跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[求助][关于上传速度嘅问题!可以设置上传速度吗?][已解决!]

leonfeng 发布于2005-3-26 02:01 1066 次浏览 4 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>请问Windows系统里面可以设置上传速度吗?</P>( m( F4 w" {4 J) }2 g
<P>我将文件上传去Mofile嘅时候,最快都係60几K/S</P>& y1 c1 H8 z' {8 A- p- M, b, c
<P>QQ嘅传输速度亦都係60几K/S,BT嘅上传速度都係咁</P>4 Y5 B# k5 u4 a8 B, h) v, @( w3 c
<P>但係我寻日喺网吧上传咗一集动画(大概100M)只需2分几钟就上传完嘞!非常快,</P>
; y' E% k1 `) y7 F* ^: H<P>上传速度有400-500K/S</P>
) ~' `- e3 A3 v/ m& U$ l. I" G! M<P>请问咁样嘅情况係唔係可以设置上传速度架?係边度设啊?</P>
+ w% Q9 K" S2 L! j, d# @<P>唔该晒!</P>1 b+ p4 H1 P# J& q% Z1 T/ h

- x2 J- T) f. k/ o% m- u

已有(4)人评论

ekj 发表于 2005-3-26 02:24:16 | 显示全部楼层
<P>"设置" 系 bt 可以设置...不过...你指嘅</P><P>在家里 60k/s 在网吧 400k/s 是不一样的啊...</P><P>因为家里宽带有限制... 2m adsl 上传一般是 512k/bps  除个 8 也就是 64k 嘅系最快最快先得 64k</P><P>所以要看你家里用嘅宽带嘅速度..不是讲想要多快就有多快的.........</P>
leonfeng 发表于 2005-3-26 03:20:37 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>lekj</I>在2005-3-25 18:24:16的发言:</B>
& G$ E- }  x2 l1 f
% K' z- J8 f5 l1 f* c8 ?9 d<P>"设置" 系 bt 可以设置...不过...你指嘅</P>
+ V6 [% j3 t- ]<P>在家里 60k/s 在网吧 400k/s 是不一样的啊...</P>
$ a5 U; ~' Z" D" Q2 k" ?$ P& f<P><FONT color=#f73809>因为家里宽带有限制... 2m adsl 上传一般是 512k/bps  除个 8 也就是 64k 嘅系最快最快先得 64k</FONT></P>
9 }; ~, `- `% r<P>所以要看你家里用嘅宽带嘅速度..不是讲想要多快就有多快的.........</P></DIV>
) z/ c, p- [  i- f<P>我屋企就係2M嘅ADSL啊!上传最大係512K/BPS
2 ~9 l! K: q; m/ A8 Q/ u<P>但係唔明点解要除8啊?</P>
ekj 发表于 2005-3-26 06:36:02 | 显示全部楼层
<P>2m adsl 讲嘅系 2m 二进制位数据...bit</P><P>一个字节 byte = 8 个二进制位....bit</P><P>字节就是电脑里面文件单位........那么 2m 下载 /8  = 256kb</P><P>而 512k 上传 /8 = 64kb </P>
leonfeng 发表于 2005-3-26 07:55:58 | 显示全部楼层
<P>原来係咁!唔怪得咁慢啦!</P><P>依家睇起D数据,实在觉得D速度太慢嘞!</P><P>网吧果D实在太快嘞!网吧应该係100M宽带吧!</P><P>多谢楼上嘅朋友解答!</P>