[每日闲聊] 如果你要系医院1-2个星期,你会做D咩?

quill 发布于2008-7-31 14:16 7105 次浏览 100 位用户参与讨论   [复制分享主题]
如果你需要住系医院到1-2个星期,不过你行动自如,当然可能某一D时间会有D晤自如,不过你可以话行得走得,吃得训得甘个话~~甘你系医院呢1-2个星期你每一日可以做D咩来消磨时间呢~~~??/ V, t$ d% m5 ]8 w- `" M

9 h# Y) N/ k( i2 E0 _$ j- @1 P: n' I     每日D行程除了要做某D检查外,你就好得闲,甘你会选择做D咩呢~~~??
) m% A! _+ d: v
8 [! A  c  i. I2 j4 E  C9 n3 N8 {' i    前提系你手上无手提电脑,无MP4,得MP3,你手上无PSP,手机无得上Q,不过可以上网,可是会断线而且好慢 1 z" Y" _5 V5 p8 I1 q! U

( e: v7 _8 V1 e    甘样个话,你地日日系医院到会做D咩啊~~~~??大家讲下意见啊~~有咩也做可以消磨下D时间啊~~??

已有(100)人评论

quill 发表于 2008-8-9 13:31:22 | 显示全部楼层
原帖由 瞓々身 于 2008-8-8 12:10 发表
. d- ?3 s* B! c) r4 G( K% Z) o9 H  y; o

m2 Q0 |! [* }( }8 c
0 }( w! b8 M% j; N' i咩无啊~有啊,上次我系市一住院部后门经过果阵,见到上几岁嘎细路,着住医院衫,个背脊仲吊紧针咖~
! D3 S# c: d. \2 D% p都去越富果边买雪糕食啊!

2 G5 g! d9 S( E9 Q+ m# r3 Z/ {- s1 z5 P+ t

4 X& P! s0 ^( j) a天啊`~呢D系去探病的人之挂~~给人DU错针,穿错衣服~~`哈哈~~~~~
1 n# w, {! A0 @9 H1 M4 z# E# A3 d. U0 a. W; W5 \; r
想起我朋友住医院~~~真系可怜到啊~~~~

quill 发表于 2008-8-9 13:29:51 | 显示全部楼层
原帖由 紫舞枫林 于 2008-8-8 07:55 发表 8 m. O; V8 r  w/ N
" u8 R" L* \4 y$ X
$ z: F0 B) }6 n! l+ y: L8 L
嗯嗯,宜家医者父母心哩句说话已经用唔着啦
0 s; o! y4 M$ o
0 s5 |0 y/ C7 W4 P; R3 l

% R8 s1 }, T% A) }, m# u其实我真系好讨厌D医生叫人做咩检查咩检查甘样啊`~我觉得晤多晤少系厄人的`~成份有50%啊~~~
1 L5 |$ {$ Q- C% v% G9 v) N
! ?1 W& O: x. }, Y. _好抗拒啊,个个人听到都会讲系米厄你噶|~~~又检查~~~~
  `8 v* D1 L6 P" l
- _" y# b8 w4 K( u  [$ c& O噶下个个人都觉得D医院就系靠D无谓的检查费用来增加收入的~~~

quill 发表于 2008-8-9 13:27:54 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-8-7 16:25 发表
; M3 U$ p+ @) V+ m+ g
8 f& V5 ?; @* L) B5 z: ?
* n+ z9 r2 D* r; y0 T+ n呃~~唔使用神通广大来讲噢~~/ g) p, e- y% q

( J  K( b! k+ W# ?8 t, @, n不过我而家做野又真系要小心D9 D7 t# C0 E* j9 f- }- O
0 h0 U. j" l, o& T2 e; P3 p+ v
系我表姐屋企近我实习的地方啊,舅父个度要坐好耐车嘎,而家就行路就得咯~~
# M' ]( H5 t& ^; c& j0 i  t

% @; A( E. T4 u神啊,你地D人话稳就稳到,唔系我话,我自己唔系实习所以晤想同D咩亲戚朋友讲话帮我稳工,即使我系实习,我都唔想他地稳,稳到做了又唔系晤做的时候又麻烦他地~~费事拉,
+ {( Z# \, O2 c9 c  ~) i  Y而且更多的系人地都帮晤到你稳~~~) G+ D1 W5 r  g
8 [6 d2 q. j8 h4 s9 Q2 {0 h7 b
喔~~放心拉,实习好快过1个月,加多个奥运无人会怪你做错也的~~~~- F' L! P4 A0 u$ A' s3 k, l, w+ B
3 Y6 |7 j, L9 n; N0 {* z( u; Y
喔~~甘当然去近果个到拉`~甘你以后米少上网罗~~~~行路翻工,呢个系我个梦想~~~

quill 发表于 2008-8-9 13:25:30 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-8-7 15:13 发表
2 d  y0 c& e" r% v4 g我呢便既(暫時)都OK既!!1 P1 Q8 w8 Q; r( ]5 b9 f
醫者父母心
) u, t& }6 u; r, V2 |唔計d S人醫療集團

" k8 W, k+ y) a' \1 e; c
8 g  N! J9 N5 _9 E7 `) E你地有公立医院呢个机构啊嘛~~~虽然话甘讲,听讲看病要排期啊,虽然有好都有唔好,毕竟对病人来讲,
7 @  n1 c3 `: P- t; a5 {) S* R8 N) |: ]* s% J1 P
公立平,又有政府系到就唔怕的~~~~
& t8 D/ U0 c! L  W0 x9 _  j4 y) D( z6 C: q) l# X
私人医院系给有钱人噶拉,虽然医疗设备或者好D,不过钱字开头的人,认为有几多良心啊~~~

kiraljq 发表于 2008-8-9 04:15:23 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-8-5 11:58 发表
; `7 w  J% Z+ V. E% t' T- _- M1 R$ ]1 R
0 ?; O2 l6 R5 f/ ^. C& A/ ^
全广州边间医院有得提供给病人免费上网,你话我听,我马上去问下几多钱一日啊~~~\0 j. v! w6 B( B1 |# x
4 x; `2 e; w) B) r$ a# U
我就从来都无听过噶下D设施去到甘好拉~~~; o+ Q" M) Y3 V3 K/ R0 |
  C% i! f- y" d2 P
之前系好内无上拉,甘我突然想问下多D人的意见米上来问下人罗~~
2 |8 b( \: a! @3 {$ F* k
7 h- C# q. |, x& S其实我一直都 ...
' N4 f* s. S; v! r6 D, x

2 m6 e' B6 @- N* d你唔系好似好耐无上咁,而系好似突然消失了咁,有时飞短给你都有去无回头的~

爆光 发表于 2008-8-8 15:19:28 | 显示全部楼层
看报纸,看奥运,下棋,上网,交朋友

瞓々身 发表于 2008-8-8 12:10:20 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-8-2 14:11 发表 / h* x7 [& z8 c# B

7 K9 x% c/ w: a: Z4 q7 @+ f* T. F! m  ]4 h" P3 ]2 ^
' x( d! ]# U4 \: }. v' N0 N: J
我无话生仔之后啊~~( h4 M% O8 d' V: C2 \& i+ ?
2 t* j" w% s0 ]/ r( s, p1 O- e
小姐,住院点会给你出去医院走下噶,你可以出,不过无人负责甘罗~~~~  Y$ t3 n8 [$ \* o1 G' ?: b7 }0 U+ o
$ T' d4 M+ R1 r0 T
真好笑~~如果住院可以甘自由就好拉~~~

: \2 w! s* l1 o9 t' N5 H1 G/ n8 k
! N6 O; l; g3 l+ H6 z  i9 E, d2 V! r1 ^6 w: `8 Q, L- A
咩无啊~有啊,上次我系市一住院部后门经过果阵,见到上几岁嘎细路,着住医院衫,个背脊仲吊紧针咖~
  V- X% }5 u+ [) H; e. w都去越富果边买雪糕食啊!

abc-like 发表于 2008-8-8 10:25:23 | 显示全部楼层
原帖由 紫舞枫林 于 2008-8-8 07:54 发表
+ |* D1 {; L1 E! i
; p% g8 O0 X% }1 a9 r4 H0 F2 s) G. x2 e# Q% T" P4 G3 T
比钱果个大嗮
( }, }, f, X+ B8 z/ b9 R8 o1 A
5 x# D6 m* B2 o; @& B5 `, w呵呵,适合葛音乐系可以治愈人心
係咁架!! 3 U. G' X4 ]( L' B* n: s. A6 C
鄧你隔離果過慘

紫舞枫林 发表于 2008-8-8 07:55:19 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-8-7 13:54 发表 # C+ x6 @1 |7 p) r2 T, C% `/ V
) i. Y% J4 T% v% G& Z
5 h+ `4 Y7 F2 C% _
; M( }% r6 q8 H! I
不过甘米好贵罗,独立果D啊~~~
- d2 {: n5 j( O- z1 Z* Z6 P
- Y) t2 S3 V: d" v5 d8 @噶下D医院真系好知道点吃人钱噶~~多多都晤够啊

: w! c5 ]* K' y6 g( n
" L) d/ D; G* o) w嗯嗯,宜家医者父母心哩句说话已经用唔着啦

紫舞枫林 发表于 2008-8-8 07:54:31 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-8-7 15:16 发表
! n, V3 ~( Q9 l# N/ l你試過哪 乜冇畀護士鬧咩
8 I7 a# q" A$ b7 k' e 唔該靜d呀

6 a- Z( h6 \7 w! y2 a0 A2 H7 B
- m- g  a# p! g% s& p2 E比钱果个大嗮' ~$ d8 O- y* g) ?+ L5 u

9 y+ J5 D" |) E1 l, }1 S$ j3 g$ P8 B呵呵,适合葛音乐系可以治愈人心; _  h6 r  m' }; g( K" n
" ^" X/ U- j' f5 o0 z! X

kiraljq 发表于 2008-8-7 16:25:44 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-8-5 11:56 发表 - ?* J9 }  L" b5 s

2 }- u/ [2 \" P/ w5 z$ V* P/ X  v6 x8 R+ B# ~: M) w; |
' e8 v- R( }; ]4 G& N$ O
你D亲戚都几神通广大啊`~话稳就稳到,我就费事同其他人讲拉,我宁愿自己去稳啊
9 S3 M! i0 f8 X8 P! h7 k* m+ B5 v/ I# J
米到了去做的时候晤适合自己又要顾及他地D面子,我先费事啊~~~
7 ]! @  K& G7 s1 o! y/ ]4 V' i0 C: D" v" v
不过你实习都系做到开心之挂~?~?下年先开始好象我甘样稳正式的 ...
! W6 u' w$ e; Y( F% \7 w+ W# G
$ V  c& H' k2 L. ~- M
呃~~唔使用神通广大来讲噢~~: ~, h% U* F: E# q# ]
2 _5 L0 g7 e8 U3 n3 K1 {- \/ ~& G
不过我而家做野又真系要小心D
" H1 ?2 ^1 @& T: {* O& P( x7 P$ O! C9 V% ^
系我表姐屋企近我实习的地方啊,舅父个度要坐好耐车嘎,而家就行路就得咯~~