然是好远,但是因为我朋友的步行速度
$ D9 T$ X& @6 C# R4 r$ }   所以居然给我行到~~如果是我自己一个的话我一定行唔到去~~, f& N) n+ z5 R5 t! j: @1 }
   然后周日好似是菲佣休息的日子,所以满街都是菲佣,人突然变到好多~~  % D) n9 l$ F# V# E: K. k
   跟住我哋睇吓个地图,发现既然都到中环了,就干脆去埋兰桂坊啦
  n7 F7 S% _$ Z3 z- A$ R* g7 H- m   不过是日头,所以好多酒吧都无开度,- Q/ X8 B2 |; ]# z
   行左一圈就闪人了8 D5 f+ \, m" w; V
   然后我朋友话想去铜锣湾,于是就坐地铁过去铜锣湾~~0 Q( H+ }3 G5 D+ V% q$ N
   呢次就真是好清楚记得是5蚊的票价了,因为我张票居然唔得~6 C7 J/ |  q" n0 z( ?
   要去票务室~~算是几黑仔了~~~1 J6 S- K$ W* t2 b; n  s
   然后就去逛街了~
. [( n7 B, L# G8 c, t$ H   刚好遇到一间店打减价,于是我朋友大扫货~
8 W, s" _5 g) i9 m) d7 U  u   我就无买野了~~
  B0 w+ V, f9 O- p% h   因为银两唔够~~- |+ O1 a3 \8 E# C# `  Y
   逛到大概5点的时候我哋就搭地铁翻佐敦,罗行李,然后就去弥敦酒店等车
8 z0 Q  m( q! Z7 s; V8 a1 Y' T   翻去的时候我哋走的是皇岗口岸~) W1 [% ]5 j& _$ O6 n( V
   不过他两地的海关设的比较远,所以中间要坐车0 g! y- y5 B( o  C9 l
   之后我哋就翻到温暖的家广州了~~
3 ~, e( `) u  d- c  e' w5 ~8 i  香港之旅就甘结束了~~
abc-like 发表于 2007-10-11 10:06:12 | 显示全部楼层
原帖由 Mickey 于 2007-10-10 23:21 发表 ; o. U5 M  r: v" q2 M
D3:* A! q' @8 O# F- Y
   因为就快要翻广州了,所以主要就是行吓街街罗$ t! R8 I: \; \/ Q( ]- E" |* h
   不过我哋都专门去左洋紫荆广场,话晒是香港的标志嘛,点可以唔去呢?
. U% U' h; W; R" `) B2 X) j   不过响洋紫荆广场我遇到一个女仔,居然是传教士来的
# V- P9 g9 Z1 s* A   向我宣传天 ...
) l8 m) m* d4 U& \
做乜唔塔電車?由灣仔到中環兩蚊雞。. X. A4 y/ V9 x: w: c0 w

6 w5 O4 n) H8 L# a5 e# q$ H遊電車河亦是一樂,你可以由頭坐到尾...都係2兩(堅尼地城 至 筲箕灣)$ h. U2 ~' T: A8 i8 ?3 T( }2 r
**留意25樓
Mickey 发表于 2007-10-11 12:55:30 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-11 10:06 发表 : T3 M5 Z% P2 C, n% @- ?* y- a( C
, s. T3 v4 R  n# Y: ]: o$ X0 m
做乜唔塔電車?由灣仔到中環兩蚊雞。
: e, u) T$ {' |. f# J+ D7 ?* L) y7 W
遊電車河亦是一樂,你可以由頭坐到尾...都係2兩(堅尼地城 至 筲箕灣), R$ v! r. {  C. E8 K' ?- W/ i
**留意25樓

& F1 q2 g- H" U- R' l0 J5 F" H: l* a; E! K5 l
原来是甘~~1 {& U' k7 W% K, g
是了
4 [- t8 R# x4 Q* i1 N25楼是咩东东啊
- e1 _) x8 o" I4 x0 M9 h: y点解要留意的??